Frågan lyder kanske inte ordagrant så men det handlar alltid om att tjäna mycket pengar och hur man blir lycklig. Dessutom skall det alltid gå fort.

Jag brukar svara: Vill du verkligen veta eller frågar du bara? Jag lärde mig den här frågan av min mentor Anthony Robbins. Frågan fungerar väldigt bra eftersom den sätter fokus på allvaret i frågan.

Ofta brukar personen titta på mig lite frågande. Jag får en känsla att de ångrar att de ställde frågan eftersom risken finns att de faktiskt skall få ett svar. Jag säger risk eftersom vi många gånger vill ha saker men vi vill inte alltid göra vad som krävs för att få det.

Det är en sak att haspla ur sig en fråga men det är en annan sak att få ett svar som gör att man blir påmind om saker man kan göra, borde göra, måste göra eller borde ha gjort för länge sedan.

Vad är rikedom och lycka?

Personligen anser jag inte att rikedom har med pengar att göra. Jag vet om människor som har det gott ställt finansiellt men som ändå är fattiga. Jag känner dessutom folk som har begränsat med pengar som alltid lever i överflöd. Sedan känner jag flera människor som har det gott ställt och som dessutom är rika. Likaså träffar jag på personer som saknar finansiella medel och också är väldigt fattiga.

Att vara rik har alltså ingenting med pengar att göra.

En person är rik om han kan uppskatta de små sakerna i tillvaron som att se solen gå upp eller känna tacksamhet för att man lever. En person är däremot fattig om han måste åka till månen varje vecka för att må bra.

Så fort du inser att du kan vara lycklig utan prylar och pengar så har du kommit långt. Så fort du kan vara lycklig en hel dag utan att det måste ha hänt X antal saker och utan att du måste ha fått ett tjog med kickar då är du definitivt på rätt väg.

Svaret då?

Tacksamhet!

Säg det gärna högt: Tacksamhet!

När du är tacksam så fokuserar du på vad du har och inte på vad du saknar. Därför känner du dig alltid rik när du är tacksam. Det är när du fokuserar på vad som saknas i ditt liv som du känner dig fattig.

Övning ger färdighet.

Låt oss arbeta lite med det här.

1 - Om du har möjlighet så gör gärna den här övningen enskilt.

2 - Sätt på lite musik som du tycker om och som får dig att må bra. (Om du vill.)

3 - Sätt dig eller lägg dig så bekvämt som möjligt.

4 - Försök nu att så ärligt och uppriktigt finna dina bästa svar på frågorna nedan!

Vad är jag mest tacksam för?
Vad skulle jag kunna vara tacksam för om jag bara ville?

Känn känslan och ta emot belöningen. Det är skönt att vara tacksam!

5 - Gör detta i 5-10 minuter. Skriv sedan ned de svar som berör dig mest.

6 - Se till att ha en lapp med svaren i din plånbok eller på kylskåpet eller någon annanstans där du blir påmind om dem.

7 - Repetera frågan varje dag så att du övar upp vanan och finner allt fler
svar!

Första gången jag gjorde denna övning kom jag inte på någonting som jag var tacksam över. Detta fick mig att inse att jag då var en ganska otacksam människa. Nu däremot har jag gott om svar på den frågan.

Om du befinner dig i ett svårt läge i livet med utmaningar och tragedier så kräver det mer av dig för att kunna genomföra övningen. Det kan vara ganska smärtsamt. Om du väl lyckas genomföra övningen så fungerar den som en utmärkt tröst och ett bra sätt att komma tillbaka upp över ytan. Du har min djupaste förståelse.

Oavsett hur du mår så kommer du att älska resultatet av övningen.

Lycka till!

/Jesper Caron

"Du måste leva i en attityd av tacksamhet. Det är nyckeln till ett liv av rikedom och lycka." - Sir John Templeton

Läs även: Hur tänker rika? 21 attityder som skiljer sig åt från resten


2 kommentarer
sauron666
2008-03-21 02:35
TACK!!!
Tänk vad lite text kan göra!!
Satt just och deppade, tyckte allt var kasst just nu. Ekonomin usel, kasst väder, polarna på krogen och själv sitter jag fast hemma med min lilla dotter som är 4veckor gammal...

MEN HERREGUD!! Vad har JAG och vara tacksam för!? ALLT!!! Jag har en underbar liten tjej som ligger och snusar så sött i vaggan, frisk och kry som en nötkärna, själv har jag hälsan i behåll, en sambo som älskar mig, ett arbete att gå tillbaks till när pappaledigheten är slut. Har ett hus, goda vänner jag kan hälsa på när jag vill... You Name It!!

Kunde inte undvika att tårarna började rinna när jag satt och "surade" och läste igenom denna lilla artikel medan jag halvsneglade med ett fånigt läppdarrande leende på lilla töisen.

Vi har så mycket att vara tacksamma för!
Det är inte alltid vi inser det bara.

MVH - Stefan
Se mer...
0
Ravenwood
2008-02-18 08:40
Klockren artikel! Satt faktiskt precis och tänkte på det här med gratitude training. Lär skriva något om det längre fram 🙂
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.