Oavsett om du ska göra en affärsresa, åka på semester med familjen eller sticka i väg på backpacking med några vänner, så är det smart att planera delar av resan innan. Spontanitet är roligt men ofta blir tiden knapp för att vara spontan om man inte har en del planerat. Det är lätt att hamna i turistfällor och få uppleva restaurangbesök man helst hade sluppit.

Här är en lista på några riktigt bra appar och verktyg du har nytta av både för att planera din resa, men även på plats när du letar efter något att göra, äta eller uppleva. Samtliga är gratis att ladda ner på Appstore (OS X) och Google play (Android).

10 appar som är guld värda på resan

Airbnb

Detta är sajten alla hotellägare avskyr. Varför betala dyra pengar för hotell när du kan få samma eller till och med bättre service genom att hyra hus eller lägenhet av en privatperson? Personligen använder jag i stort sett alltid denna app, oavsett vart jag ska i världen. Hittills har jag bara haft positiva upplevelser, samtliga bättre än alla hotell jag bott på.

Den bygger på den nya delningsekonomin där alla deltagare betygsätter varandra, alltså boendet, hyresvärden och dig som gäst. Det borgar för att den som är uthyrare av sitt boende sköter sig och erbjuder bästa möjliga service, samt att gästen som hyr förhåller sig till de eventuella regler som hyresvärden har satt upp och håller tider och andra överenskommelser.

Använd denna länk för kostnadsfrit registrering och få samtidigt 390 kr i rabatt på din första resa och bokning med Airbnb. 

www.airbnb.se

Trivago

Skulle du av någon anledning ändå vilja ha ett hotell eller vandrarhem (alla boende på Airbnb kanske var upptagna...) så fungerar Trivago.se bra. Det är en sida för hotellprisjämförelse där du fyller i datum och resemål och sökmotorn på Trivago söker igenom över 250 bokningssidor och listar de med bäst priser. Enkelt att boka och du kan även se betyg från andra som varit gäst på boendet du tittar på.

www.trivago.se

Momondo

Momondo fungerar som Trivago fast med fokus på att erbjuda en bra sökfunktion för att boka flyg. Den är extra bra att använda om du vill hitta flyg med flera stopp, alltså inte bara en tur och returresa.

Om du inte måste flyga ett visst datum är det smart att testa olika datum i sökfunktionen. Priserna kan variera beroende på vilken veckodag man flyger men även hur lång tid innan du bokar.

Du kan även söka boende och hyrbil på Momondo.

www.momondo.se

Google Maps

På Google maps kan du söka och hitta alla adresser I världen. Du hittar restauranger, barer, pubar, hotell och sevärdheter. Ju mer du zoomar in på kartan/området du tittar på, desto mer detaljer dyker upp.

Vill du veta ett avstånd mellan två platser, då väljer du ”vägbeskrivning” så får du veta exakt samt uppskattad tid att ta sig dit. Du kan även se om det finns tågförbindelser dit du ska. Vill du att Google beskriver vägen dit kan du skicka den till din telefon, alternativt söka direkt från din mobil. Idag behövs ingen GPS, du behöver bara Google maps.

www.google.se/maps

Trip Advisor

När man kommer till ett nytt ställe är det svårt att veta vart man ska äta och vilka sevärdheter som är värda att besöka. Läser man en artikel i en tidning eller en recention från en blogg så blir det oftast en persons åsikter så det är svårt att avgöra hur väl det stämmer.

Trip Advisor listar däremot resultat från tusentals medlemmar där vem som helst kan gå in och ge betyg och kommentarer om platsen man besökte. Så många människor, även om jag inte känner dem, borde ha mer rätt än en eller ett par personers åsikter. Så vill du hitta bästa restaurang i Stockholm (Det går att filtrera så du väljer bort t ex de dyraste eller billigaste ställena) eller mest populära sevärdheten i Provence, då använder du Trip Advisor.

www.tripadvisor.com

Google Trips

Denna app är helt ny och jag har inte hunnit testa den än, men lägger till den ändå då Google brukar ta fram bra grejer. Google säger att du ska kunna planera din resa, få resetips från 200 städer och den ska fungera även om du inte har tillgång till internet. När du väl är på plats visar appen förslag på närliggande attraktioner du kan besöka.

get.google.com/trips

Ha koll på valutan med Oanda

Vill du veta dagens valuta funkar denna sidan bra. Det är inte säkert att det är den växelkursen du får, oavsett om du väljer ett växelkontor eller tar ut pengar från bankomat, men du får snabbt koll på den ungefärliga valutan så du har koll på vad saker och ting kostar.

https://www.oanda.com/currency/converter/

Här finns samtliga appar för valutaomväxlaren.

