Starta eget företag

En man med väska på en flygplats som symboliserar starten på en resa som egenföretagare.

Nyfiken på att starta eget företag? Då har du kommit rätt. Här har du en mer eller mindre heltäckande sida om hur man starta eget företag inklusive tips och länkar till fördjupad läsning.

Snabbmeny:

Att starta eget företag är spännande och ett äventyr få företagare ångrar att de påbörjade. För vissa är uppstarten av företaget en dröm som går i uppfyllelse, för andra kan det vara något man snubblar på av en slump, eller av ren nödvändighet. När arbetsmarknaden snabbt förändras kan dörrar stängas, men inte sällan öppnas då nya fulla av möjligheter.

Varför starta eget företag?

Människor startar eget företag av olika anledningar. Vad som intresserar och driver en individ kan skilja sig stort från nästa. Här är några vanliga anledningar:

 • Man starta eget företag för att förverkliga sin dröm. Många människor drömmer om att starta sitt företag för att kunna arbeta med något de brinner för, sin passion eller sin hobby. Dessa individer vill ofta ha friheten att bestämma över sin egen arbetstid och sina egna projekt. De vill vara sin egen chef.
 • Man starta eget företag för att tjäna pengar. Inte nödvändigtvis för att tjäna mer pengar, utan många gånger handlar det om att få en inkomst så att man kan leva, betala räkningar och ta hand om sin familj. Faktum är att det är långt färre som startar eget för tjäna mycket pengar och söka rikedom än vad man kanske kan tro. Undersökningar har gjorts och pengar som drivkraft hamnar sällan ens på en topp tio-plats om individen får tänka över sina svar. Visst kan man tjäna pengar och vanligtvis är det lättare som egenföretagare än att vara anställd, även om hårt arbete krävs, vanligtvis under många år.
 • Man starta eget företag för att få mer frihet. Många människor startar eget företag för att få mer frihet i livet. De vill ha möjligheten att bestämma över sin egen tid, när de ska börja jobba och hur länge innan man stänger ner för dagen. Dock får man räkna med att frihet sällan kommer på en gång då det vanligtvis tar tid att jobba upp ett bra och stabilt företag som verkligen erbjuder frihet.
 • Man starta eget företag för att påverka och göra skillnad. En del startar företag för att göra skillnad i världen. De vill starta och bygga upp något som kan bidra till ett bättre samhälle. Inte sällan står en del vid sidan och tittar på och ställer krav på företagare; de ska höja lönerna, erbjuda mer förmåner, längre semester och bättre avtal. En ansvarsfull individ berättar inte för andra hur de ska göra, utan ser till att göra det själv.

Se även: 10 fördelar med eget företag

Planera uppstarten - 8 viktiga delar

När man startar egen verksamhet är det en hel del att tänka på och det krävs både planering och förberedelser för att lyckas. Här är några saker som behöver betas av:

1. Är eget företag något för dig?

Passar du som egenföretagare? Att starta eget företag är en livsstil som i de flesta fall förändrar hela livssituationen. Det är roligt att starta eget företag, men det finns också många utmaningar på vägen som kan kännas motigt även för den bäste företagaren. Att starta och driva företag är mer som en berg- och dalbana, än ett stadigt lunkande.

Lästips: 12 överraskande tecken att du är en entreprenör

2. Din affärsidé

Har du kommit på en smart egen affärsidé eller ska du starta som konsult inom ett område du kan? Eller kanske öppna en butik eller e-handel? Är det en egen affärsidé du kommit på kan det vara extra viktigt att prata med någon du kan lita på som har erfarenhet av det du vill starta eget inom. Det är viktigt att du har en tydlig idé om vad du vill åstadkomma med ditt företag då detta kommer att hjälpa dig att fatta rätt beslut under uppstart och drift. Allt du behöver veta om företagets affärsidé.

Inspiration: 32 affärsidéer du kan låna och starta upp idag

3. Marknadsundersökning

Ta reda på om det finns ett behov. Om du startar med klara kunder och du känner till marknaden väl och behovet av din produkt kan du hoppa över denna punkt. Men är du minsta osäker har du inte råd att gissa om det verkligen finns ett behov av din produkt eller tjänst. Då är det läge att göra en marknadsundersökning. Du kan göra en marknadsundersökning på egen hand genom att prata med potentiella kunder, läsa branschrapporter och använda internet. Du kan också anlita en konsult som kan hjälpa dig med marknadsundersökningen. Den första vägen är klart billigare men kräver tid och även en del kunskap om hur man söker och letar efter information på nätet.

