Det är något extra spännande med affärsidéer. För en entreprenör är det fröet till något som kan växa, något man kan forma och förbättra.

Att starta eget företag har kanske aldrig varit enklare. Du kan fylla i din ansökan och f-skatt online och vara igång inom några dagar.

Det behövs dock en affärsidé och här listar vi flera spännande nya, bra idéer som främst bygger på trender vi nu ser i omvärlden. Är du student och har som plan att starta ett UF-företag kan du med fördel använda och utveckla någon av dessa idéer.

Affärsidéer som inte finns i Sverige kan du också hitta här eller ta en idé och göra om till en unik produkt eller tjänst för den svenska marknaden. En rad smarta entreprenörer har blivit rika på att "låna" redan befintliga företagsidéer och startat dem i Sverige. Som exempel så startades Tradera med samma koncept som eBay och såldes senare till samma företag för över 300 miljoner kronor.

Här har du affärsmöjligheterna - företagsidéerna:

Vilken idé passar dig bäst?

1. Konsult inom internetmarknadsföring och konvertering

Här finns ett stort behov men samtidigt är konkurrensen hård. Det gäller att sticka ut. En bra väg är att nischa sig och till exempel erbjuda tjänster inom ett visst verktyg eller område, till exempel Google Analytics, Adwords, Facebookannonsering, eller hur företag når kunder på LinkedIn.

Ett krav idag är också att du kan mäta och visa resultat. En bra konsult kan i förväg räkna ut vad kunden ska satsa på, erbjuda en lösning och visa upp när ROI (Return on investment) kan förväntas. Då är det lätt att få uppdrag och du kan ta bra betalt. AI kan hjälpa till att utforma annonser och texter.

2. Sälj med dropshipping; Köp och sälj utan eget lager

Idag går det att bedriva e-handel på nätet utan ett eget lager, det kallas dropshipping. Du marknadsför en produkt och när någon köper den så ser du till att den skickas från lager eller säljare och du tar en viss mellanskillnad. Med plattformar som eBay, Tradera, Blocket, Etsy och Amazon funkar detta utmärkt, men vi ska tillägga att alla sajter inte tillåter det utan kräver att du själv sitter på ett lager. I de fallen går det att beställa hem ett litet lager och se vad som säljs. Du behöver alltså inte ens en egen e-butik eller hemsida. Så här fungerar dropshipping plus guide hur du lyckas. Det går också att kombinera e-handel med dropshipping. Att ha lager kostar men oftast får man mer betalt på de produkter man själv skickar från sitt lager så det kan vara smart att ha storsäljarna hemma och köra dropshipping med resten.

3. Dropshippingkonsult

I samband med den förra affärsidén har det också dykt upp en affärsmöjlighet för de som har kunskap om internetförsäljning och marknadsföring på nätet; att coacha och utbilda andra inom detta området och ta betalt för det. Ett sätt att göra det på är att ta en viss procent av adeptens intäkter. Ju mer du hjälper denne att sälja och tjäna, ju bättre betalt kan du få. En win-win. Denne i sin tur kan sedan hjälpa fler att utvecklas och sälja där ni båda tar en viss procent av förtjänsten.

4. Starta en e-butik

Inget speciellt med denna idén, men det fungerar och försäljningen över nätet fortsätter att växa och inget tyder på att vi kommer att återgå till att göra fler inköp i fysiska butiker. Frakter världen över går fortare och snart kan vi få produkter hemskickade med hjälp av drönare.

5. Starta sajter som bygger på delningsekonomin

Airbnb och Uber har miljoner användare och samma grundtanke går att utveckla och nischa i oändligheten. Vilka saker sitter du på som du endast använder några timmar då och då? Gräsklipparen, resväskan, bilen, båten, verktygen, ja det mesta går att låna eller hyra ut till någon och därigenom tjäna en slant. Den som driver plattformen tar en viss procent av utlåningspriset.

