Förra året lämnade knappt 1/5 av alla aktiebolag in sin årsredovisning digitalt. Dock ökade antalet från tidigare år med drygt 160%, från 39 491 (2019) antal digitalt inlämnade årsredovisningar till 101 879 (2020).

Varför ska företagare lämna in årsredovisningen digitalt i stället för på papper? Vad är fördelarna och nackdelarna med digital inlämning? Hur gör man på enklaste sätt? De är några av frågorna som kommer att tas upp i denna artikel.

Lämna in årsredovisningen digitalt i stället för på papper?

  • Pålitligt: Digital inlämning med BankID signering till Bolagsverket ger kvittens och godkännande direkt efter inlämning.
  • Produktivt: Papper, frimärken, bläck till skrivaren och pärmar är förlegat i praktiken men lever kvar hos de flesta bolagen som en flaskhals i rutinerna.
  • Kontroller: Programvaruleverantörer som erbjuder digitala årsredovisningar utnyttjar standardiserade inbyggda kontroller där man enkelt upptäcker olika brister och fallgropar som annars hade kunnat leda till föreläggande.
  • Positiv miljöpåverkan: Skippar man användning av papper så räddar man inte bara träd utan även miljön från koldioxid av onödiga transport.

Den digitala trenden är främst märkbar bland små- till medelstora aktiebolag som följer K2-regelverket. Av dessa mindre aktiebolag är det en majoritet som valt att göra sin årsredovisning online på egen hand och ladda upp den digitalt till Bolagsverket med BankID signering. För revisorer som ska göra revisionsberättelse så kan man även lämna in den digitalt numera. Om kunden laddat upp sin årsredovisning digitalt till Bolagsverket så måste även revisionsberättelsen lämnas in på samma vis – digitalt. Med många olika programvaror och begränsningar kan den digitala övergången för revisorer bli en utmaning framöver.

Digital årsredovisning - det enklaste sättet?

=>  Gör Din Årsredovisning Digitalt

Genom SIE-import eller manuell inmatning kan man enkelt upprätta och skicka in sin årsredovisning digitalt.

Hur lämnar man årsredovisningen digitalt?

Genom en av Bolagsverket godkänd programvara kan man lämna in årsredovisningen digitalt.

Kan jag mejla in årsredovisningen till Bolagsverket?

Nej, det går inte att mejla in årsredovisningen som PDF eller liknande filformat. Det går enbart genom godkända (av Bolagsverket) programvaruleverantörer.

Vilka kan lämna sin årsredovisning digitalt?

Ombud, till exempel redovisningskonsult kan ladda upp årsredovisningen till Bolagsverket men bör sedan vidarebefordra länken för signering av fastställelseintyget till VD eller en styrelseledamot.

Hur signerar man årsredovisningen digitalt?

När upprättandet av årsredovisningen är fullbordat, får du en länk till Bolagsverket där du loggar in och skriva under fastställelseintyget med e-legitimation, till exempel BankID. Företaget är även ansvarigt för att behålla en egen signerad årsredovisning. Läs mer om digital signering av årsredovisningar.

Viktiga datum:

-    Årsredovisning datum 2021

-    Inkomstdeklaration 2 datum 2021

Hur deklarerar man inkomstdeklaration 2?

Inkomstdeklaration 2 går att lämna in på papper eller digitalt som SRU-filer. Om du har ett skatte- eller bokslutsprogram kan du enkelt skapa SRU-filer för att ladda upp deklarationen till Skatteverket. Genom edeklarera.se kan man enkelt skapa SRU-filer för att lämna in till Skatteverket.

Vart ska jag skicka inkomstdeklaration 2?

Huvudblanketten (INK2 digitalt)

Filöverföring för bilagor (INK2R & INK2S)

Per post:

Inläsningscentralen

Inkomstdeklaration 2 + bilagor

FE 8000

107 75 Stockholm

Vem kan lämna in inkomstdeklaration 2?

Verkställande direktör (VD) eller av denne utsedd deklarationsombud.

edeklarera.se är en 100% online gör-det-själv-tjänst för årsredovisning och inkomstdeklaration. Vi har stöd för alla bolagsformer och deras individuella blanketter samt erbjuder en tjänst för att upprätta sin årsredovisning med stöd för digital inlämning till Bolagsverket. Vi har hjälpt tusentals företag med deras bokslut för digital inlämning till både Skatteverket och Bolagsverket.

Vi på edeklarera.se vill underlätta rapporteringen till myndigheter för alla företagare. Det digitala obligatoriet har ännu inte fastställts, därför erbjuder vi även gratis årsredovisning mallar som kan användas för att göra årsredovisningen på papper. Finns i word, excel och som PDF.

 

 

 

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.