4. Affärsmodell

Hur ska ditt företag tjäna pengar? Din affärsmodell är en beskrivning av hur företaget ska tjäna pengar och skapa värde för kunderna. Här är några vanliga affärsmodeller:

 • Produktförsäljning: Detta är den vanligaste affärsmodellen och betyder att företaget säljer en produkt till en kund.
 • Tjänsteerbjudande: I detta företag erbjuder man kunderna en tjänst, som till exempel konsulttjänster, utbildning, service eller underhåll.
 • Leasing: Företaget hyr ut en produkt eller tjänst till en kund. Vanligt är att leasa bilar men det har blivit allt mer populärt att leasa andra saker med till exempel datorer, jordbruks-, och skogsbruksmaskiner, lastbilar och diverse andra maskiner och verktyg.
 • Franchise: Företaget säljer rätten att använda ett varumärke och en affärsmodell till en person eller företag. Detta är ett sätt att starta eget företag där man får hjälp av franchisegivaren som redan sitter på kunskap och också har intresse av att det ska gå bra för franchisetagaren. Det finns fördelar och nackdelar med denna affärsmodell precis som med övriga.
 • Medlemskap: Företaget tar betalt av kunder för att få tillgång till en produkt eller tjänst.
 • Annonsering: Företaget, till exempel en tidning, sajt eller blogg, säljer reklamplats som andra företag betalar för.
 • Freemium: Företaget erbjuder en produkt eller tjänst gratis, och säljer sedan premiumfunktioner till en extra kostnad. Produkten kan också vara reklamfinansierad där intäkterna kommer från annonsörer.
 • Dropshipping: På detta sätt säljer företaget en produkt eller tjänst utan att ha ett eget lager. När kunden beställer skickas produkten direkt från grossisten, återförsäljaren eller tillverkaren direkt till slutkund. På detta sätt minskas risken för att köpa på sig för stort lager, men samtidigt brukar marginalerna till god förtjänst vara lägre.

5. Val av företagsform

I Sverige finns det huvudsakligen tre företagsformer: enskild näringsverksamhet (även kallad enskild firma), aktiebolag och handelsbolag. Vilken företagsform som är bäst beror på din situation och din verksamhet. Här är en kort beskrivning av dessa företagsformerna:

 • Enskild näringsverksamhet är den enklaste företagsformen, men den ger också minst skydd för din privata ekonomi och det är lätt att blanda ihop privata pengar med företagets pengar. Fördelen med en enskild firma är att det inte kostar så mycket att starta igång. I en enskild firma finns det inget krav på startkapital.
 • Aktiebolag är den vanligaste företagsformen, och den ger ett något bättre skydd för din privata ekonomi, även om det i dag nästan alltid krävs att man går i borgen vid till exempel ett företagslån. Man kan heller inte med uppsåt  göra fel, ingen bolagsform skyddar mot det. Om du ska starta aktiebolag krävs att du betalar in minst 25 000 kronor i aktiekapital. Se vår steg-för-steg-guide hur du startar ett aktiebolag.
 • Handelsbolag är en mellanform, kan man säga, mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag. Få startar igång ett företag med denna bolagsform.

6. Kunderna ger intäkterna

Dina intäkter kommer från kunderna och därför är kunderna hjärtat i alla företag. Försäljning och marknadsföring är viktigt för att hitta nya kunder, men kundvård, att leverera den bästa kundservice som bara är möjligt, är minst lika viktigt. Det skapar nöjda kunder och ryktet sprider sig att du är en person man ska göra affärer med. Bättre marknadsföring går inte att få.

7. Företagsnamn

Att komma på ett företagsnamn behövs för att kunna registrera företaget. Ett bra företagsnamn är en styrka, men ett namn och varumärke blir först starkt när man fyllt det med bra saker. Ett företag som jobbar långsiktigt, skapar bra produkter, erbjuder utmärkt kundservice och skapar jobb och välstånd; ett sådant företag får naturligt ett bra namn och rykte. Här är tips hur du kommer på ett företagsnamn.

8. Affärsplanen

En affärsplan är viktig men kan göras på lite olika sätt. En del skriver inte ner något alls men lyckas ändå starta och driva framgångsrika företag. Andra verksamheter kräver en väl genomarbetad affärsplan som i detalj beskriver de olika delarna i företaget. Ska du starta en konsultfirma som erbjuder någon form av rådgivning så kommer den affärsplanen skilja sig stort från de som ska starta en tillverkningsindustri. Men någon form av affärsplan är bra att ha. Du kan även göra en SWOT-analys för att lyfta fram styrkor, svagheter, hot och möjligheter som ditt företag står inför. Mer här om hur du skriver en sylvass affärsplan med exempel och mallar.

