I första avsnittet fick du fundera över vad som gör dig unik – din USP – Unique Selling Point.

Numera talar vi mer om UBP – Unique Buying Point, dvs varför ska någon ”köpa” av just dig.

När jag talar om att sälja och köpa i sammanhanget LYCKA, ska du veta att jag talar mer litterärt än affärsinriktat. Lycka har ingenting att göra med att sälja.

I förra avsnittet fick du reflektera över ”VAD du älskar att göra.

Vad har du kommit fram till?
Kan du dela med dig av det som du älskar att göra?
Själv älskar jag att skriva och att måla. Jag har aldrig förr, funderat över om jag kan dela med mig av de sakerna. Nu har jag fått förfrågningar. Flera av mina kunder vill att jag lär dem lite om måleri.

VEM gör du detta för?

VEM är nästa punkt avseende lycka, nämligen.
Att göra något som vi gillar för någon annan eller tillsamman med någon annan, skapar lyckokänslor.

VEM är viktigt.
Om vi bara gör det vi älskar, helt på egen hand, kan vi känna en stimulans, en glädje. Det är dock inte säkert (enligt forskningen), att vi upplever lycka. Lyckan kommer när vi delar den med någon annan.

I samband med en större undersökning i USA, framkom att det är mycket viktigt för vår lycka att ta reda på VEM:et.

  • VEM gör du detta för?
  • VEM skulle vilja lära sig ”detta” av dig?
  • Till VEM kan du erbjuda detta – via hjärtat?

Själv har jag nu beslutat mig för att skapa en större lycka, än tidigare, i mitt liv. Jag har börjat ”tagga ner” mitt vanliga jobb. Nu jobbar jag 3 dagar per vecka. 2 dagar i veckan skriver jag på min skönlitterära roman, mina facklitterära böcker och mina noveller, och 1 dag i veckan målar jag. Och vet du, sen har jag 1 dag kvar att göra exakt VAD jag känner för – just då. Det kan exempelvis vara att spela golf eller umgås med nära och kära.

Hela tiden ställer jag mig frågan till/med VEM, gör jag detta? Gör jag det bara för mig själv, kan det vara en god tanke. Gör jag det för någon annan (utan ekonomisk vinning), ökar min möjlighet till lycka.

Mina facklitterära böcker har jag alltid riktat till ”vem”, dvs någon. Det kan vara till mina deltagare, mina återkommande läsare, mina kunder osv. Meningen med mina böcker blir tydligare när jag vet VEM jag riktar dem åt. Samma sak med allt annat jag företar mig, både i mitt jobb och privat.

Jag har alltid gillat att måla. Det händer att jag får prestationsångest, precis som alla andra. Då talar jag om för mig själv att det jag gör, det gör jag för att någon annan ska må bra, få uppleva – med sina ögon – det som jag vill förmedla i mina bilder. Oftast släpper prestationsångesten redan vid tanken. Alltså ännu ett bevis på lycka. Att göra det jag älskar för eller tillsammans med någon annan.

Här gäller det att inte fastna i det jag kallar för ”det fabricerade tänket”. Med det menar jag, att måla något som vi förleds tro att någon annan vill ha, eller utifrån ett affärsinriktat perspektiv.

För ca 10 år sedan ställde jag ut mina målningar, åren 1996-2006 (under en tioårsperiod). En dag kom en före detta arbetskollega och bad mig måla åt honom. Bilderna skulle hänga på hans kontor. Jag var mest känd för att måla frukt och grönsaker – stora frukter. Han ville ha stora, gula paprikor på kontoret.

Jag köpte paprikor till hutlösa kilopriser och startade måleriet. Det blev inte bra, mest kladd. Inget jag var stolt över. Målning efter målning med halvtaskiga paprikor producerades. Jag hade hamnat i ”det fabricerade tänket”.

Måleriet och skapandet måste komma inifrån. Allt vid gör, måste vi göra med glädje tillsammans med någon annan – inte enbart åt någon annan.

Till slut insåg jag mig besegrad och frågade om han kunde tänka sig några orange paprikor. Jo, det skulle nog gå bra, svarade han.

Jag satte igång och måla orange paprikor. Prestationsångesten släppte. Det blev flera gröna och röda paprikor också. Nästan en hel utställning målade jag upp. Alla olika, och sådana jag kunde känna mig nöjd med och vara stolt över. Bilder där linjerna och färgsammansättningen var det som jag ville förmedla. Det vackra i den estetiska kompositionen.

Viktigt är att VEM således inte får vara kommersiellt. Som du märker av ovanstående historia, blev det – för mig och mitt målande – helt plötsligt en affärsverksamhet. Den är inte signifikant med lycka.

Kreativiteten ökar, när jag sätter mig själv utanför fokus och i stället riktar den tillsammans med någon annan. Men aldrig enbart ÅT någon annan.

Det gäller att vara medveten om hur du tänker när du säkerställer ordet VEM.

Bevisen på lycka är många. VEM är det viktiga för att öka lyckan.

Det sägs ju att ”delad lycka är dubbel lycka”. Har du hört ordspråket? Så sant, att vi verkligen ökar vår egen lycka när vi delar den med andra.

I nästa inlägg kommer jag att berätta mer om ”nycklar” till ökad lycka. Jag knyter då an till djupare delar avseende VEM.

Så, tänk nu noga igenom följande (för att öka din lycka):

  • VAD älskar du att göra och för VEM kan du göra detta – utifrån hjärtat, utan kommersiellt syfte?
  • VEM skulle vilja lära mer av dig, kring det du älskar att göra (som du förmodligen är ganska bra på, eftersom du älskar det)?
  • Till VEM kan du erbjuda din hjälp kring detta som du älskar?

Lyckliga hälsningar till DIG

Del 5 - Upplevelsen hos betraktaren ger dig en nyckel till lycka

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.