6. Communities

Vi spenderar mer tid på internet och det kommer att öka ännu mer. Flera ”trendspanare” som t ex Alexander Bard menar på att vi kommer att leva våra liv, tjäna vårt levebröd och vara sociala på nätet. Fritiden spenderar vi off-line där vi t ex besöker naturen för rekreation. Då kommer det att finnas plats för fler nischade communities. Här kan vara smart att starta inom något du själv brinner för - det finns alltid fler likasinnade som söker ett ställe att "hänga på".

7. Dine together

En idé till community skulle kunna vara en mötesplats för de som vill ha en middagspartner. Som halv åtta hos mig fast värden väljer själv antalet gäster efter att ha granskat profilerna som ansökt om att få vara med. Många äter ofrivilligt ensamma så varför inte hjälpa dem att hitta en lunch eller gäst till kvällsmaten?

8. Fixare och springa ärende

Med sajter som Taskrunner har det öppnats upp en helt ny marknad för "händige Harry". Hjälp grannen att sätta upp en bokhylla, flyttstädning, klippa gräset, byta däck på bilen eller lösa en propp i avloppet.
Den svenska startup-appen Tiptapp kör samma sak men fullt fokus på att få sina sopor hämtade av den som har tid och vill tjäna extrapengar. ”Tiptapp är en app som gör det magiskt enkelt att bli av med saker du inte längre behöver. Betala bort, skänk bort eller sälj bort det du vill bli av med!” Hur går detta tänk att applicera på fler sätt?

9. Virtuell assistent

En virtuell assistent är en platsoberoende resurs som erbjuder sin uppdragsgivare tjänster vanligen inom administration, bokföring, juridik, kundtjänst och teknisk hjälp inom till exempel programmering. Det är även vanligt att personen sköter en websida eller sociala medier åt ett företag. Så i korthet: vad du än är bra på och där det inte krävs att du är på plats kan du starta igång en verksamhet och marknadsföra dig som virtuell assistent. Inspiration: De driver ett företag med virtuella assistenter från utlandet

Läs även: 18 distansjobb och uppdrag du kan sköta hemifrån

10. Avkopplingsrum

Stressen ökar i samhället och vad det beror på råder det delade meningar om. Men en sak är säker, fler söker avkoppling och ett sätt kan vara att skapa rum för detta. Dessa går att ha på olika ställen i samhället, t ex i shoppingcenter där mannen kan ”lämnas in” medan kvinnan kan shoppa i lugn och ro med sina väninnor, eller vice versa. Musik, rätt belysning, dofter som skapar lugn och kanske några massagestolar. Liknande rum finns redan, t ex i ett av Shanghais varuhus.

11. Lokal affärskonsult

I takt med att jobben försvinner kommer fler antagligen att bli egna företagare. Här finns det bra utrymme för konsulter som kan hjälpa till att starta igång företaget, ge råd om marknadsföring, försäljning och affärsutveckling.

12. Sociala medier expert

Många företag är mer än villiga att betala för någon som sköter de olika kontona på Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapshat, Instagram, Youtube, med flera. Många av dessa är kanaler som ett företag idag förväntas ha, men det går ju så mycket tid att lära sig dem och hålla dem uppdaterade.

13. Lärare, coach och utbildare online

Det finns alltid en efterfrågan på extrahjälp till läxor och andra kunskaper som folk vill lära sig själva eller sina barn. Sånglektioner, språk, psykolog, matematik, coachning, programmering, tolk – alla som besitter stor kunskap inom något kan tjäna pengar på det. Även här finns sajter som t ex Freelancer.com där man inte ens behöver en hemsida för att komma igång med företaget.

14. Reseledare och turistguide

Konceptresor växer så det knakar nu när det inte är lika hett att slöa på en strand längre. Natur, äventyr och spänning ger en starkare upplevelse, så sätt ihop en resa och agera turistledare. Att guida turister i din stad eller ditt närområde är också ett sätt att dra in pengar på. Varför inte kombinera med att hyra ut ditt boende på Airbnb likt ett Bed and breakfast? Lägg upp din guidetjänst på Tripadvisor där nya kunder lätt hittar dig och befintliga kan betygsätta dig.