Instabridge

Med tjänsten Instabridge finns information om mer än tre miljoner gratis wifi-nät i över 10 000 städer runt om i världen. Alla är utmärkta på en karta och med inloggningsuppgifter lagrade i appen. Du kan alltså med denna app få tillgång till gratis Wi-Fi på ett smart och enkelt sätt. De båda svenskarna Erik Tigerholm och Niklas Agevik ligger bakom tjänsten.

instabridge.com

Google translate

Denna behöver nog ingen närmare presentation. Att snabbt kunna översätta en meny eller något annat är mycket värt. Använd då Googles överrsättningsverktyg.

translate.google.com

Det finns även en annan app som är riktigt häftig, men den sägs inte fungera perfekt vilket gör den mindre intressant. Word Lens heter appen och här är deras introktionsvideo.

UD:s app Resklar

I UD:S app Resklar, finns råd och reseinformation om världens länder som hämtas direkt från Sveriges ambassader runt om i världen. Genom checklistan "Min resa" kan du enkelt förbereda din resa och få informationsflöden från i första hand ud.se och swedenabroad.com. 1177 Vårdguiden bidrar med information om Hälsa och vaccination och Utrikespolitiska institutet (UI) bidrar med fakta om länderna.

www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Kvinna med mobiltelefon använder app

6 resetips

En vanlig fråga är: Ska jag växla pengar innan resan eller ta ut på plats? Det generella rådet är att ta med sitt kort och ta ut pengar i bankomat/ATM på plats i landet du ska till. Tänk bara på att din bank här hemma tar ut en avgift på runt 30kr så många små uttag är inte så bra.

Att växla på banken i Sverige kostar oftast mer då de tar ut en avgift (bankerna vill helst inte hantera kontanter...) och att ta med svenska kronor dit du ska och växla på plats är troligtvis det sämsta alternativet. Även om valutakursen ser bra ut är dolda avgifter mycket vanligt.

Att betala direkt med ditt kort är också bra och oftast det billigaste alternativt. Bedrägerier förekommer men är trots allt väldigt ovanligt. VI vissa länder är detta inte att föredra.

Vid affärsresa - Reser du i tjänsten utgår ofta ett skattefritt traktamente som ska täcka merkostnader för mat och personliga bruk. Mer om traktamente kan du läsa här.

Kolla upp lokala högtider och helgdagar – Många länder har inte samma datum för högtider som vi i Sverige så kolla upp detta innan du spikar resedatum. Stängda skolor, religiösa högtider och andra helgdagar kan påverka hur många turister som är där och om lokalbefolkningen är lediga eller inte. I värsta fall är allt stängt.

Är du försäkrad? – Har du en hemförsäkring brukar den innefatta en reseförsäkring med som gäller i 45 dagar, för samtliga som bor på adressen. Tillägsförsäkringar finns att teckna.

Extra bank- kreditkort – Att ha ett extra betalkort med sig på resan är smart. Allt kan hända men så länge du har tillgång till pengar går det mesta att lösa.

Stäng av dataroaming – Om du befinner dig inom EU så springer inte kostnaden iväg så snabbt då reglerna och kostnaden är nu samma inom Europas gränser. Många teleoperatörer har dessutom erbjudande där du kan ringa och surfa för samma kostnad som i Sverige, mot att du betalar en fast summa per dag eller vecka. Är du utanför EU:s gränser är det säkrast att leta upp Wi-Fi om du ska surfa och kolla mejl. Alternativt installera appen Instabridge – se ovan i artikeln.

Glöm inte passet och ha en skön resa!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.