Fysisk aktivitet kan göra dig till en bättre egenföretagareAtt vara egenföretagare innebär en mängd olika saker och ett stort ansvar. Du ska vara många personer i en och ha kompetens inom ett flertal områden för att företaget ska bli lönsamt och ge ett bra resultat.

Är du småföretagare är det du som ska vara idésprutan, uppstartaren, genomföraren och avslutaren i dina uppdrag/projekt. Du ska underhålla dina kundrelationer för att behålla dem i framtiden och har du anställda i ditt företag har du dessutom ett viktigt uppdrag som ledare.

Att ta hand om ditt företag och göra det hållbart innebär även att ta hand om dig själv. När du som privatperson har en god hälsa, har även ditt företag en god hälsa. En viktig del i vår hälsa är den fysiska aktiviteten. Den ger oss ett starkt hjärta och en stark kropp, alltså en stark motor att driva företaget med.

Fysisk aktivitet är en färskvara och ett lyckopiller. När vi aktiverar hjärta, lungor och muskler till kroppsarbete, frisätter vi endorfiner, ”det egna morfinet” som får oss att må bra. Något som tilltalar mig mycket är att känna lyckoruset efter ett hårt konditionspass, då hela kroppen skriker av välmående! Nu menar jag inte att alla ska ta ut sig till max för att bli en bra företagare. Jag menar att det finns många tillfällen vi kan ta tillvara på och använda för att främja vår hälsa och fysiska kondition. Precis som jag, har säkert du som företagare en ambition att driva ditt företag i många år framöver, det kräver att du har ork och energi till att göra det. Det blir bra mycket lättare och ger dig bättre förutsättningar om du tränar din kondition kontinuerligt.

Som sagt behöver du inte ta ut dig maximalt, men att låta hjärtat slå snabbare ibland är en förutsättning för att konditionen ska förbättras och underhållas. Att hålla igång fysiskt kan innebära tuffa konditionspass men likaväl raska promenader eller att ta cykeln till jobbet. Det bästa är om du investerar i minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Det kan vara 30 minuter i sträck, men också 15 minuter två gånger om dagen. Fundera på vad du behöver din kondition till och träna därefter. Den aktivitet som du väljer ska så klart tilltala dig och vara roligt att utför.  Då behåller vi vår motivation och rörelseglädje.

Här är några härliga effekter av fysisk aktivitet som ingen vill tacka nej till:

Fysisk aktivitet förbättrar: kondition, muskelstyrka, koncentration, kreativitet, sömn, det goda humöret och livsglädjen.
Fysisk aktivitet motverkar: Stressymptom, hjärt-kärlsjukdomar, tjocktarmscancer, typ II diabetes, benskörhet, högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt och fetma.

Listan på effekter kan göras hur lång som helst men den största vinsten är att vi faktiskt kan förlänga livet och inte bara livet i sig, utan även KVALITÈN på livet!!

Mina bästa tips för att vara en hälsosam och framgångsrik företagare:

1.    Kliv upp en stund tidigare på morgonen för att motionera. Det är den bästa starten på dagen! Välj att se det som både motion och din egen mentala stund.
2.    Använd lunchen till att ta en promenad innan du äter. Vill du, så räcker tiden till både promenad och mat. Du får ny energi till eftermiddagens utmaningar.
3.    Ta en paus på 5-10 minuter ifrån jobbet ibland och gå en sväng runt huset eller kvarteret. Du får vila hjärnan ett tag och du känner dig kreativare när du är tillbaka.
4.    Använd alltid trappor istället för hissen. Många bäckar små…
5.    Har du avtalade möten på platser som ligger en bit ifrån din egen arbetsplats? avsätt då lite extra tid och ta en promenad dit. Du samlar extrasteg och får dessutom tänka igenom mötet i lugn och ro innan du är framme.
6.    Prova promenadmöte! Varför inte ta en promenad tillsammans med den du ska ha möte med och bli dubbelt så kreativ?
7.    Ta en rask promenad under kvällen. Det ger dig möjlighet att knyta ihop arbetsdagen och bidra till en bättre nattsömn.
8.    Motionera när du har problem som behöver lösas. Många pusselbitar har fallit på plats under promenaden eller joggingrundan. Fysisk aktivitet gör dig kreativ!
9.    Gör roliga saker ofta, gärna i kombinera med fysisk aktivitet. Både att ha roligt och att aktivera dig fysiskt bidrar till att höja endorfinnivån i kroppen. Då mår du bra och presterar bättre!
10.    Använd stegräknaren under dagarna och försök komma upp i 10 000- 15 000 steg per dag. Det främjar hälsan och dessutom är det roligt att tävla med andra eller bara dig själv.
11.    Säg till dig själv att du har tid att motionera. Tid är det enda du har, den ska bara disponeras rätt för att göra dig till ditt bästa jag.
12.    Njut av att du blir starkare och friskare och så även ditt företag!

Likväl som du kan låta företagandet bli en del av din livsstil så kan du låta den fysiska aktiviteten bli det. Egenföretagandet innebär en stor dos glädje, frihet, utmaning och utvecklande och tänk om du bara skulle testa att öka på den fysiska aktiviteten och se vad som händer!

Antar du utmaningen?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.