Allt fler inser att vindkraften bara var en grön dröm. Den kan inte bära sina egna kostnader då vindkraftverken bara ger energi när det blåser och eftersom det då vanligtvis blåser överallt gör överproduktionen att priset på el går ner. Priserna kan bli så låga att de inte ens täcker kostnaden för driften vilket gör det mer lönsamt att pausa vindsnurran.

Pengar som någon annan jobbat ihop behövs för att driva runt det.

Men inte nog med det.

– För att inte elnätet ska kollapsa vid överproduktion har nu svenska kraftnät börjat betala vindkraften för att den ska sluta producera el när det blåser, säger företagsekonomen Christian Steinbeck till Epoch Times.

Så först får vindkraftsindustrin statligt stöd för att byggas - nu får den statligt stöd (dina pengar) för att inte användas.

CCS - Koldioxidavskiljning och lagring

Det nya heta är CCS (Carbon Capture and Storage), att fånga upp och lagra koldioxid.

Tillväxtverket gav nyligen 70 miljoner kronor till ett CCS-bygge i Slite, Gotland. Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket verkar lyrisk:

– Genom att stödja förberedandet av en CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite skapar vi förutsättningar för en minskad klimatpåverkan på Gotland och i hela landet. Det är precis det som Fonden för rättvis omställning är till för. 

En annan möjlighet för gröna aktörer är att söka pengar från den 36 miljarder tunga fonden som Energimyndigheten öppnat. Även dessa pengar syftar till att minska koldioxid i atmosfären.

Skattepengar till gröna företag finns det alltså gott om.

Men riskerna då?

Som företagare behöver man alltid göra en riskanalys innan man lanserar en produkt, annars är risken att fantasierna tar över och man till slut står där utan varken pengar eller kunder. Grunden i entreprenörskap är nämligen att analysera risker och hitta en väg framåt som gynnar både kunderna, företaget och eventuella investerare.

Allt annat skulle vara omdömeslöst och missbruk av resurser. Det förstår varje företagare.

Så låt oss göra en riskanalys för CCS:

Koldioxid (CO₂) är livsviktigt för planeten då den spelar en central roll i fotosyntesen, alltså det som gör att växter kan omvandla solljus till socker och syre. Ju mer koldioxid, desto bättre växer allt på jorden. Mängden koldioxid i atmosfären är idag historiskt sett låg. Det finns heller inget samband mellan temperaturer och mängden koldioxid i atmosfären.

Graf med geologisk tidsskala som visar koncentration av koldioxid och temperaturskillnader över 600 miljoner år

Klicka på bilden för att förstora. Källa ResearchGate.

Behovet av att fånga in koldioxid bör alltså ifrågasättas.

Teknologin bakom dessa “satsningar” då?

Professor Jan Blomgren ger i tidningen Epoch Times en grundkurs i naturvetenskap där han förklarar varför detta är dömt att misslyckas och hänvisar till Henrys lag.

Koldioxid utbyts ständigt mellan atmosfären och haven som innehåller 50 gånger mer koldioxid. Om koldioxid tas bort ur luften, kommer nästan lika mycket att stiga upp från haven och fylla på igen. “Tar man bort 100 molekyler ur luften kommer världshaven att skicka upp 98 nya,” skriver han. Detta gör att det är mycket svårt att permanent minska koldioxidhalten i atmosfären genom att avlägsna den.

Det kommer med andra ord inte att gå. “Koldioxidfångeri” är inget annat än bondfångeri.

Så nu står vi här och tvingas se våra myndigheter göra av med ytterligare 36 miljarder på något där varken ett tydligt behov finns eller en lösning som fungerar.

Många blir dessutom rika på den gröna politiken. Samtidigt som Northvolt tagit in tiotals miljarder i riskkapital av skattebetalarnas pengar, har företagets vd Peter Carlsson sålt aktier för nästan 200 miljoner kronor.

Att kommunistiska Kina äger så mycket som 10% av svensk vindkraft väcker också frågor i ny rapport om möjlig marknadsmanipulation och politisk påverkan.

Det är så dina skattepengar används.

Patrik Nilsson

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.