Detta är första av fem tips som retorikcoachen Jenny Jernberg Ralphsson delar med sig av. Du får även lära dig vikten av klädval, att skapa ett manus och hur du pitchar.
Har du någon gång funderat över vilken roll kroppsspråk spelar för vår kommunikation?
Jag var på en föreläsning häromdagen där det var två föreläsare på scenen. Den ena av föreläsarna var säker i hur hon talade men hennes kropp levde sitt egna liv. Hon hade svårt att stå stilla och stod i kors med benen samtidigt som hon även hade händerna i byxfickorna. Det resulterade i att det som jag minns mest av föreläsningen var hennes kroppsspråk. Den andra föreläsaren stod mer grundad och rörelserna stämde mer överens med vad personen talade om.
Efter föreläsningen insåg jag att jag hade upplevt den personen vars kroppsspråk som var mer grundat som mera kunnig. Trots att den andra personen hade talat mer.
Jag lägger ofta märket till att människor står i kors med benen. Jag tror att många tycker att det är bekvämt och upplevs som en viloposition. Men det kan också vara ett tecken på att du blockerar känslor eller liknande. Utifrån sett så ger det ett mera osäkert intryck och du upplevs inte som lika säker. Försök istället att stå höftbrett isär med fötterna och stå på hela foten. Låt armarna hänga rakt ned eller något böjda.
Se även: Om kroppsspråk, hållning, signaler och gester och varför du ska förstå dem
Även dålig hållning är något som påverkar intrycket av oss. Vi upplevs helt enkelt inte lika självsäkra som någon med bra hållning. Hållningen påverkar även hur vi känner oss. Går vi med krummad rygg och slokande huvud kommer vi också att känna oss mera nedstämda och inte lika energifyllda. Tips för att få bukt med dålig hållning är förutom att träna ryggen också att göra den klassiska övningen där du balanserar en bok på huvudet. Då hamnar nacken i rätt läge och du kommer också att sträcka på dig.
Sist men inte minst vill jag rekommendera dig att göra en av ”powerposerna” innan du ska gå in på ett möte eller hålla en föreläsning. Amy Cuddy som har forskat på powerposer har kunnat visa att vi blir och uppfattas både lugnare och självsäkrare om vi tex ställer oss med armarna uppsträckta i en ”vinnargest” innan ett viktigt framförande.