Företagsöverlåtelse
På denna sidan hittar du artiklar och tips hur du gör en affärsöverlåtelse. Det kan innebära att du lämnar över verksamheten till dina barn, ett generationsskifte i verksamheten som det ofta benämns, eller att du köper eller säljer affärsverksamheten.
På två sätt kan man köpa ett företag. Det ena sättet innebär att köparen endast köper samtliga eller delar av ett företags tillgångar, t ex en sajt, en verkstad, en butik eller en maskin. Detta kallas en inkråmsaffär, inkråmsöverlåtelse eller inkråmsförsäljning. Här finns en mall för inkråmsavtal.
Det andra sättet innebär att köparen köper hela eller en del av företaget genom att köpa aktier i ett aktiebolag eller andelar i ett handelsbolag.
Hitta företag: Lista med medlemmar som erbjuder tjänster inom överlåtelser av verksamhet
Vanliga fällor och misstag vid en företagsöverlåtelse
Vilka vanliga fällor finns då vid en företagsöverlåtelse och vilka vanliga misstag brukar man begå? Nedan följer några av de vanliga misstagen företagsägare gör när de ska sälja sitt bolag.
Underskattning av försäljningsprocessens komplexitet och tidsåtgång
Tidig planering är A och O när du ska sälja ditt företag. Börja planera långt innan själva företagsöverlåtelsen ska ske och förbered dig och bolaget grundligt. Räkna med att en företagsförsäljning kan ta mellan sex månader och ett år. Det är lätt att du tappar fokus på den löpande verksamheten och att stor del av din tid går åt till att hitta köpare, sitta i förhandlingar, diskutera avtalsförslag osv. Din ordinarie verksamhet blir lidande vilket slutligen syns genom lägre intäkter och försäljningssumman fastställs ofta baserat på de senaste sex månadernas resultat.
Övertro på ditt egna företags värde
Ett företags värde bestäms alltid av marknaden och om du har för stora förväntningar på ditt eget företags värde riskerar du att inte få ditt företag sålt. Se till att göra en ordentlig värdering av företaget innan du sätter igång försäljningsprocessen. Då kan du också lättare ta ställning till de bud som kommer in.
Ordning och reda i företaget
Det är viktigt att företaget som du säljer är färdigställt inför försäljningen. Att det är ordning och reda i bokföringen, kundreskontra och lager. Du ska inte underskatta betydelsen av att det är rent och städat i kontors- och industrilokaler. Home-styling för företag.
För hög sekretessnivå
Att sälja ditt livsverk kan vara känsligt, men med för hög sekretessnivå riskerar du att missa eventuella köpare och intressenter. Med en öppnare informationsnivå och bred spridning av säljuppdraget får du fler köpare och priset blir det rätta.
Fundera igenom din situation ordentligt
Beslutet att sälja ditt företag, och vad du ska göra efter, måste vara klart innan du drar igång processen. Att sälja sitt livsverk kräver ofta långa förberedelser inte minst mentalt. För att underlätta beslutsprocessen är det viktigt att ha ett framtida mål eller en idé vad man ska ägna sig åt efter genomförd försäljning.
Ett generellt råd för att kringgå många misstag vid en företagsöverlåtelse är att tidigt ta kontakt med en seriös och etablerad företagsmäklare med erfarenhet från din bransch.
/Martin Chemnitz, Swedbank
Compact mode helps you find stories faster
M&A – Processen vid fusioner, företagsförvärv och företagsöverlåtelser
Analys av en ännu icke avslöjad värderingsskandal i Norden
Företagsvärdering: Allt du behöver för att värdera ett företag
Att navigera livets fastighetsodyssé: En resa av förvandling och framgång
8 strategier för exitplanering och hur du ökar bolagets värde
Due Diligence - köparens företagsbesiktning
Både säljare och köpare tjänar på en lyckad exit
Att välja rätt typ av företagsmäklartjänst
Ska du sälja ditt aktiebolag? Undvik fallgropar, tänk på följande 8 tips
Vad är ditt företag värt? En guide för företagsvärdering
6 funderingar inför företagsförsäljning och pension
Ska du köpa ett företag? Här är en Due Diligence guide!
Attribut som höjer företagens försäljningsvärde
6 tips för dig som ska sälja ditt företag - så gör du företagsöverlåtelsen smidigare för medarbetarna
- 1
- 2