Hälsa och balans

För att hitta balans i livet behöver vi lära oss hantera stress. T.ex. genom att lära oss att välja bort en hel del, och att sluta med att ständigt hasta. Positivt formulerat, genom att slappna av och att vara och njuta i tillräckligt stora mängder. Vi behöver vid regelbundna tillfällen återhämta oss från stressen.

Ekvationen är:

Ständig stress => Farligt! 

Positiv stress med återhämtning emellanåt => Hälsosamt.

Kroppen har en självläkande förmåga.

Under de rätta förutsättningarna återställer den sig förvånansvärt snabbt från obalans. Och förutsättningarna är egentligen enkla: Vi behöver ge vår kropp hälsosam mat samt stunder av avslappning och utrymme för att "bara existera", "bara vara". Vi behöver regelbunden och hälsosam fysisk aktivitet, god sömn, och ta oss tid att då och då känna våra känslor. Varför har vi svårt att hålla balansen i livet?

Huvudorsaken är att den inte går att slappna av med viljan. Man måste lära sig "icke-göra" och det är något vårt mentala jag har svårt för. 

Förenklad sagt är vi i vårt mentala jag när vi tänker, lär, pratar, planerar, analyserar, funderar, löser problem, osv.
Det finns fler orsaker att kroppen och hjärnan bär på många spänningar och att vi har svårt att slappna av. Mer om detta i någon kommande artikel.

En oanvänd resurs för återhämtning

En god nyhet är att kroppen faktiskt kan vägen till avspänning, och är mycket bra på att återhämta sig själv, bara vi ger den tillfälle. Djupavslappning tillsammans med "medveten närvaro", att vara avspänd och i kontakt med din kropp, är en enorm resurs när det gäller återhämtning. 

Kroppen har en självläkande förmåga. En organism och organisation har en självläkande förmåga. För att ge denna förmåga möjligheten att göra sitt behöver ledningen ge utrymme så att det kan ske. Även du som människa är en organisation med flera "avdelningar" och inre roller.

Det inre ledarskapet

Det är gemensamma mål, främjande ledarskap, bra kommunikation och delaktighet som skapar de rätta förutsättningar för hälsa och balans i en organisation. Alla dessa faktorer är på ett eller annat sätt beroende av bra ledarskap.
Vem har ledningen i din inre organisation, i din kropp och själ? Vem är "ledningsgruppen" inombords?

Oftast är det i någon form vårt "mentala jag" som har ledningen. Det kanhända att den består av inre roller såsom Pådrivaren, Analytikern eller Diplomaten. Eller kanske Behagaren, Strategen och den Socialt Kompetente. Det finns många varianter. Att lära oss koppla loss från dessa inre roller för att tillfälligt helt och hållet kunna slappna av är nyckeln. Då får kroppens självläkande förmåga en chans att ta ledningen. Det är även nyckeln till att komma i kontakt med andra oanvända inre resurser. Detta är den psykologiska biten av jobbet med oss själva. 

En av metoderna som jag ofta använder för detta område är "Voice Dialog".

Vägen tillbaka till balans - Kroppen behöver tydliga signaler

Kroppen bär på uppsamlade spänningar, och håller i dem som en trogen tjänare, så länge den inte vet bättre. Den behöver tydliga signaler frånvårt medvetna jag om att den får slappna av. Den behöver veta att "faran är över" eller "målet är nått", "nu kan du slappna av igen".

Kroppen trivs genom att ta "ett steg i taget" och då kan den vara mer avspänd. Den trivs med att vi "firar" när något har blivit bra, för det är en tydlig signal att något är lyckat och klart.
Därför är det bra att skriva sådant som ska göras på listor, då behöver man inte hålla det i tankarna hela tiden. Därför är det vettigt med en bra planering och sedan ta ett steg i taget.
Därför är det bra att vi bestämmer oss för vilket steg vi tar just nu, och att det finns en rimlig tid för utförandet.

Tips:

 • Använd planering och gör "en sak i taget" så mycket du kan.
 • Öva upp din förmåga att spendera längre stunder i kontakt med känseln - lär dig "skanna" din kropp.
 • Lär dig mer om att andas lugnare, djupare, och inkludera din "magandning".
 • Öva upp din förmåga att vara i nuet, öva medveten närvaro.
 • Utveckla kännandets förmåga. Lär dig sätta ord på dina känslor.
 • Bygg upp din förmåga till avspänning genom övning.
 • Gå på en kurs i yoga, basal kroppskännedom, tai-chi eller gigong.
 • Gör dina promenader, och gör en del av dem, på ett mer avspänt sätt, utan att vara på väg någonstans. Släpp tankar på annat genom att inrikta dig på dina sinnen. På det du känner, t.ex. under dina fötter, eller på andningen. På det du hör runtomkring dig, det du ser, det du luktar.
 • Lär dig ta mikropauser.

Övning:
Kroppsskanning och andningsövning

Missa inte: 6 lektioner á 6 minuter som bryter din stress

Enkel övning som kan göras sittande eller stående

Tid: Ett par minuter "ledighet".

 1. Känn dina fötter och därifrån uppåt resten av din kropp. Ta dig lite tid med detta - vänta in dig själv så att kontakten med känselsinnet kan växa.
 2. Vandra med din uppmärksamhet genom din kropp nedifrån uppåt. Slappna av där du kan slappna av i din kropp och bry dig inte om de ställen där du inte kan slappna av än.
 3. Andas lugna långsamma andetag. Pressa ut lite extra luft genom att dra in magen på slutet av utandningen. Öppna bröstkorgen snäppet extra på slutet av inandningen. (Sluta övningen i fall du blir yr)
 4. Fortsätt med det ett litet tag. Ett par till tre minuter räcker.

Det är bra om du kan göra denna övning flera gånger om dagen.
Andas och känn mer fullt ut. Det ger bättre relationer, bättre resultat och mer förankring i dig själv!

Må bra,

Läs mer: 5 snabba tips för att skippa väggen

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Johan Skålberg
2011-04-04 15:58
ktivt hälsoarbete
Hälsovård på arbetsplatsen innefattar mycket. Idag krävs att hälsoarbetet bedrivs på ett strukturerat sätt, är förankrat hos ledningen och har klara, tydliga mål. Det är också viktigt att arbetsplatsen kan erbjuda alternativa hälsofrämjande aktiviteter som alla anställda kan ta del i. Det är först då hälsoarbetet blir framgångsrikt och kan nå avsedd effekt. Vår målsättning är att bidra till att våra kunder får en långtidsfrisk personal.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.