Under ett antal månader har jag bloggat om digitala utbildningar via min egen websida och Möteseffektivitet via en entreprenörsblogg. Jag har en egen spalt (som handlar om effektivitet) i en lokaltidning och jag bloggar på många andra ställen. Varje dag har jag inlägg i sociala medier, framförallt Facebook (egen sida, 2 företagssidor och 1 produktsida), LinkedIn (där jag även bloggar via PULSE), Pinterest, Google+ samt flera officiella filmer på YouTube. Jag syns och hörs – och som den effektivitetskonsult jag är, så tillåter jag mig synas UTAN att lägga tid på detta. Du undrar kanske hur? Det ber jag att få återkomma till, längre fram.

Under mer än 30 år har jag arbetat med effektivitet i alla former.

Idag påbörjar jag här en serie som handlar om lyckliga människor. Vad är det som skapar lycka, enligt vetenskapen?

Denna fråga är något som de flesta människor inte kan svara på. Två stora personligheter (Adam Leipzig och Oprah Winfred) har ganska nyligen skrivit och talat kring detta. Det finns faktiskt en hel del vetenskapliga studier knutna till frågan: Vad skapar lycka?

Enligt Adam Leipzig tar det 5 minuter att lära sig skapa lycka. Jag återkommer till det. Oprah skriver på sin blogg att hon alltid frågar personer som hon möte: ”What do you really want in your life? And where are you on the path towards what you really want?”

Om jag hade fått dessa frågor, hade jag svarat följande.

Jag vill uppleva lycka! DET vill jag ha i livet och jag vill ha det NU.

Definierat på vad vetenskapen vet om lycka, kan jag också berätta att jag uppnått lycka.

Det är inte så att jag är jublande lycklig varje dag. Även hos mig finns dagar som jag upplever som ”hela havet stormar”. De senaste två månaderna har jag definitivt upplevt ett stort kaos. Trots detta kaos, kan jag känna mig lycklig.

Oprah skriver om att det handlar om att kontrollera våra tankar. Jag kan berätta att jag, sedan över ett år tillbaka, har fått chansen att utbilda människor i konsten att stänga tankarna och därmed minimera eller eliminera stressen och oron. Dessa båda ting är definitivt förenliga med varandra: Tankar och lycka.

Metoden – som är helt unik i Sverige – kommer från öst. Jag har en mentor som nu bygger ett medicinfritt sjukhus i Kina och som dagligen forskat kring detta i 3 år. Han har jobbat hela sitt liv med denna typ av frågor.

Fler tips om personlig utveckling

Hur hänger detta ihop med lycka?

Oprah skriver att hon ofta hör människor säga (fritt översatt):

”Vet du, jag har alltid gjort allt det som förväntades av mig. Jag har gått i skolan, tagit studenten, ibland även tagit masterexamens. Jag har arbetat och slitit. Och vet du vad? Jag tror att det borde finnas något mer.”

Det stämmer, anser jag, både vad gäller mitt sätt att jobba med människor och det som Adam L beskriver kring lycka. Under 30 år har jag utbildat människor, framförallt kring effektivitet. Mina deltagare frigör 6 timmar per vecka. Tid som de kan ägna åt något som tillför dem lycka.

Jag är lycklig! Varför? Jo därför att jag fokuserat på alla dessa fantastiska människor som jag fått äran att hjälpa utvecklas. Deras framgång och framsteg är min lycka. Så är det!

Lycka är att fokusera på någon annan – inte dig själv! Framgång skapar inte lycka, men lycka skapar framgång.

Tips

Fundera över VAD det är som skapar din lycka?

De flesta människor har inte funderat. En del klagar. Andra tiger och lider. Få har funderat eller hittat svaret inom sig.

I nästa inlägg ger jag dig några konkreta exempel på hur du kan börja arbeta med dig själv för att hitta en lösning som gör att du kan uppleva ditt liv meningsfullt och verkligen känna lycka. För lycka är inget du tänker. Lycka är något du känner.

Tankar skapar sällan lyckliga känslor.

Har du någon gång tänkt exempelvis:

Vad bra att jag idag har hunnit med allt detta och därför känner en enorm lycka?

Nej, det tror jag inte att du har gjort. Jag tror att du oftast tänker:

Usch, jag hann inte med detta idag heller ….

Har jag rätt? Kan det vara så att du tänker negativa tankar? Skapar dessa tankar förutsättning för lycka?

Nej, lycka är något du känner – inte tänker. Så hur ska du göra? Vad behöver du fokusera på för att uppleva lyckan?

I nästa inlägg ska jag berätta mer och ge dig ledtrådar för hur du kan skapa din lycka!

Lyckliga hälsningar
Monica Ivesköld
Ägare till Milord Inspiration (som ingår i Resultat Direkt)

Del 2 i hur du skapar lycka

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.