Granskningen visar att dessa tester, som upptäcker alkoholmarkören PEth, används allt oftare som grund för att bedöma om en person är olämplig att ha körkort. Testens vetenskapliga tillförlitlighet ifrågasätts samtidigt och många ställer sig frågande om huruvida Transportstyrelsens praxis är rimlig.
Ett uppmärksammat fall handlar om en 35-årig man från Eslöv som fick sitt körkort indraget efter att en läkare i smyg tagit ett PEth-test under en rutinkontroll för högt blodtryck.
”Missbruk och beroende är kliniska diagnoser som en läkare ska ställa – men ingen sådan diagnos kan ställas enbart utifrån ett enskilt PEth-värde. Det måste finnas något mer,” säger Anders Helander, forskare vid Karolinska Institutet och expert på PEth, till Skånska Dagbladet.
Myndigheten ser riskbruk som missbruk
Transportstyrelsen använder Socialstyrelsens riktlinjer om riskbruk som grund för sina beslut. En person med ett PEth-värde över 0,3 anses ha konsumerat mer än 120 centiliter vin per vecka under en längre tid. Detta motsvarar ungefär 1,5 flaska vin eller tio 33cl starköl per vecka.
Transportstyrelsens utredare Patrik Grundtman förklarar i Skånska Dagbladet att beslutet att använda denna gräns beror på att ”våra regler ska gå hand i hand med de medicinska”.
Problemet är bara att PEth-testet indikerar riskbruk och inte direkt kan fastställa alkoholmissbruk.
Läkaren Tor Stålhammar i Malmö har ifrågasatt Transportstyrelsens metodik i ett debattinlägg i Läkartidningen. Han påpekar att besluten bygger på en enda liten tysk studie från 2012 med endast elva deltagare. ”Det är oroande att Transportstyrelsen baserar sina riktlinjer på en så begränsad och bristfällig referens. Det kan leda till orättvisa konsekvenser för människor,” skriver han.
"Det är avgörande för säkra medicinska och rättsliga beslut att vi inte bara godtar nya metoder utan att noggrant granska deras vetenskapliga grund."
Expressens ledare kommenterar myndighetens häpnadsväckande agerande och beskriver ett scenario: Tänk dig att du går till vårdcentralen för att få hjälp med högt blodtryck och ombes lämna blodprov. En kort tid därefter får du besked om indraget körkort på grund av alkoholmissbruk.
"Du har aldrig kört rattfull, men det spelar ingen roll. Det är en Kafkaartad situation."
Transportstyrelsen har sedan 2020 kraftigt ökat antalet indragna körkort av medicinska skäl. Antalet sådana fall har ökat från 5 176 år 2020 till 7 173 år 2024. Samtidigt har 4 141 personer fått körkortet indraget för att de inte inkommit med efterfrågade läkarintyg.