"Räntorna sjunker nu, men istället för att förbättra marknaden ser vi hur insiders går tillbaka till regeringar och ber om fler subventioner," säger Norris. Han pekar på Europas lägre företagsvärderingar jämfört med USA som ett exempel på de ekonomiska kostnaderna av att tvinga företag att anamma den gröna agendan, skriver Bloomberg.

Trots framgångar för vissa gröna aktier har sektorn som helhet inte återhämtat sig från nedgången sedan pandemin, och Norris är skeptisk till att gröna företag skulle vara livskraftiga utan massiva statliga stöd. Han varnar för att det ständiga kanaliserandet av resurser till den gröna omställningen kan leda till att väljare tappar förtroende för politiker som stöder förnybar energi.

Norris anser att den gröna omställningen misslyckats och kommer att fortsätta göra det så länge den är beroende av subventioner och politiskt tvång.

Allt fler frågar sig om den gröna bubblan utgör en risk för en allvarlig ekonomisk krasch.

Se även: Elon Musk: "ESG är Djävulen Inkarnerad"

Missa inte: Den gröna omställningens kollaps

Vad är ESG?

ESG står för Environmental, Social, and Governance, och är ett ramverk för att utvärdera företags prestationer inom tre centrala hållbarhetsområden:

  • Environmental: Hur företaget påverkar miljön, till exempel genom koldioxidutsläpp, resursanvändning och energiförbrukning.
  • Social: Hur företaget hanterar relationer med anställda, leverantörer, kunder och samhällen, till exempel arbetsvillkor, mångfald och mänskliga rättigheter.
  • Governance: Hur företaget styrs, vilket inkluderar företagsledning, affärsetik och transparens.

ESG används av investerare och företag för att bedöma hållbarhet och långsiktiga risker.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.