Kraftigt ökad komplexitet
Enligt rapporten anser 85 procent av respondenterna att regelverken har blivit mer komplexa de senaste tre åren. Trenden är tydlig inom samtliga undersökta branscher, men det är finanssektorn som känner av den mest, där 90 procent av de svarande rapporterar en ökad komplexitet. Inom industri- och servicebranscherna är motsvarande siffra 86 procent. Samtliga 34 svenska företag som deltog i undersökningen ser också en ökning av regelverkskomplexiteten.
– Regelverk spelar en viktig roll för ett sunt affärsklimat, men i vår senaste globala vd-undersökning ser vi att den regulatoriska miljön även är det främsta hindret för omställning av affärsmodeller. 64 procent menar att den hindrar det egna företaget från att skapa värde, och här är regelverkens komplexitet en starkt bidragande orsak, menar Christer Johnsson, Risk Leader på PwC Sverige.
Investeringar i teknik och AI
För att hantera utmaningarna uppger 71 procent av respondenterna att de planerar investeringar i digitala initiativ under de närmaste tre åren. Samtidigt konstateras att många företag fortfarande famlar efter AI-lösningar.
– Samtidigt famlar fortfarande många företag efter lösningar inom AI-området, där vart tredje företag anger att de inte använder eller genomför förberedande arbete när det gäller AI-stöd för regelverk, berättar Christer Johnsson.
Cybersäkerhet och dataskydd i fokus
Bland de mest prioriterade områdena inom regelefterlevnad ligger cybersäkerhet samt dataskydd och dataintegritet i topp. Dessa områden lyfts fram av 51 procent av respondenterna, medan 40 procent betonar vikten av bolagsstyrning.
Källa: PwC:s Global Compliance Survey 2025.
Undersökningen belyser också vilka negativa effekter den ökade regelverkskomplexiteten har haft. Hela 89 procent av respondenterna uppger att implementering och underhåll av IT-system har påverkats negativt. Dessutom upplever vart tredje företag att denna påverkan varit mycket stor. Andra vanliga problem inkluderar att ledningens fokus på verksamheten störs samt att företagets förmåga att förändra affärsmodellen försämras.
– I en alltmer komplex regelmiljö behövs en tydlig strategi för regelefterlevnad och även ett tydligt ledarskap som driver frågorna. Det fungerar inte längre att agera på ett traditionellt sätt eftersom nya utmaningar kräver nytänkande, där det gäller att snabbt identifiera och förstå uppkomna risker. För att nå dit krävs utveckling av processer och införande av ny teknik, avslutar Christer Johnsson.
Om undersökningen
Global Compliance Survey 2025 ger insikt i näringslivets perspektiv på regelefterlevnad och utmaningar inom området. Den bygger på svar från 1 802 personer i ledande befattningar från 63 länder, varav 34 svenska företag deltog. Här är hela rapporten.