Du kan också bredda dina tjänster. Om du är en ivrig cyklist, starta guidade cykelturer. Är du en konstälskare? Det finns inget som turister älskar mer än att besöka lokala museer. När din verksamhet tar fart kan du anställa fler turistguider och bygga upp ett reseimperium. Du kan även samarbeta med andra turistguider på andra orter där ni rekommenderar varandra och hjälper turisterna att ta sig dit.

15. Starta en food truck

Att starta food truck har blivit en het trend i USA, kanske tog det extra fart efter filmen Chef. Friheten att köra runt på festivaler, marknader med sitt ambulerande mat-mecka är för många en kittlande tanke. Det finns dessutom de som specialiserat sig på att bygga dessa fordon och installera ett fungerande kök. Tänk dock på att kolla med myndigheterna på stället du ska vara på. Det skiljer sig runt om i landet vad som gäller och vad det kostar att parkera och sälja sin mat.

16. Starta ett mikrobryggeri

Detta är en het trend och Systembolagets hyllor har idag ofta ett bra sortiment av lokalbryggd öl. Gårdsförsäljning kommer högst troligen med tillåtas snart vilket skulle göra det möjligt att tillverka egen ost, egna korvar och servera tillsammans med hembryggt öl eller vin. Går flera ”gårdar” ihop kan man skapa en cykelled där turister kan ta en cykel- och smakupplevelse i bygden. Här kan du läsa om hur du odlar din egen humle

17. Vattenbruk

Det finns mycket att odla i vatten som sedan går att sälja. Fisk, räkor, musslor, alger, sjögräs. Det finns en del regler att tänka på och initiala kostnader men möjligheterna att tjäna sitt levebröd på det ser lovande ut. Mer om fisk-, kräft- och annan vattenodling här

18. Fotograf

Det är idag lättare att sälja sina fotade bilder på nätet. Enstaka bilder ger sällan bra betalt, men många kan ge en trevlig passiv inkomst. Du säljer dem via stockfoto-sajter som iStockphoto, Shutterstock, Bigstock, mfl.

19. Leverans av vad som helst, när som helst

On-demand-trenden är tydlig. Linjärt TV-tittande håller på att dö ut då folk vill titta när det passar dem själva och inte styras av en TV-tablå. Att få saker levererade snabbt kan också vara mycket värdefullt. Att starta en budfirma som levererar utomordentlig service skulle kunna fungera bra. Leverans med moped, cykelbud och bil och kanske skulle en app med ett nätverk av användare som är redo när som helst vara en smart lösning. Då slipper du egen personal. Extra kostnadstillägg på udda tider och helgdagar. Drönartekniken kan kanske med vara ett sätt för frakter inom en snar framtid. 

20. Sakernas Internet

Detta är en översättning från engelskans internet of things, IoT. Denna trend är redan i full gång men fortfarande bara i sin linda. Kylskåp som skickar meddelande till mobilen när mjölken är slut, shoppinglistan som skriver sig själv, värmeelement som bara värmer de rum där du befinner dig och röststyrda apparater är redan en del av dessa så kallade ”smarta hem”. Saker vi bär med oss, t ex handväskan, klockan, mobiltelefonen, våra kläder kan alla ta emot och skicka data om vi så önskar. Bara denna idé innehåller oändligt med möjligheter och är redan en miljardindustri. Det gäller att hitta en smart lösning på ett problem och sedan lösa det med hjälp av en app, ett program eller en teknisk pryl. Många gånger kombineras dessa med redan befintliga saker i t ex ett hem, som belysning, termostater, och annat.

21. Virtual reality

Snart behöver vi inte resa iväg för att uppleva, vi kan göra det hemma i vardagsrummet. Här finns en enorm marknad för den som vill utveckla digitala världar, miljöer och teknisk apparatur.

22. Ett samlat Internet

I vimlet på Internet är det ofta svårt att hitta. Jakten på att ta fram smarta digitala verktyg som sorterar fram det som passar mig är redan i full gång.

23. Starta egen städfirma

Städbranschen saknar i vissa delar av landet arbetskraft och i takt med en åldrande befolkning tros behovet av städhjälp öka. Det är också en bransch som kräver lite startkapital. Har du en dammsugare och en flaska fönsterputs? Ja, då är du i stort sett redan igång. Det kluriga är förstås att hitta kunderna. Försök med annonser på den lokala annonsmarknaden. Eller varför inte skapa broschyrer som presenterar dina tjänster och därefter går du runt och distribuerar broschyrerna från dörr till dörr i de bostadsområden där du skulle vilja jobba. Samma gäller för företagen på den lokala marknaden. Gå på frukostmöten och andra affärsnätverk.

Du kan även satsa på att hitta din egen nisch för att utmärka dig från resten. Miljövänligt är med en trend som många är villiga att betala extra för. Du kan också utveckla din verksamhet till att erbjuda kontorsstädning, industristädning, eller så kan du specialisera dig på att rengöra mattor, fönster eller garage. Möjligheterna är många och likaså kunderna.

RUT-avdraget gör det med enklare att skaffa kunder på den privata marknaden då kunden kan dra av halva kostnaden från din faktura.

Se även: 12 tips för att starta städfirma/städbolag

24. Baby Boomers

Många av 40-talisterna är nu pensionärer och här finns många möjliga affärsidéer. Denna målgrupp har som regel gott om pengar och de vill uppleva, resa, samtidigt som många behöver vård och rekreation. De har också livserfarenhet och många känner att de vill vara med i samhällets utveckling, lära ut och hjälpa till. Men det behöver organiseras.

25. Lärarkonsult/Privatlärare

Efterfrågan på lärare är stor och läxhjälp växer, så här finns pengar att tjäna.

Resultaten i skolan blir sämre och allt fler tittar efter andra vägar att kunna ge sina barn den utbildning som man tycker de förtjänar. De offentliga skolorna ifrågasätts och utbildade lärare saknas så kanske finns det ingen bättre tid att ge sig in i privatlärarbranschen. Ett alternativ är att agera mellanhand och rekrytera personal att göra det faktiska jobbet. Pensionärer har idag mycket erfarenhet och kunskap och får skattelättnader om de går tillbaka från pension till arbete.

Startkostnaderna för en sådan här verksamhet är låg. Du kan driva din verksamhet från ditt eget hem eller från elevens hem. Du kan till och med driva din verksamhet hemifrån med hjälp av onlinetjänster så som Skype.

Även här kan privatkunder göra RUT-avdrag om det gäller läxhjälp.

26. Hemcatering eller personlig kock

Det finns många familjer där båda vuxna jobbar heltid och helt enkelt inte vill prioritera sin tid framför spisen hela kvällarna. Det är där du kommer in. Du kan laga måltiderna åt dem. Självklart bör du vara en bättre kock än dina kompisar, men du behöver faktiskt inte vara en utbildad kock. Även om du inte har någon formell kockutbildning kan du skapa din egen personlig-kock-verksamhet. Är du riktigt bra kommer du att få stor efterfrågan på dina tjänster.

Vill man nisha sig kan man erbjuda cigarrprovning, whiskyprovning, vin- och/eller ölprovning. Man kan erbjuda med choklad, hemgjorda korvar, rökt kött, ja bara fantasin sätter gränserna.

Kock är dessutom ett bristyrke med stor efterfrågan så arbete finns det gott om för att försörja dig under tiden du bygger upp din affärsidé.

27. 3D-skrivare

Att ta fram och utveckla tekniken till dessa skrivare kanske är ett mer omfattande projekt, men den som utvecklar "ritningarna" eller koderna till utskrifterna kommer troligtvis snabbt att behöva anställa fler medarbetare.

28. Personlig tränare eller fitnessinstruktör

Att ha en personlig tränare (PT) är en tydlig trend. Du behöver inte investera i någon dyr träningsutrustning eftersom du kan träna tillsammans med dina kunder på det lokala gymmet eller varför inte i parken, som boot camps som är så populära nu för tiden. Det du istället bör investera i är att bygga upp en bra hemsida och annonsering. Du kan förstås också med tillstånd sätta upp reklamblad på dina lokala gym och sportbutiker.

Ett tips är också att se till att bli certifierad personlig tränare för att få extra hög status och därigenom fler uppdrag.

29. Sälj trycksaker - on demand

Print on demand (POD) betyder att du endast trycker vid behov, när en kund har beställt. En del använder uttrycken behovstryck eller beställningstryck. Men här kommer det bästa! Det finns företag som sköter tryck och frakt åt dig, så det enda du behöver är en bra idé till text, en design, och sen är det bara att ta emot beställningar. Du slipper med andra ord höga startkostnader och kostnader för lagerhållning och tryckutrustning. Det går att trycka på t-shirts, muggar, tavlor, reklamskyltar, rollups, väskor, påsar, etc. Du kan sälja till både företag och privatmarknaden. Exempel på företag som erbjuder print-on-demand-tjänster är Printful och Printify.

Avslutningsvis tre affärsidéer kopplade till starka trender just nu.

30. Rid på hälsotrenden

Hälsa är ständigt på tapeten. En åldrande befolkning i västvärlden som lever längre är en orsak, men efter intåget av skräpmat och ändrade livsstilsvanor hos människor inser många att de behöver anstränga sig lite extra för att leva ett fullt friskt liv. Här kommer du in i bilden. Hitta ditt område du brinner för och vill bli expert på. Skanna av marknaden men även i Asien där bland annat Japan och Korea ligger långt fram och har ofta helt andra sätt att ta sig an dessa utmaningar. Erbjud resor, träffar, matlagningskurser, här finns inga gränser. Kombinera en weekend där människor får gå ut i naturen och skaffa sin egen mat och sen laga den över en öppen eld. Eller varför inte ett digitalt detoxprogram då allt fler verkar ha problem med att avstå den nya tekniken med smartphones och datorer.

31. Kurser i självhushållning och odling

Även detta är en växande trend som troligen är här för att stanna. För i samma takt som svenska bönderna lägger ner sin verksamhet och allt fler tycker att smaklösa framstressade grönsaker inte är så roligt, så finns det också en oro för framtiden och hur sårbara vi är när något händer. Prepping i all ära, men att vara oberoende av staten eller någon annan för att få mat på bordet till sin familj, det verkar allt fler inse att det är något bra. Bättre kvalitet och att det faktiskt är roligt är så klart drivkrafter med. Håll kurser både on- och offline och starta en webbutik där du säljer saker kopplade till ämnet. Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan kan vara två vägar för att hitta kunder.

32. Rid på Upcycle-trenden

Gillar du att skapa, fräscha upp och göra om hantverk? Eller återvinna och piffa upp exempelvis gamla kläder, accessoarer eller möbler? Att återvinna är trendigt och på sajten Etsy köps och säljs massor av saker som någon valt att sätta sin personliga touch på. Perfekt för den som gillar att sy, pyssla och återbruka. I flera städer runt om i världen finns butiker med upcyclade kläder och andra prylar.

Har du fler affärsidéer eller vill diskutera någon ovan, lämna gärna en kommentar nedan.

Se även: 7 gröna näringar du kan starta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2019-11-08 15:12
Bra tips på affärsidéer! Har själv varit med i ett stort antal startups, fixat webbutiker och agerat seo konsult. Det handlar om att vara kreativ, ta något bra koncept och göra det bättre.

För att sprida produkterna/ tjänsterna använder jag själv mina blogg-kontakter och Facebook tillsammans med display marketing.

Tack för en bra artikel!??

Vänligen,
Christian Svensson
www.digitaldivision.se
Se mer...
2019-09-03 14:02
Bra och spännande affärsmöjligheter / företagsidéer!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.