Här är några tips du kan ha med dig om du funderar på att starta egen verksamhet:

1. Gör det du tycker om

Det är svårt att övertyga andra om du inte själv är helt säker på din produkt eller affärsidé. Din attityd och passion märks tydligt och kunden känner av detta direkt.

Du måste bry dig tillräckligt om ditt företag och det du gör för att ha ork att under långa jobbiga stunder hålla ut. Gör du dessutom det du gillar att göra så är det samma sak som att jobba med sin hobby.

Missa inte: 32 vassa affärsidéer du kan starta idag

2. Ställ in dig på hårt arbete

En affärsidé är första steget men det räcker inte. Problemet är oftast genomförandet där bristen på uthållighet är en faktor. Saker och ting tar ofta längre tid än man tror. Ju mer komplex apparat du ska dra igång desto fler saker som kan gå fel på vägen. Lästips: Vill du vara en vinnare? Då måste du vara bättre imorgon än du var idag.

Och då kommer vi naturligt in på nästa punkt.

3. Att göra fel är naturligt

Misslyckande är en del av entreprenörskapet. Ja du bör se det som något positivt. För genom misstag lär man sig även om det inte alltid är helt glasklart att så är fallet. Det kan ibland ta år att upptäcka och förstå hur tidigare misslyckanden gav den erfarenhet som idag ligger till grund för framgången.

Så se på motgångar och misstag som en del av lärandet för att bli en fullfjädrad entreprenör.

Se även: 60 fel jag gjort och lärt mig av

4. Ett livslångt lärande

I den värld vi lever i gäller det att hela tiden hålla sig uppdaterad och ständigt läsa på om ens bransch, men även läsa bredare om allt som rör företagandet. Sälj, ledarskap, marknadsföring, personlig utveckling, entreprenörskap, sociala medier, nätverkande, företagsekonomi, etcetera. Det finns även filmklipp på Youtube och ljudböcker som kan rulla när du sitter i bilen eller på tåget.

Du behöver lära dig nya saker, hålla koll på trender och vässa din kreativitet för att inte tappa skärpan. Outsourca de saker du absolut inte vill lära dig.

Kunder anlitar de som kan visa kompetens. Kunskap är också en konkurrensfördel när du ska slipa på din affärsmodell.

5. Välj dina medarbetare noggrant

De människor som du väljer att omge dig med kommer att ha en stor inverkan på ditt företag och hur du lyckas. Rätt medarbetare kan vara avgörande och det som skiljer företaget som knackar sig fram från det som omsätter många miljoner. Så ta reda på hur du attraherar rätt personer och se till att de stannar.

Rekrytera inte in ja-sägare, ta in människor som vågar säga ifrån och ifrågasätta dig och andra. Du vill umgås med människor som utmanar dig och ditt team. CV och referenser är inte alltid viktigt, gå på magkänslan och avsätt tid och resurser för rekrytering.

6. Hitta balans

Det finns saker i livet som är ovärderliga. Tid med vänner och familj till exempel. För de flesta entreprenörer och företagare är det roligt att jobba, göra affärer och affärsutveckla, men låt inte detta överskugga allt annat. Försök att hitta balans och bra rutiner. En vanlig ångest under livets senare skede är nämligen att man jobbat för mycket.

Stäng av mobiltelefonen och datorn under vissa tider och fokusera då allt på den stunden du befinner dig i.

Rör på dig. Det är lätt att fastna i en stol framför en skärm. Nya intryck kommer vanligtvis av pauser vilket gör att pausen i sig kan leda till bättre resultat trots kortare arbetstid.

Lycka till!Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.