Kostnad för uppstart - finansiering

Det är viktigt att ha en bra finansiell plan innan du startar företaget. Vad kostar det? Och hur mycket kapital har du till ditt förfogande?

Att registrera ett företag kostar ca 2000 kronor. Ska du driva aktiebolag tillkommer aktiekapital på 25 000 kronor.

Övriga kostnader beror helt på vilken verksamhet du ska bedriva: Vilka varor och tjänster du behöver, hyra för eventuella lokaler, betala löner, maskiner/inventarier, med mera. Ekonomin i företaget är grundläggande. Dålig kunskap om företagsekonomi behöver inte betyda detsamma som dåligt affärssinne, men det kan leda till samma problem: Konkurs, företagets undergång. Men det går att träna upp eller ta in extern hjälp. Man kan inte vara bra på allt. Du kan få hjälp med finansiell planering av en bank, revisor eller annan expert på området.

Krav och hur du registrerar företaget

Kraven som ställs för att få starta enskild firma är följande:

 • Du får inte vara i konkurs
 • Du får inte ha näringsförbud
 • Du får inte ha förvaltare
 • Du får inte vara yngre än 16 år (för dig som är 16–18 år finns begränsningar.)

För att starta enskild firma behöver du bara registrera det hos Skatteverket, det gör du här.

Att starta aktiebolag är mer omfattande. Krav och hur du registrerar ett aktiebolag kan du läsa om här i vår guide för hur du startar bolaget på egen hand.

FAQ: 8 vanliga frågor om att bli egenföretagare

Här är vanliga frågor och svar som vi vet många fundera över.

Vem sköter bokföringen?

Har du kunskap och intresse för bokföring kan du sköta detta själv. Det är inte så svårt och det finns idag smarta bokföringsprogram där du bara matar in beloppen så löser programmet resten. Resten kan du söka dig fram till på internet men även ställa frågor i vårt forum. Gillar du inte bokföring och vill lägga allt fokus på din kärnverksamhet så är det bättre att anlita en ekonomibyrå som sköter den löpande bokföringen och bokslut. En revisor behöver bara aktiebolag och när företaget växt sig större. Detta gäller revisionsplikten i aktiebolag. Kvitton och fakturor på kostnader och intäkter som du har ska du oavsett samla ihop och sätta i en pärm i datumordning. Har du haft utgifter i samband med uppstarten får du även göra avdrag för dessa.

Men marknadsföring då?

Marknadsföring behövs om du inte redan har klara kunder. En affärsplan och marknadsplan är bra verktyg att jobba med för att arbeta igenom hur marknadsföring och försäljning ska lyfta företaget. Det gäller att hitta rätt kanaler där just dina potentiella kunder finns. Till exempel kan en yngre publik lockas till sociala medier, Snapchat eller Instagram, medan B2B-kunder kanske svarar bättre på webbseminarier och vitböcker. SEO och innehållsmarknadsföring är andra vägar. En del i marknadsföringen är företagets varumärke och USP (unique selling point). Man kan säga att det är vad som skiljer ditt företag från andra, vad som gör det speciellt och varför kunden ska köpa av just dig. Området marknadsföring är stort men en väldigt viktig del av företagandet och vår rekommendation är att både läsa böcker och artiklar, men även ta hjälp utifrån om detta inte är ditt starka område. Vi har samlat en flera hundra artiklar om ämnet marknadsföring.

Hur sätter jag pris?

Prissättning upplever många som krångligt när man ska starta eget. Det ska vara ett attraktivt pris som gör att fler köper men ändå täcka kostnader och lön och gärna lite till. Värt att tänka på är att de flesta av oss köper inte bara genom att kolla på prislappen. Service, tilltro till säljaren/produkten/företaget är alla viktiga faktorer som spelar roll för om kunderna köper och återkommer. Här kan du läsa mer om prissättning.

Ska jag hyra kontor eller jobba hemifrån?

Det beror på vilken typ av person du är. Vissa trivs bra hemma, är disciplinerade och kan ta pauser och sluta dagen när det är dags för det. Andra upplever att de presterar bättre när de hyr ett kontor och behöver ta sig dit varje morgon. Man jobbar där och väl hemma är det fritid och familjen som gäller. Det är en kostnad att hyra kontor eller plats på kontorshotell, men för den som tror sig prestera bättre är det väl investerade pengar. Testa så får du se vad som fungerar bäst.

