Men det finns sätt att marknadsföra på som är helt gratis, eller nästintill. Vi kan väl kalla det billig marknadsföring.
Det krävs en investering av din tid men har du inte fullt upp med att betjäna kunder idag så kan det vara ett ypperligt sätt att bearbeta marknaden på.
Så, hur marknadsför man sitt företag?
Först några bra råd för små företag
1. Tänk långsiktigt. Det tar tid att marknadsföra företaget, dels då du som nybörjare inte har kunskapen och erfarenheten, dels då det helt enkelt tar tid att nå ut för att just din produkt eller tjänst ska bli en självklarhet.
2. Gör en plan. En nedskriven affärsstrategi och en plan för marknadsföring är smart att ha. Dessa får dig att tänka till och slipa på din affärsidé och hjälper dig att utforma budskap som kan användas i din marknadsföring.
3. Läs på. Det finns en uppsjö av artiklar och youtube-filmer där du gratis kan lära dig att marknadsföra. Läs t ex om 4p: Produkt, Pris, Påverkan och Plats. Här finns fler artiklar om marknadsföring.
Tips på bra gratis marknadsföring på internet
1. Hitta samarbeten
Detta tips fungerar lika bra off-line. Skapa samarbeten när ni har samma kundgrupp och kompletterar varandra, utan att konkurrera. Tipsa sedan kunderna om varandra eller kom överens om en kickback till de som refererar kunder till dig. Ta en lunch tillsammans för att se vad ni mer kan hitta på för att hjälpa varandra.
2. Gå med i grupper på sociala medier
Där det tillåts kan du presentera ditt företag för de andra medlemmarna. Det gäller dock att sköta det snyggt. Ingen vill se någon som hela tiden lyfter fram sig och sitt företag utan att någon ha bett om det. Att hjälpa andra genom att svara på frågor stärker ditt varumärke och rätt vad det är så kan det komma kundförfrågningar.
3. Anordna en tävling
Ordna en tävling och hitta sponsorer som betalar priserna eller låt vinnarna få ett presentkort eller en produkt av dig.
4. Kommentera artiklar och bloggar
Skriv bra kommentarer och frågeställningar till artiklar och bloggar där du får länka till din hemsida. Gör det seriöst och tänk på att inte spamma.
5. SEO/sökmotoroptimering
Jobba med SEO genom att skaffa länkar till din hemsida. Det är rätt vanligt att företag byter länkar med varandra och det kan vara en strategi att testa genom att kontakta andra sajtägare.
6. Bli medlem i ett forum
Delta i forum där du har möjlighet att länka till din hemsida från din signatur. Där kan du delta i diskussionerna och varje gång du skriver ett inlägg så får du automatiskt en länk till din sajt eller ditt visitkort på en social plattform. Det ger trafik och du bygger ditt varumärke.
I forumet på foretagande.se kan du lägga till en länk i din profil, eller flera om du har mer än en hemsida. Det gör du genom att bli medlem och uppdatera din profil. Delta i diskussionerna och starta egna trådar och frågeställningar. Ett bra skrivet inlägg där du bjuder på din kunskap uppskattas av alla och det ger bra goodwill till dig och ditt företag och ger i sin tur nya kunder. Det är oftast smart marknadsföring för dig som driver en hemsida. Samma princip gäller på de flesta diskussionsforum.
7. Gästblogga
Skriv hos någon som har besökare med potentiella kunder. Få bloggare och hemsideägare tackar nej till inlägg som är bra skrivna och som ger något till läsarna. Det kan vara riktigt effektiv marknadsföring där du dessutom kan be om en länk tillbaka till din hemsida.
Kontakta oss för ett samtal om att skriva.
8. Starta din egen blogg
Att skriva och nå ut till potentiella kunder kräver att man engagerat över tid skapar bra innehåll. Att bjuda på kunskap är bra där bilder, länkar, filmklipp varvas så det blir en trevlig upplevelse för läsarna. Kvalitet framför kvantitet är en bra måttstock.
9. E-postmarknadsföring och nyhetsbrev
E-postutskick är kostnadseffektiv marknadsföring där det också är lätt att mäta resultat. Börja samla in e-postadresser på din hemsida redan idag. Bjud på en PDF med gratis tips eller något annat för att få in fler prenumeranter. Det finns en rad tjänster som du kan skicka ut nyhetsbrev med som inte kostar något till en början. Det blir en kostnad först när antalet mejladresser ökar, men det är ett angenämt problem.
10. Gör en marknadsundersökning
Gör en marknadsundersökning för att ta reda på vad marknaden, dina besökare och även nuvarande kunder verkligen vill ha. Detta är inte direkt marknadsföring men du får ett bra underlag för att kunna göra exempelvis direktmarknadsföring. Det kan även vara så att vi tror oss veta vad kunderna vill ha - man gissar. Där kan en marknadsundersökning spara mycket pengar och tid.
11. Signatur i mejlen
Lägg till din hemsideadress i din e-postsignatur så den tydligt syns. Många bäckar små…
12. Skriv en debattartikel
Skriv om ett ämne du brinner för och få den publicerad på hemsidor och i tidningar. Se: 13 råd om hur du lyckas med din debattartikel.
13. Dra nytta av befintliga nätplattformar
Sälj och marknadsför dina produkter på sajter där det redan finns trafik, som t ex Ebay och Tradera.
