Starta eget företag
Tips hur man startar företag
Nyfiken på att starta eget företag? Då har du kommit rätt. Sedan 2005 har vi varit sajten dit hungriga entreprenörer vänder sig för att bli guidade rätt. Nu kör vi!
Att starta eget företag är spännande och ett äventyr få ångrar att de påbörjade. När du öppna egen verksamhet är det dock en hel del att tänka på och då är denna sida guld värd. Du hittar artiklar och länkar till tusentals tips från ledande experter som guidar dig rätt så du slipper fallgroparna och istället kan lägga grunden till en rivstart i företaget.
Att starta företag är spännande men samtidigt lite pirrigt i magen. Det är för de flesta ett stort steg, ut på outforskad mark. På denna sida hittar du guider, verktyg, vanliga frågor, mallar, artiklar och länkar du behöver för att starta eget komma igång med ditt nya företag. Du får reda på hur du kommer på en affärsidé, skriver en affärsplan, registrerar bolaget, vilka bidrag som finns, hur f-skatt fungerar och hur du skaffar kapital. Men även hur du kommer i gång med bokföringen, administration, försäljning, marknadsföring och skaffar dina första kunder.
Vi har plockat fram det bästa om hur man starta eget företag från sajten som genom åren hjälpt tiotusentals småföretagare att komma igång och utveckla sina företag.
2 guider för dig som vill starta eget idag
Här är en guide hur du startar ett aktiebolag.
Och här är för- och nackdelar med att starta enskild firma.
För dig som vill läsa mer, följ dessa steg för att komma vidare:
Steg 1 – Är företagande något för dig?
12 överraskande tecken att du är en entreprenör
10 skäl att starta ett eget företag
Steg 2 – Kom på en affärsidé och gör en plan
27 vassa affärsidéer du kan starta idag
Guide hur du skriver en affärsplan plus mallar.
13 tips som hjälper dig komma på och välja ett bra företagsnamn
Steg 3 – Företagets pengar: budget och bokföring
Hur du enkelt gör din starta eget budget
Fallgropar rörande bokföring i enskild firma som sänker många nya företag
Steg 4 - Dina första kunder - Marknadsföring och Försäljning
Skriv din marknadsplan som ett proffs
20 tips hur du skaffar nya kunder till företaget
Vanliga starta eget företag frågor - FAQ
De flesta har många funderingar kring ämnet starta eget och här har vi en lista med vanliga frågor och svar. Samtliga är ganska typiska som nog de flesta funderar över. Hoppas svaren kan hjälpa dig på traven.
Vilken bolagsform passar mig bäst?
Den vanligaste företagsformen är Enskild firma men Aktiebolag blir allt vanligare. Vi råder alltid att prata med någon kunnig innan uppstarten då det beror på vilken typ av företag du ska bedriva, om du ska skaffa banklån och ta på dig stora kostnader, m.m. I aktiebolaget har du som ägare i princip inget ansvar för företagets skulder och andra förpliktelser. Skulle aktiebolaget gå i konkurs blir aktierna i bolaget värdelösa och det är den förlust du som aktieägare gör. I mindre aktiebolag är det dock väldigt vanligt att ägaren går i borgen för företagets lån, leasingavtal, hyresavtal, osv. Det finns också en del administrativa saker att tänka på när man startar företaget och under tiden man driver bolaget. T ex att även om du är enda aktieägare, sitter ensam i styrelsen och är själv den enda anställde, så måste ändå bolagsstämma och styrelsemöten hållas och protokollföras. Detta är inte så avancerat men ska ändå göras. Många överlåter detta helt åt en ekonomibyrå eller revisor. Kostnaden för ett AB är också en faktor. Det kostar 25 000kr att starta ett AB.
Hur blir det med bokföringen?
Detta brukar falla sig naturligt när man startar nytt företag. Har du kunskap om bokföring eller vill lära dig kan du sköta detta själv. Det är inte så svårt och det finns idag smarta bokföringsprogram där du bara matar in beloppen så löser programmet resten. Resten kan du söka dig fram till på internet. Gillar du inte siffror och vill lägga allt fokus på din kärnverksamhet så är det bättre att hitta en ekonomibyrå som sköter den löpande bokföringen och bokslut. En revisor behöver du bara när företaget växt sig större. Kvitton och fakturor på kostnader och intäkter som du har ska du oavsett samla ihop och sätta i en pärm i datumordning. Har du haft utgifter i samband med uppstarten får du även göra avdrag för dessa. Fler tips och råd om bokföring
Vad händer om jag inte kan betala räkningarna och mitt företag går i konkurs?
En konkurs händer sällan över en natt. Konkurs innebär att ett aktiebolag avvecklas. Samtliga tillgångar tas då om hand om för att betala skulderna. Beslutet fattas av tingsrätten på orten där bolaget har sitt säte och samtidigt utses en konkursförvaltare. Du som företagare kan nu inte längre styra över företaget och alla tillgångar försvinner för gott. Du kan dock slippa betala de resterande skulder som eventuellt finns kvar.