Vilka avdrag får jag göra i företaget?

Alla kostnader som hör till verksamheten är avdragsgilla. Du får och till och med ska göra avdrag för minska skatten och du får även dra av för kostnader du har under tiden du startar upp företaget. Maskiner och inventarier som till exempel dator, mobiltelefon, friskvård, kontorstillbehör, etc är saker som kan dras av.

Har jag någon trygghet som småföretagare?

Som anställd har man en rad fördelar som egenföretagare inte har och det beror på politiska beslut och fackens makt. Detta skapar hinder för företag att anställa och medför ökade kostnader som försvårar för landets företagare. Men trygghet är inte allt och ofta är det ett motsatsförhållande till frihet. Som egenföretagare bygger du upp något och på sikt kan det skapa både mer trygghet och frihet. Det finns också a-kassa för egenföretagare men den som startar företag behöver själv avsätta pengar till pensionen.

Hur fungerar skatter som egenföretagare?

F-skattsedel är ett bevis på att det finns en juridisk person som ansvarar för preliminärskatter och sociala avgifter bakom ett företagsnamn. F-skatten är en förutsättning för att kunna bedriva företaget. När du får en F-skattsedel och startar eget företag ska du betala in din preliminärskatt i förskott. Dessa belopp går att justera efterhand när du ser hur verksamheten går och för dig som är helt ny som företagare går det att ansöka om uppskov med den preliminära skatten under tre månader. Ring Skatteverket om du har frågor om beskattning eller prata med en revisor eller ekonomisk kunnig person. Läs mer om hur du ansöker om F-skatt och vad som gäller.

Starta eget bidrag då?

Om du uppfyller kraven så finns det en möjlighet att få starta eget bidrag, till exempel behöver du vara arbetslös. Annars bör inte fokus ligga på att skaffa bidrag.

EU-bidrag finns också men det är en omständlig process och gäller nästan alltid företag som varit igång ett tag och omsätter flera miljoner kronor per år. Det bästa tipset är ändå att du i stället fokuserar på din affärsidé och hur du ska komma igång med försäljning och skapa intäkter. Att söka bidrag kostar oftast mer än det smakar.

5 tips innan du starta eget

Här är våra bästa tips du kan ta med dig under uppstarten av företaget.

1. Lär dig försäljning. Det behöver inte vara så svårt. Tänk "kundvård". Det är hjärtat i alla företag. Tänk på att varje kundkontakt, mejl, offert och telefonsamtal är en möjlighet för dig att skapa tilltro och göra affärer. Fokusera hela tiden på att göra det bättre för dina kunder. Din känsla för kundservice är avgörande för hur bra företaget kommer att lyckas.

2. Var lyhörd för feedback. Lyssna på vad dina kunder och andra säger om ditt företag. Använd deras feedback för att förbättra din produkt eller tjänst. Var dock mer selektiv när du lyssnar på folk som endast gnäller, avundsjukan kan lätt göra sig hörd då den som väljer att starta eget företag gör något som de flesta aldrig vågar.

3. Tänk långsiktigt och fundera inte så mycket på om du gör misstag. Våga testa nya vägar och sätt att arbeta, till slut hittar du rätt. Sätt upp inspirerande mål, utbilda dig och satsa på att bli erkänt kunnig inom din bransch.

4. Ta hjälp när det behövs. Ställ frågor, var nyfiken, kontakta myndigheter (de finns till för dig och din skatt betalar deras lön!) och skaffa dig en mentor.

5. Bygg upp ett nätverk av bra människor omkring dig. Detta är särskilt viktigt om du inte planerar att skaffa en mentor. Bygg ditt nätverk genom att gå ut och träffa folk, gå på nätverksträffar, prata med potentiella kunder och leverantörer. Ett starkt nätverk kan hjälpa dig i din verksamhet då du kan lära dig av andra, samtidigt som ni kan hjälpas åt att hitta nya affärsmöjligheter.

Lycka till med din företagsstart!

Compact mode helps you find stories faster

AI: Hot och möjligheter i en föränderlig värld

AI: Hot och möjligheter i en föränderlig värld

Artificiell intelligens (AI) har snabbt utvecklats från ett teoretiskt koncept till en integrerad del av vår vardag. Från... Läs mer
Camilla Renström | 3 minuter
Företagare måttar med fingrarna för att estimera vad som behöver utföras.

