Stresshantering är ett sätt att lära sig känna av och minska den stress man upplever. Det är viktigt att känna igen symptom och göra något åt dem, då stressrelaterade sjukdomar har blivit mycket vanligare i vårt samhälle.

Så nu är det dags för en dos stresshantering. När jag skriver detta så är det vitt utanför fönstret och julafton är sju dagar bort. Utanför mitt kontorsfönster ilar människor på väg till inköp, möten och julförberedelser.

I forum på nätet läser jag i denna tid om människor som frågar om positiv stress, negativ stress, om att gå in i väggen och om hur man kan hantera stress. Även om detta blir en artikel med snökristaller och juleljus mellan raderna så tror jag det finns användning av nedanstående tips för stresshantering oavsett tid på året.

Test: Är du i riskzonen för psykisk ohälsa?

1. Hantera stress med glädje

Ha kul! Och det är en order. Behöver du hjälp, leta illa kvickt upp närmaste barn under fem års ålder och fråga om du får haka på dem under tio minuter så får du lära dig hur man hittar glädje i de små tingen i tillvaron.

2. Kom ihåg vad du jonglerar med

Livet är som att jonglera ett antal bollar. Konsten för stresshantering är att komma ihåg vilka bollar som är av glas och vilka som är av gummi. Jobb-bollen är av gummi. Om du tappar den kan det kännas tufft för stunden, men den studsar ALLTID tillbaka upp igen. Familjebollen, relationsbollen eller kärleksbollen om du vill kalla den för det är definitivt av glas. Tappar du den så kanske du kan plocka upp den igen, men där kommer alltid att finnas en repa i den. Kom ihåg dina prioriteringar och vad som verkligen är viktigt i livet.

Missa inte: 5 varningstecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

3. Stresshantering i fantasin

Stimulera din fantasi. Gör saker som stimulerar din kreativitet och föreställningsförmåga. Daniel Goldman, författare till "Känslomässig Intelligens", menar att fantasin är en av de viktigaste egenskaperna för stresshantering. Skaffa ett staffli och lite färger, bygg en lådbil, plantera en blomma. Gör vad som krävs och gör det på låtsas!

Se även: Om stressens negativa effekter – där tankarna är orsaken

4. Hantera stress i goda vänners lag

Studie efter studie har visat att människor med ett rikt socialt liv har mer av positiv stress och mindre av negativ stress. Ta hand om vänskapsbollen när du jonglerar, se ovan. Det kommer att tjäna dig väl på julafton och alla andra dagar av året för delen också.

5. Andas

När jag djupandas tre gånger om gånger fascineras jag både av hur oändligt skönt det är att göra det och så undrar jag samtidigt hur tusan jag lyckas överleva resten av dagen när jag springer om kring och andas ytligt. Hjärna dör om den inte får något syre och den blir hastigt ointelligent, läs; stressad, när den får för lite syre. Att stanna upp och andas djupt mellan varven är stresshantering när det är som bäst. Billigt är det också!

Läs vidare: Vad som skapar stress och hur du blir av med den

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
Stresshantering
2012-02-18 15:21
Bra tips för att motverka utbrändhet och det är sant att det är bättre att förebygga och jobba med stresshantering innan det smäller. Såg ett spännande koncept för stresshantering på arbetsplatsen här http://www.promas.se/verktyg-for-dig/stresshantering/
Tack för en bra artickel
självkänsla
2010-07-07 11:20
Tycker också de här 5 tipsen ökar ens självkänsla!
stresshantering
2010-07-07 11:19
Tack för tipsen, gillar speciellt det med stresshantering och visualisering
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.