Pensionsjätten AMF och de statliga AP-fonderna överväger att satsa mer pengar för att rädda batteritillverkaren Northvolt, rapporterar SVT. Northvolt, som akut behöver mer kapital, fick tidigare under veckan stöd från en av sina grundare, Harald Mix, som lovade att bidra med nytt kapital. Trots att företaget i måndags lyckades betala skatter på över en kvarts miljard kronor, är bolagets finansiella kris fortfarande långt ifrån löst.

Nya betalningskrav inom kort

Den 25 oktober måste Northvolt betala ytterligare ett par hundra miljoner i löner, pengar som bolaget i nuläget saknar, enligt SVT:s källor. Även om Northvolt i ett mejl till SVT försäkrade att man planerar att betala lönerna i tid, är situationen fortsatt kritisk.

Harald Mix går in med mer kapital

Under ett seminarium om fossilfri konkurrenskraft lovade Harald Mix att stötta Northvolt med ytterligare kapital, en summa som enligt uppgifter ligger runt 100 miljoner kronor. Mix betonade dock att Northvolts problem är ”tillfälliga” och pekade på den globala nedgången i elbilsförsäljning som en av anledningarna till bolagets svårigheter.

AMF och AP-fonderna redo att bidra

Enligt SVT är även AMF och AP-fonderna villiga att satsa mer kapital för att rädda Northvolt. Dessa aktörer har tidigare investerat åtta miljarder av svenska pensionspengar i bolaget, investeringar som nu riskerar att gå förlorade vid en konkurs. Hur mycket mer de är beredda att investera är oklart, men en bredare lösning med fler aktieägare och långivare förväntas vara nödvändig.

Goldman Sachs överväger stöd

Goldman Sachs, som är den näst största aktieägaren i Northvolt, uppges också överväga att gå med andra investerare för att stabilisera bolagets situation, enligt Bloomberg. Den största ägaren, Volkswagen, har dock ännu inte tagit ställning till om de kommer att skjuta till mer kapital.

Överlevnad på kort sikt

För Northvolt handlar det just nu om att säkra överlevnaden för de kommande månaderna. Bolaget har tidigare hoppats på en nyemission som skulle ge 15 miljarder kronor för att säkra sin långsiktiga framtid, men förhandlingarna med investerare är fortsatt osäkra och läget uppges vara låst.

Framtiden för Northvolt hänger nu på om aktieägare och långivare kan enas om en räddningsplan som stabiliserar bolagets ekonomi på kort sikt, samtidigt som företaget försöker hantera de långsiktiga utmaningarna på en sviktande marknad för elfordon.

Se även: Den gröna omställningens kollaps


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.