Fallgropsmönstret som dramatiskt ökar risken för entreprenörer att göra fiasko

Jeremy Ames, medgrundare av Guidant Financial och ledande aktör inom småföretagsfinansiering, skriver för Inc Magazine om de sex... Läs mer
Cia Erander | 3 minuter
Kvinna jobba hemma på sängen med laptop och en kopp kaffe.

9 jobba hemifrån tips, lista med jobb och fallgropar att undvika

Att jobba hemifrån innebär fördelar och är ofta ekonomiskt försvarbart då kostnader för resor och kontorsplats blir betydligt... Läs mer
Anna Lundgren | 8 minuter
Vem vill ha en planet av plast?

Vem vill ha en planet av plast?

Lördag 20 april: Agenda 2030 Open Stockholms FN-distrikt arrangerade Agenda 2030 Open, en heldag för alla som aktivt vill bidra till... Läs mer
Maria Lindberg Howard | 3 minuter
Två tärningar

Så undviker du ”risky business” med grundlig analys

I dagens komplexa omvärld behöver du se till att ha en tydlig helhetsbild över verksamhetens mest relevanta risker och hur de... Läs mer
Camilla Renström | 3 minuter
Gröna näringar och ekologiska affärsidéer

Gröna näringar och ekologiska affärsidéer

Funderar du på att starta eget företag inom en grön näring? Det finns en rad olika verksamheter och affärsmöjligheter inom detta... Läs mer
Redaktionen | 3 minuter
Startup-team planerar sitt företag.

Acceleratorer allt viktigare språngbräda för startups

Förstagångsentreprenörer behöver mycket mer än kapital för att lyckas. Därför söker sig många startups till acceleratorer,... Läs mer
Redaktionen | 3 minuter
Man står och kollar upp i en trappa, i ett huvud

Tänk inte ens tanken på att bli företagare om du inte kan bocka av dessa 10 punkter

Inc Magazines expert anser att det första steget mot att bli egenföretagare inte är en affärsstrategi utan en rejäl självanalys.... Läs mer
Cia Erander | 3 minuter
Två kvinnor startar företags tillsammans och diskuterar samarbetsformen kring samarbetet.

Starta företag tillsammans - bästa tipsen för att få det att funka

Som blivande företagare är det mycket att tänka på och att behöva lösa allt själv kan kännas övermäktigt. Då kan tanken på... Läs mer
Redaktionen | 9 minuter
Obeprövat koncept och utan erfarenhet ledde vägen till stjärnstatus

Obeprövat koncept och utan erfarenhet ledde vägen till stjärnstatus

Vägen till uppstarten var krokig och gick via lärarstudier, musikdrömmar och radiosketcher. Till sist hamnade Rasmus och Fritjof... Läs mer
Cecilia Bolter | 2 minuter
Kvinna och man startar en bisyssla från sitt hemmakontor.

Starta bisyssla med dessa 10 tips

Men först och främst.Vad är en bisyssla?En bisyssla är en sekundär verksamhet eller ett jobb som en person driver parallellt med... Läs mer
Redaktionen | 3 minuter
Ge aldrig upp dina drömmar - John Andreas Gentleman coach

Ge aldrig upp dina drömmar - John Andreas Gentleman coach

Det finns stunder i livet då utmaningar tycks vara överväldigande, när vardagens krav blir för mycket och det enda som återstår... Läs mer
Ett par sitter utanför en food truck och pratar. Till höger en ambulerande restaurang som står nära stranden.

Starta food truck - följ din dröm

Nu närmar sig våren, värmen och solen, och med den tankar om vad tiden framöver ska fyllas med.Att starta en food truck har de... Läs mer
Redaktionen | 7 minuter
Blond kvinna, digital nomad, sitter i klappstol vid ett risfält i Asien med en laptop i famnen.

18 heta distansjobb och frilansuppdrag du kan sköta hemifrån

Att kunna jobba på distans är idag för många en självklarhet. Varför sitta på ett kontor när man kan sitta var som helst?... Läs mer
Patrik Nilsson | 7 minuter
Kvinna hoppar av lycka efter att ha startat sitt företag som frilansare.

Vad är en frilansare och varför du bör bli egenföretagare?

Frilansare är någon som utför uppdrag utan fast anställning, vanligtvis som egenföretagare med egen F-skatt. Det finns även de... Läs mer
Redaktionen | 3 minuter