Svensk Handel har tagit fram en medlemsexklusiv FAQ för att hjälpa sina medlemmar att förbereda sig inför de nya kraven. Henrik Ekelund, enhetschef för Näringspolitik på Svensk Handel, betonar vikten av att företag inom handeln är väl insatta i hur reglerna kan påverka deras verksamhet.

Fastighetsägarens ansvar, men avtalen avgör

Huvudansvaret för installationen av laddstolpar faller på fastighetsägaren, men exakt vem som ansvarar kan variera beroende på innehållet i hyresavtalen. Handelsföretag uppmanas därför att noggrant granska sina avtal för att säkerställa att de är förberedda och vet vilket ansvar de har för parkeringsplatserna och utbyggnaden av laddstationer.

– "Det här innebär att man som handelsföretag behöver ha koll på sitt ansvar för parkeringsplatser, och med det kravet på utbyggnad av laddstationer," säger Henrik Ekelund.

Vad händer om kraven inte uppfylls?

De nya reglerna är en del av Sveriges satsning på att minska utsläppen och öka tillgängligheten till elbilsladdning. Om kraven inte uppfylls kan företag och fastighetsägare ställas inför både rättsliga och ekonomiska konsekvenser. För mer detaljer om specifika byggnader som berörs och möjliga påföljder, hänvisar Svensk Handel sina medlemmar till en utförlig sammanfattning i en bifogad fil.

Handeln står nu inför en viktig omställning, och det gäller att vara väl förberedd för de kommande förändringarna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.