Driver du enskild firma så är du personligt betalningsansvarig för allt du gör i bolaget.
Några tips för att undvika konkurs och att hamna på obestånd är att minska ditt varulager, omförhandla lån och löpande kostnader, försök få längre krediter hos leverantörer, minska personalen, kontakta fler kunder och sälj mer. Fler råd: Så här undviker du en konkurs.
Att sätta pris är svårt, hur ska jag tänka?
Prissättning upplever många som krångligt när man ska starta eget. Det ska vara ett attraktivt pris som gör att fler köper men ändå täcka kostnader och lön och gärna lite till. Här är en artikel som tar upp ämnet prissättning. Värt att tänka på är att de flesta av oss köper inte bara efter pris. Service, tilltro till säljaren/produkten/företagaren är viktiga faktorer som spelar roll för om kunderna köper och återkommer. Du kan bestämma om du vill lägga dig i ett mellanprissegment, lågpris eller sälja din produkt eller tjänst till ett högre pris. Ett lågt pris säljer kanske mer, men samtidigt behöver du sälja till många fler.
Vad är smartast, hyra kontor eller jobba hemifrån?
Det beror på vilken typ av person du är. Vissa trivs bra hemma, är disciplinerade och kan ta pauser och sluta dagen när det är dags för det. Andra upplever att de presterar bättre när de hyr ett kontor och behöver ta sig dit varje morgon, man jobbar där och väl hemma är det fritid och familjen som gäller. Det är en kostnad att hyra kontor eller plats på kontorshotell, men för den som tror sig prestera bättre är det väl investerade pengar. Testa så får du se.
Vilka avdrag får jag göra i företaget?
Alla kostnader som hör till verksamheten är avdragsgilla, även kostnader under tiden du starta eget. Maskiner och inventarier som t ex en dator, mobiltelefon, kontorstillbehör, etc är saker som kan dras av.
Finns det någon trygghet t ex en a-kassa för småföretagare?
Ja, det finns flera olika a-kassor som fungerar på liknande sätt som för anställda. Sök på Google efter "a-kassa företagare".
Hur betalar jag mina skatter?
F-skattsedel är ett bevis på att det finns en juridisk person som ansvarar för preliminärskatter och sociala avgifter bakom ett företagsnamn. F-skatten är en förutsättning för att kunna bedriva företaget. Läs mer här om hur du ansöker om f-skatt. När du får en F-skattsedel och starta eget företag ska du betala in din preliminärskatt i förskott. Dessa belopp går att justera efterhand när du ser hur verksamheten går och för dig som är helt ny som företagare går det att ansöka om uppskov med den preliminära skatten under tre månader.
Kan man få starta eget bidrag?
Om du uppfyller de krav, t ex är arbetslös, så finns det en möjlighet. Men annars bör inte fokus ligga på att skaffa bidrag. EU-bidrag finns också men det är en omständlig process och gäller nästan alltid företag som varit igång ett tag och omsätter flera miljoner kronor per år. Mer om starta eget bidrag här.
3 goda råd innan du startar
1. Lär dig försäljning. Det behöver inte vara så svårt. Tänk "kundvård". Det är hjärtat i alla företag. Tänk på att varje kundkontakt, mejl, offert och telefonsamtal är en möjlighet för dig att sticka ut bland mängden. Fokusera hela tiden på att göra det bättre för dina kunder. Din känsla för kundservice är avgörande för hur tjock din plånbok kommer att bli.
2. Tänk långsiktigt och fundera inte så mycket på om du gör misstag. Våga testa nya vägar och sätt att arbeta, till slut hittar du rätt. Sätt upp inspirerande mål, utbilda dig och satsa på att bli erkänt kunnig inom din bransch.
3. Ta hjälp när det behövs. Ställ frågor (t ex i forumet), var nyfiken, kontakta myndigheter (de finns till för dig!) och skaffa dig en mentor. T ex så har ALMI ett mentorsprogram.
Lycka till med att starta eget!
Compact mode helps you find stories faster


Hennes företag inom restaurangbemanning fick en flygande start

Workcation – trenden som kombinerar det bästa med jobb och semester

Så maxar du värdet av styrelsen i din startup

8 sidosysslor du kan göra online

Få fördelarna av golf utan att spela

Anders Walls UF-stipendium går till miljöuppfinning för cirkulär glasåtervinning

Youtubern MrBeast botar 1000 blinda - filosofin bakom internetfenomenet

Denna faktor kan vara avgörande om er startup lyckas eller ej

5 viktiga digitala trender för småföretagare 2023

Skriva affärsplan 2023 - mallar och tips

Ny avhandling: strategisk innovation får dig att sticka ut ur mängden

Pionjären som satsade allt på att ta det kubanska konceptet till Sverige

8 strategier för exitplanering och hur du ökar bolagets värde
