Företagsförsäkring
Genom en företagsförsäkring får du ett ekonomiskt skydd för vissa bestämda händelser som kan skada dig som person, din egendom, ditt företag eller på annat sätt påverka dina möjligheter att fortsätta som egenföretagare. Det kostar pengar att investera i en företagsförsäkring, men tryggheten av att veta att man är skyddad mot oförutsägbara händelser är något som gör att många känner dig lite lugnare.
Se även: Goda försäkringsråd för egenföretagare
Egendomsförsäkring
Brandförsäkring och försäkring för vattenskada är vanliga delar i en egendomsförsäkring. Andra typer av egendomsförsäkringar är företagsförsäkring för inbrott, skadegörelse, maskin och rättskydd. En rättsskyddsförsäkring bör alltid ingå i en företagsförsäkring. Den innebär att du vid skadeståndsprocesser kan anlita advokat.
Kom ihåg att din hemförsäkring inte gäller i ditt företag! Du måste försäkra företagets egendom separat.
Redovisning: Hur du bokför inköp av företagsförsäkringen
Avbrottsförsäkring
En egendomsskada följs ofta av ett avbrott i verksamheten under en lång tid framöver. Därför är en avbrottsförsäkring nödvändig i många företag. Gör du förändringar i verksamheten måste du själv se till att informera försäkringsbolaget, precis som du informerar om ändrad körsträcka för bilen!
Ansvarsförsäkring
Ansvarsförsäkringen skyddar ditt företag från skadeståndsskyldighet. Inte heller här gäller din hemförsäkring. Om någon kräver skadestånd av dig tar försäkringsbolaget hand om förhandlingen med motparten. Undersök om du kan ta en ansvarsförsäkring genom det branschförbund du är ansluten till.
Personförsäkring
När du blir företagare försämras ditt personliga skydd jämfört med när du är anställd. De egenavgifter eller arbetsgivaravgifter som du betalar in för dig själv när du är företagare, ger en grundtrygghet som omfattar sjukförsäkring, folkpension, tilläggspension och arbetsskadeförsäkring. Ställ dig därför två frågor:
- Vad händer om jag skulle avlida?
- Vad händer om jag skulle bli långvarigt sjuk?
Familjens ekonomiska trygghet rubbas om du avlider. Om du blir långvarigt sjuk måste kanske verksamheten upphöra men vissa fasta kostnader finns ändå kvar.
Som företagare har du möjlighet att komplettera ditt personliga försäkringsskydd utöver det skydd som egenavgifterna ger. Du kan komplettera med en extra sjukförsäkring, olycksfall- och livförsäkring. Är försäkringarna inte förmånligare än de som staten beviljar sina anställda är de avdragsgilla i din rörelse. Många branschförbund erbjuder kompletterande olycksfall-, liv- och sjukförsäkringar.
Tips: Så blir du som företagare rätt försäkrad
Startar du enskild firma eller som delägare i ett handelsbolag, kan Försäkringskassan, under ett uppbyggnadsskede, grunda sjukpenningen på en ”jämförelseinkomst”, det vill säga lönen för en anställd med motsvarande arbetsuppgifter. När du startar kan du begära att Försäkringskassan fastställer din sjukpenning.
I aktiebolag är ägaren anställd. Ersättningen grundas på ägarens faktiska löneuttag. Om ingen lön är uttagen blir det ingen sjukpenning.
Missa inte: Sluta genast med pensionsförsäkring - spara i det egna bolaget istället
Samma beräkningar görs för föräldraledighet och ledighet för vård av sjukt barn. Arbetslöshetskassan är ett försäkringsskydd för dig om du blir arbetslös. Även företagare kan vara med i A-kassan. Det finns ett antal kassor som enbart vänder sig till företagare och så finns det några kassor som vänder sig till både anställda och företagare. Kontakta din A-kassa för att ta reda på om du kan stå kvar eller inte, när du blir företagare.
Compact mode helps you find stories faster