Har du tänkt på att skriva ett manus innan ditt framförande?

Ett säkert kort för att göra ett bra framträdande är att alltid skriva ett manus innan du ska hålla ett tal eller presentation. Det kommer medföra att du vet precis vad du ska säga och därmed kommer du att göra ett proffsigare intryck.

När du skrivit manuset är det dags att börja arbeta med det. Se alltid till att lära dig det utantill.

När det är klart delar du in det i stycken utifrån vad varje stycke handlar om och sätter en rubrik till stycket. Du kommer sedan kunna använda rubrikerna som ett så kallat ”stolpmanus”. Du använder då endast stolparna / rubrikerna som manus, när du ska framträda. Det kommer göra att du kan förhålla dig fritt till det du ska tala om och kommer du av dig, kan du titta på ditt stolpmanus för att komma tillbaka dit du var.

Missa inte: Retoriktips 1 – Kroppsspråket

Se också till att arbeta med det du skrivit. Öva vart du ska ta paus. Vilka ställen du behöver ta det långsammare eller snabbare.

Ju mer du övar på ditt manus, desto friare kommer du att kunna förhålla dig till det, och det ger ett proffsigare intryck.

Om du behöver ha med dig manuset när du framträder, fundera över om det finns en talarstol eller bord att lägga det på. Se i så fall till att ha extra stor text, så att du enkelt kan läsa från det.

Se även: Så gör du ett bra första intryck med hjälp av dina kläder

Du kan också använda dig av styva talarkort. Kan du i så fall anpassa korten efter sammanhanget? T.ex. glittriga kort, eller svarta? Det ser proffsigt och genomtänkt ut.

5 tips för ett lyckat framträdande

  • Skriv alltid ett manus innan du ska tala
  • Gör ett stolpmanus
  • Lär dig manuset utantill
  • Arbeta med manuset
  • Använd stor text

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.