De flesta av oss begår samma misstag när det gäller pengar. Vi tänker att ju mer vi tjänar, desto lyckligare blir vi.

Om du verkligen vill köpa dig ett mer meningsfullt liv så är det inte hur mycket pengar du tjänar som räknas, utan hur du spenderar pengarna.

Två forskare i beteendevetenskap har nyligen kommit ut med boken ”Happy Money: The Science of Smarter Spending”, där de förklarar hur pengar kan köpa lycka - om du följer fem grundprinciper.

I boken skriver de att de flesta människor inser att de behöver professionell rådgivning och kunskap om hur man ska tjäna, spara och investera sina pengar.

Men när det gäller att spendera dessa pengar så följer de allra flesta människor bara sin intuition. Forskning visar att dessa intuitioner allt som oftast leder oss fel.

Så här ska du tänka när du spenderar dina pengar för att må bra och känna lycka.

5 attityder om du söker lycka från intjänade pengar

1. Köp upplevelser istället för prylar

Om du visste att en middag i goda vänners sällskap skulle ge mer lycka än t ex en ny TV, mobiltelefon eller nya kläder, skulle du då tänka annorlunda nästa gång du köper något?

Se även: 21 situationer där rika människor tänker annorlunda än övriga

Forskning visar att upplevelser och erfarenheter ger mer lycka än materiella saker, dels för att en upplevelse gör oss mer benägna att känna samhörighet med andra. Genom att förstå detta kan vi skapa mer lycka i livet.

Här är fyra frågor som de föreslår att du ställer dig själv innan du nästa gång tar fram ditt kort för att betala:

  1. Får detta mig att spendera tid tillsammans med andra människor?
  2. Leder detta till något minnesvärt som jag kommer att kunna tänka på och berätta i många år framöver?
  3. Är detta i linje med vem jag är eller vem jag vill bli?
  4. Är detta ett unikt tillfälle och något jag inte kan jämföra med saker jag gjort tidigare?

2. Låt dig inte få för mycket av livets goda

När vi har ekonomiska resurser kan det tyckas självklart att unna oss livets goda saker. En fin flaska vin, smycken, kläder, en ny surfplatta eller en fin middag varje kväll. Ja listan kan göras lång. Men vi kan bli mätta på allt detta vilket kan ta bort möjligheten att känna lycka.

Relaterad läsning: Tacksamhet skapar inre rikedom och lycka

Måttlighet är det som gäller. Dunn och Norton skriver att ju mer vi utsätts för något, desto mindre effekt ger det, även så med prylar och upplevelser. Att veta att vi har tillgång till underbara saker undergräver vår lycka genom att minska vår tendens att uppskatta livets små glädjeämnen.

Försök istället att göra saker du verkligen njuter av till något speciellt som du bara tillåter dig själv då och då.

3. Få loss tid istället för att tjäna mer pengar

Ibland arbetar vi hårt för att spara en slant eller för att tjäna en slant, utan att inse vad som verkligen betyder något - vår tid.

Forskning visar att folk med mer pengar inte tillbringar sin tid på ett roligare sätt, skriver författarna. Rikare människor tenderar att spendera mer av sin tid på aktiviteter förknippade med relativt hög stressfaktor, såsom shopping, arbete och att resa till och från arbetet.

Att spendera för mycket tid på att spara några tior eller hundralappar är alltså inget som är speciellt smart, inte heller att jobba över extra en tid för att sen t ex köpa en ny mobiltelefon eller en bil.

Lästips: 23 bra sätt att tjäna extra pengar på

4. Dela med dig av pengarna och upplevelserna

Gör andra lyckligare först så kommer du att bli lycklig av det. Kanske låter det självklart men många glömmer lätt det.

Författarna tar en studie som exempel där mer än 600 personer svarade. Det visade sig att mängden pengar de spenderade på sig själva inte påverkade deras känsla av lycka. Det var den totala summan som de gav bort eller investerade i andra som var nyckeln.

Många svenskar skänker t ex pengar till välgörenhet. Det skapar inte heller lycka. Den verkliga lyckan kommer från att se dina pengar i arbete och hur de gör nytta. Kanske är det därför fler välgörenhetsorganisationer skickar bilder och uppdateringar om vad som händer med pengarna.

5. Ett lyxigt boende skapar inte heller lycka

Många av oss i Sverige drömmer om ett lyxigare boende. Det kan vi inte minst se på alla huslån då vi är bland det mest belånade folket i världen. Kanske är det dags att tänka om..?

När forskarna följde grupper av tyska husägare fem år efter att de flyttat in i sitt nya hus sa alla att de var nöjda med sina husköp. Men det fanns ett problem: De var inte nöjdare med sina liv som helhet. Detsamma gällde i en studie av husägare i USA där det visade sig att de inte var mer nöjda med sina liv än de som hyrde sin bostad.

Så bostaden verkar spela en förvånansvärt liten roll i strävan efter lycka, skriver författarna Elizabeth Dunn och Michael Norton. Så om det största materiella inköp de flesta av oss någonsin kommer att göra inte gör oss lyckligare, då kanske det är dags att ompröva våra grundläggande antaganden om hur vi använder pengarna.

Läs vidare: Tony Robbins enkla 7-stegsplan för att bli rik – alla kan göra det


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.