SVT ställer sig frågan: Håller en grön bubbla på att spricka?

– Man överskattar ofta hur snabbt förändringar och skiften ska ske, men underskattar hur omvälvande det sen blir, säger SVT:s Alexander Norén. ”Man vet först i efterhand om det var en bubbla.”

För den vakne som följt Företagande.se och lyssnat på andra kritiska röster var detta inget överraskande.

Vi har rapporterat om vindkraften som faller ihop då den endast ger energi när det blåser. När det blåser snurrar alla vindkraftverk samtidigt vilket gör att priserna går ner och vindkraftsbolagen ofta får släcka vindsnurran då driften blir dyrare än vad intäkterna från energin ger.

Som Leif Östling och flera andra tunga namn beskrev det: ”Vindkraft en garanterad förlustaffär

Solpaneler ger endast el på sommarhalvåret, när behovet är som minst, vilket nu gör att många kunder som installerat solceller känner sig lurade då intäkterna uteblir. Subventioner lockade många att ta steget. Inte nog med det, kraftnäten håller inte i villaområden och nyinstallationer kan kräva höga avgifter för att förstärka nätet.

Northvolt säger upp personal och stänger ner delar av sin fabrik, då behovet minskat. Tiotals miljarder av skattepengar riskerar att brinna inne.

Marknaden efterfrågar allt färre elfordon och väljer istället förbränningsmotorn, samtidigt som Scania ville att staten skulle gå emellan då kunderna inte ville köpa de el-lastbilar som företaget hade producerat.

H2 green steel bytte namn till Stegra i dagarna, möjligen ett sista försök att blåsa liv i det gröna stålet som ingen bett om, finansierat med pengar från bland svenska pensionssparare.

Enorma belopp har satsats i denna bubbla, inte sällan med skattebetalarnas pengar. Politiker, stora delar av journalistkåren och Public service, tillsammans med bidragsjagande rovkapitalister har gjort detta möjligt.

För under tiden hantverkaren och hårfrisörskan, halvt utslitna, tvingas jobba ihop pengar till mat och hyra, dras skatter som omfördelas till statliga högriskprojekt. Utan de som skapar värden i samhället, finns inga resurser att omfördela.

Kommer vi få se någon som tar ansvar? Svaret på den frågan vet du redan.

Vi på Företagande.se tror på värdeskapande och inte omfördelning av andras upparbetade resurser.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-09-16 22:17
Bra att ni belyser detta! Den s.k. gröna omställningen kombinerad med dagens klimatpolitik har länge varit väldigt brun.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.