14. Google my Business
Skapa ett konto hos Google my business där du gratis kan skapa en företagsprofil. Detta är extra effektivt för lokala företag då personer i din omgivning som söker på Google då snabbt kan hitta ditt företag. För att det ska ge full effekt behöver du verifiera ditt företag hos Google, men det är enkelt gjort.
15. Sociala medier
Glöm inte sociala medier. Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, YouTube – hitta den kanal som passar dig bäst och där du tror du hittar din målgrupp. En del är riktigt säkra på detta och driver en stor del av sin försäljning via sociala medier.
16. Erbjud kostnadsfria webinars
Ett webinar eller webbinarium är ett seminarium online som hålla med hjälp av en webbkamera. Fördelen är att kostnader för lokal och resor uteblir och deltagarna kan sitta hemma eller i efterhand titta på inspelningen. Tänk på att låta deltagarna vara med och skapa innehållet genom att uppmuntra dem att ställa frågor och kommentera i chatten. Det finns olika verktyg för detta, t ex Google Meet, Microsoft Teams, Zoom, Zoho Meeting, Skype varav en del är gratis.
Tips om onlinemarknadsföring: Tänk på att mycket trafik till din hemsida inte nödvändigtvis behöver betyda att du får många nya kunder. Satsa på de marknadsföringskanaler där din målgrupp befinner sig. Det finns Facebook-grupper, forum och bloggar inom i stort sett alla branscher. Om det inte finns, kanske det är dags för dig att starta en? Din hemsida behöver också konvertera bra, det vill säga att besökarna gör det du vill de ska göra. Du kanske vill att de ska kontakta dig, beställa, boka, anmäla sig eller att de klickar på en viss länk. Läs denna text om hur du ökar antalet konverteringar.
Exempel på marknadsföring off-line
17. Reklam som andra betalar
Skicka ett reklamutskick där dina kollegor betalar kostnaden. Ta fram ett reklamblad och ring runt till andra företag på din ort och fråga om de vill vara med på utskicket. Då du sköter det hela kan du med gott samvete lägga till din annons på utskicket helt utan kostnad.
18. Nätverk, möten och mässor
Gå med i ett affärsnätverk eller gå på frukostmöten och mässor. Frukostmöten för ortens företagare är ganska vanligt så kolla om det finns i din kommun. Affärsnätverk kan kosta pengar men du kan alltid gå dit och testa för att se om det är något för dig. Tänk på att det kan räcka med en enda ny spännande kontakt för att det ska ske positiva saker för dig och ditt företag. Kolla även om det finns relevanta mässor i din närhet eller på andra ställen i landet, en del sådana hålls även online. Där kan du nätverka och hitta samarbeten och kunder.
19. Sprid dina visitkort
Visst, det kostar lite att trycka visitkort men det är oftast en låg kostnad och en vettig investering, beroende på vilken verksamhet du bedriver. Ha för vana att dela ut dem, för du vet aldrig vem som vid ett senare tillfälle behöver din kompetens eller vill rekommendera dig till någon.
20. Bearbeta dina nuvarande kunder
Kontakta nuvarande kunder, be om referenser och nämn att de gärna får rekommendera ditt företag. Många ställer upp på detta med glädje, om de bara blir tillfrågade. Eller så har du i alla fall satt ett frö som gör att de kanske senare tipsar om dina tjänster.
21. Håll tal
Ställ upp som talare på ett företagsevent eller någon annan tillställning där dina potentiella kunder befinner sig.
22. PR
Kontakta en tidning och få den att skriva om dig. Journalister letar ständigt efter nya saker att skriva om och du kan säkert hitta på något som kan vara spännande för tidningens läsare. Läs mer om hur du lyckas med PR här.
23. Dela ut flyers
Ja, det kan vara störigt med en flyer fäst bakom vindrutetorkaren, men visst kastar du ett öga? Flygblad fungerar och det kostar oftast lite att ta fram och trycka.
24. Starta ett program för kundreferenser
Konsumenter är generellt benägna att lyssna på personer de känner för att ta köpbeslut. Erbjud befintliga kunder en gratis produkt, en gratis period av tjänsten eller någon annan belöning för att hänvisa nya kunder till dig.
Gerillamarknadsföring
Här kommer även några marknadsföringsmetoder ála gerilla-style. Möjligen något tramsiga men marknadsföring handlar om att vara kreativ. Så försök att tänka utanför boxen - kanske kan dessa exempel inspirera till nya vägar som kan hjälpa till.
25. Tvätt som syns
Ta en högtryckstvätt och spola asfalten eller en passande vägg så ditt företagsnamn eller hemsida syns. Det är miljövänlig, skoj och uppseendeväckande gerillamarknadsföring.
26. Flygande vimpel
Kontakta flygutbildningar och fråga om du får hänga en sådan där vimpel bakom planet. Få saker syns bättre och av fler människor. Tänk på att inte göra texten för liten.
27. En stor ballong
Ta fram en tålig, lite större ballong och tryck ditt företagsnamn på den. Fäst den i ett rep och fira upp i luften så den syns bra. Detta är inte gratis men det är marknadsföring som folk garanterat kommer ihåg.
Nu har du fått några sätt du kan testa. Som vanligt finns det inga genvägar, inte heller när det gäller marknadsföring. Testa dig fram, mät dina resultat och prova nya sätt.
Har du fler idéer eller om du har testat någon av ovanstående sätt, dela med dig av dina erfarenheter genom att kommentera nedan eller delta i forumet där vi diskuterar och tipsar om gratis marknadsföring och gerillamarknadsföring.