Här är de fem vanligaste sakerna människorna ångrade när de låg på dödsbädden.

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sann mot mig själv och inte ett liv baserat på vad jag trodde andra förväntade sig av mig.

Detta var den vanligaste orsaken till ånger på dödsbädden. När folk inser att deras liv är nästan över och med klarhet ser tillbaka på det, är det lätt att se hur många drömmar som blivit ouppfyllda. De flesta människor hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar och var tvungna att dö medvetna om att det var på grund av de val de hade gjort, eller inte gjort.

Det är nobelt att göra uppoffringar, men om du aldrig följer dina innersta drömmar och önskemål har du snart ingen kärlek och glädje att dela med dig av.

Missa inte: 15 frågor för ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv

2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.

Denna kommentar kom från varje manlig patient som Bronnie träffade under hans tid på dödsbädden. De gick miste om sina barns ungdom och sin livspartners närhet. Vissa kvinnor nämnde också detta men då de flesta var från en äldre generation där kvinnan var hemma och tog hand om hushållet var det inte lika vanligt.

Vad vill du bli ihågkommen för?

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

Många tillbakahöll sina känslor för att behålla en god relation med andra. Resultatet blev många gånger att de utvecklade sjukdomar och en bitterhet som de fick leva med, säger Bronnie. Vi kan inte kontrollera andras reaktioner men talar du sanning och berättar för andra hur du känner kommer er relation stärkas. Eller så blir du av med en ohälsosam relation. I båda fallen vinner du.

Välj dina strider noga och var förlåtande men låt inte starka känslor av orättvisa och ilska ta över ditt sinne och dina tankar.

Se även: 12 livsregler för att leva ett värdigt liv i sanning och med mod

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

Många förstod inte vikten av god vänskap. När väl slutet närmade sig var det inte heller så enkelt att spåra upp dem och skapa ny kontakt. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de låtit den bästa av vänskap glida ur händerna. Djup ångest uppstod när de insåg att de skulle gett vänskapen mer tid och energi som den verkligen förtjänade. Alla saknar sina vänner när de ligger inför döden.

"Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket trevligare att vara två”. – Nalle Puh

Kan vara intressant: En sak som får andra att gilla dig direkt

5. Jag önskar att jag hade låtit mig vara lyckligare.

Många insåg inte förrän i slutet av livet, på dödsbädden,  att lycka är ett val. De hade fastnat i gamla mönster och vanor. Rädslan för förändring hade fått dem att intala sig själva att de var nöjda med livet de levde. Fast djupt inom dem längtade de efter att få tramsa till det och skratta ordentligt igen, avslutar Bronnie Ware.

Lösningen - Börja med slutet i sikte

Avslutningsvis en berättelse från boken Att leva och verka till 100 % - de 7 goda vanorna, skriven av Stephen R Covey (1932-2012). Detta är vana två av de sju i boken och denna berättelse kan inspirera dig till att ta reda på vad som verkligen är viktigt för dig så att du slipper ligga där ensam, ledsen och full av ånger på dödsbädden. 

Begravningen
Föreställ dig hur du kör till gravkapellet, parkerar bilen och stiger ur. Lägg märke till blomstergärden och den orgelmusiken när du går in. Titta på vännernas och släktingarnas ansikten när du går förbi dem. Känn den delade sorgen, förlusten och glädjen över att ha känt den avlidne, som strålar från ut från de närvarande.

När du kommer till andra ändan av rummet och ser ner i kistan, möter du plötsligt dig själv. Det är din egen begravning, tre år från nu. Alla de där människorna har kommit för att hedra dig, för att uttrycka känslor av kärlek och uppskattning över ditt liv.

Tänk nu efter ordentligt. Vad skulle du vilja att talarna sa om dig själv och ditt liv? Hurdan skulle du vilja att den äkta man, far eller mor som orden avspeglade hade varit? Hurdan son eller dotter eller kusin? Hurdan vän? Hurdan kollega? Vilken karaktär skulle du vilja att de uppfattade hos dig? Vilka insatser skulle du vilja att de kom ihåg? Se noga på människorna omkring dig. Vad skulle du vilja ha betytt i deras liv?

Denna övning är kanske den kraftfullaste du kan göra för att slippa ligga på dödsbädden med ångest. Den synliggör dina egna innersta värderingar, den du verkligen är och den karta du bör leva efter.

För nog behöver vi alla en vägvisare när livets alla ”måsten” knackar på och kortsiktigt tänkande lätt tar över.

Tack till Bronnie Ware och Stephen R Covey.

Läs vidare: 6 anledningar till varför du ska göra slut med Facebook idag


2 kommentarer
2018-06-14 08:30
Klart vänner är viktiga! Handlar kanske lika mycket om kvalitet som kvantitet. Visst måste man träffa sina vänner ibland för att behålla kontakten, men förutsättningen för bibehållen vänskap är ändå att man "bryr sig" när man träffas.
0
2015-03-14 14:54
-Ja då är det så dags..
Tack för tipsen.
Imre. 77
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.