Steve Jobs förvandlade ett garage till ett imperium, men det var först när han fick sparken som elden verkligen tändes. Tänk dig: om han aldrig nått botten – hade han ändå lyckats vända världen upp och ner? Hans resa är allt annat än städad – full av mod, misslyckanden och en episk comeback. Häng med, steg för steg.

Drömmar i ett stökigt garage

Året är 1976. Steve är 21, en ovårdad kille med stora idéer. Han sitter i ett garage i Los Altos tillsammans med sin kompis Steve Wozniak. De bygger Apple I med egna händer – inga pengar, inget stöd, bara 1 300 dollar från försäljningen av Steves gamla van och Wozniaks miniräknare. Datorn är klumpig, men den funkar. Fyra år senare, 1980, tar Apple steget ut på börsen och drar in 100 miljoner dollar. Steve leker inte längre – han tänder en eld som kommer sprida sig.

Sparken som sved

1985. Steve är 30 och Apple är hans allt – tills ledningen sparkar ut honom. Han byggde bolaget från grunden, men nu tycker de att han är för galen, för impulsiv. Utkastad som gårdagens nyheter. De flesta hade gett upp. Inte Steve. Han skakar av sig, startar NeXT och köper Pixar – som om det vore en enkel grej. 1995 blir Toy Story en dundersuccé, tjänar in 29 miljoner dollar första helgen och 406 miljoner totalt, på en budget på bara 30 miljoner.

Samtidigt håller Apple på att falla i bitar – ett skal av sitt forna jag. Den där sparken? Det var inte slutet. Steve hade redan börjat planera sin revansch.

The boss is back

1997. Apple är i kris – försäljningen dalar, trötta idéer, bolaget håller på att gå under. Då vänder de sig till killen de kastade ut. Steve. Han kommer inte tillbaka med lugn – han stormar in. Börjar städa upp direkt: skrotar halvdana projekt och satsar allt på produkter som är enkla, snygga och tydliga. 1998 släpper de iMac – färgstark, annorlunda och det som räddar Apple.

Åren går. Och 2007 kommer bomben – iPhonen. Folk blir tokiga, köar i dagar och jublar som på rockkonsert. Det är inte bara en telefon – det är en total gamechanger.

2010 är Steve märkt av sjukdomen, men står fortfarande på scen med glimten i ögat och visar upp iPaden. Apple blir värt 1 000 miljarder dollar år 2018 – långt efter hans död. Han var kung – och är det fortfarande.

”De som är galna nog att tro att de kan förändra världen – det är de som gör det.”

Steve Jobs i siffror

  • Starten: Apple, 1976 – 1 300 dollar och stora drömmar. 
  • Första vinsten: 100 miljoner dollar år 1980 – från garage till guld. 
  • Värde: 1 000 miljarder dollar (1 triljon) år 2018 – ett namn som lever kvar.

Tänk på detta: från 1 300 dollar till ett imperium värt en triljon. Det är inte att gå från cykel till bil – det är en raket från skrothögen till rymden.

Ett kul faktum: iPhonen sålde 6,1 miljoner exemplar första året (2007). År 2023 hade över 2 miljarder enheter sålts. Det är inte tillväxt – det är dominans.

Steve var tuff – kräsen, högljudd och aldrig nöjd med "okej". Han kunde skälla ut sitt team, kasta idéer som inte höll måttet och jaga visioner som en telefon med bara en knapp. Men det han sålde var mer än prylar – det var en livsstil.

2011 går han bort, 56 år gammal, tagen av cancer. Men hans avtryck finns kvar – Apple leder världen, och vi lever i hans idéer.

Vad betyder det här för dig?

1. Att bry sig är viktigare än kunskap – Steve var inte teknikern, men han drömde störst.  

2. Ett hårt fall kan lyfta dig – han blev sparkad och kom tillbaka starkare än någonsin.

Så… vad är din stora, galna idé? Den som folk skrattar åt?  

Kör på den. Precis som Steve.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: