Bli miljonär enbart på att utföra sin hobby, är det verkligen sant? Hur konstigt det än kan låta så är det faktiskt möjligt i vårt medierade samhälle.

Den unge Göteborgaren Felix (Pewdiepie) Kjellberg är en av dem som enbart genom att syssla med sin hobby; att spela datorspel, har dragit in miljontals kronor och återigen utmanat vår bild av mer traditionella arbetsförhållanden. Källa GP. Och visst har vi alla vid det här laget hört talas om modebloggare som genom att regelbundet gå på fest och sedan skriva om det lyckats bli ekonomiskt oberoende vid ung ålder.

Missa inte: Smarta tips hur du tjänar extra pengar hemifrån

Internet har gett oss möjligheter vi aldrig tidigare haft och det är nu hög tid att öppna upp sinnet och se den fulla potential som vår mediala utveckling erbjuder. Faktum är att vi är många, som genom enkla grepp, skulle kunna tjäna pengar på att utföra vår hobby.

Här nedan listas tio tips som kan göra det roligaste du vet till en huvudsaklig inkomstkälla:

1. Börja blogga

Brinner du för ett visst ämne eller älskar du helt enkelt att skriva? I bloggvärlden är möjligheterna stora och den enda som sätter gränser för ämnen att blogga om är i princip du själv. Man kan skriva om allt ifrån sitt vardagliga liv till avancerad matlagning och likaledes få massor av läsare världen över. Bloggdomäner erbjuds gratis och det är således kostnadsfritt att starta upp. Börja med att skapa en solid plattform som ger många läsare; så småningom kan du ta ut en avgift för de reklamannonser bloggen väljer att visa! Komplettera med sociala medier för att dra trafik till bloggen.

Mer om ekonomi: 5 tips hur du skapar en passiv inkomst

2. Fotografera

Om du är en riktig fotonörd som älskar och är bra på att fånga ögonblick omkring dig så finns det goda möjligheter till ekonomisk inkomst. Många företag och organisationer är ute efter bilder till sina webbplattformar och att anlita proffsfotografer är oftast mycket dyrt samtidigt som det, på grund av copyrighten, är kostsamt att köpa in redan tagna bilder. Erbjud dig att göra det för en lägre summa och etablera dig inom branschen. När du jobbat upp en fin portfolio kan du börja ta mer ansenligt betalt. Glöm dock inte att du måste ha en bra kamera, upplösning och pixlar är en faktor i försäljningen. Du kan även sälja dina bilder på t ex Shutterstock och Istockphoto och få betalt varje gång någon laddar ner din bild.

3. Spela datorspel

Detta kan tyckas vara den konstigaste av möjliga inkomstbringande hobbys. Hur kan man tjäna pengar på att spela spel? Jo, även här är det i första hand reklamintäkter som leder till inkomst. Du publicerar videos på när du spelar, -får tittare och utgör då en attraktiv plattform för företag och varumärken att annonsera på. Vanligast är att få betalt per visning, och även om det bara är några öre per gång, så kan det onekligen bli mycket pengar i slutändan. En annan möjlighet är att anmäla sig som frivillig testare av nya datorspel, något som till en början kan behöva utföras gratis, men som mycket väl kan leda till ett avlönat arbete. Det går så klart att kombinera med en blogg.

Missa inte: Fler affärsidéer att inspireras av och låna

4. Shoppa

Har du hört talas om begreppet mysteryshopping? Inte? Det är det perfekta sättet att tjäna lite extra pengar på, åtminstone om du tycker om att shoppa. Arbetet innebär helt enkelt att du mot betalning handlar en viss vara i en viss butik och sedan, mot beskrivning, utvärderar faktorer i personalens kundbemötande. Ofta kan det röra sig om en intern uppdragsgivare och själva uppdragen hittar du ofta på diverse platsbanker.

Se även: Så bokför du inkomster från din hobbyverksamhet

5. Var språkpolis

Är du den i umgängeskretsen som alltid blir anklagad att vara språkpolis? I så fall har du troligen en god känsla för språk och, trots att det inte alltid är uppskattat i vardagen, så är ditt kritiska öga en stor tillgång i mer formella litterära sammanhang. Den cirkulerande textmassan i samhället är enorm och många förlag och tidningsredaktioner är i behov av externa konsulter för exempelvis korrekturläsning. Kontakta förlagen så hamnar du på deras konsultlista. Sen är det fritt fram att agera språkpolis, och mot betalning dessutom.

Att skriva texter i olika former är med en möjlighet att tjäna pengar på. På sajter som Freelancer.com och Upwork (tidigare oDesk och eLance) kan du söka efter uppdrag.

6. Spela in en Podcast

Är du en konverserare av rang? En medieform som fullkomligt exploderat i skala under de senaste åren och således även varit en god konkurrent till det lite äldre bloggandet är podcasts. Allt du behöver är en duglig inspelningsutrustning och ett intressant ämne. Som etablerad poddare får du sedan sponsring ifrån dylika företag och med många lyssnare möjliggör det också stora summor.

7. Agera hundvakt

Om du bor i en storstad och själv har ett flexibelt arbete, alternativt ofta håller dig hemma på kvällar och helgen. -Då kan det vara en god idé att ställa upp som hundvakt till folk i ditt närområde. Många behöver hundvakt ett par timmar i stöten och är ofta villiga att betala bra för att deras kära lilla vän ska få gott sällskap. Hör dig för eller annonsera på nätet.

8. Personlig tränare

I dagens samhälle står träning och hälsa högt i rang! Har du goda kunskaper i kostlära samt är en van träningsutövare så finns det sannolikt uppdrag för dig som PT. Många människor söker hjälp av någon mer kunnig än de själva för råd och peppande och en personlig tränare eller kostrådgivare kan vara mycket dyrt att anlita genom mer etablerade verksamheter.

9. Sälja plantor

Att vara självförsörjd på tomater, örter och grönsaker är en växande trend. Men det kräver lite tålamod och kunskap för att få växterna att blomstra. Här finns en bra möjlighet för den med kunskap att förgro plantor och sen sälja efter några veckor eller ett par månader. Ställ dig på ett torg eller längst vägen (kolla om du behöver tillstånd) och sälj dem tillsammans en instruktion om hur man vattnar och sköter plantan.

10. Sång, dans- och musikundervisning för barn

Barn älskar att sjunga och dansa och när vi pratat om barn runt 4-6-års åldern behöver ledaren inte heller vara någon expert då det främst handlar om att barnen ska få känna på hur det är. Paketera det rätt så kan du dra ihop flera grupper varje dag.

Det var tio saker som förhoppningsvis kan inspirera. Listan kan göras oändligt lång och här är fler ord som kan leda till nya affärsidéer: hantverk, sociala medier, webbdesign, ölbryggning, snickare, bilmekaniker, grafisk design, läxhjälp, barnpassning, e-handel, bakning, trädgårdsarbete och sy, sticka och virka.

Ger din hobby inkomster?

Om du får överskott på din hobbyverksamhet ska du betala skatt. Hobbyn kan till exempel vara hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport eller kulturell verksamhet.

Vad menas då med hobby? Tre saker är utmärkande:

  • Hobby är något du själv utövar på din fritid.
  • Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.
  • Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan.

Du deklarerar överskott av hobbyverksamhet i din inkomstdeklaration. (Källa Skatteverket)

Vissa sysslor som kan ses som hobby kan alltså av Skatteverket räknas som en tjänstKontakta SKV om du är osäker på om din verksamhet är en tjänst, näringsverksamhet eller hobby.

Så här fungerar hobbyinkomster och skatter (Skatteverket)

Lycka till och kommentera gärna nedan för fler tips och tankar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.