Sverige är fyllt av duktiga entreprenörer med mycket goda affärsidéer. Problematiken ligger inte i dåliga affärsidéer utan i dessa duktiga entreprenörers ointresse för eller okunskap i ekonomi, ett område de ofta inte har någon tid till eller kontroll på.

För att driva en välmående och växande affärsverksamhet krävs det att du som företagare har kontroll på din ekonomiska situation. Precis som inom idrotten måste du som företagare kunna mäta, analysera och finslipa din dagsaktuella (ekonomiska) form för att hela tiden kunna förbättra ditt resultat. Här borde de svenska myndigheterna rikta in sina företagssamhetsbefrämjande åtgärder – låt företagarna få hjälp att förstå vikten av kontroll på företagets siffror och öka deras kunskap om grundläggande företagsekonomi.

Se även: Konkurshotet – personalen gjorde att konkursen blev att faktum

Dessvärre förlitar sig många företagare på extern hjälp i form av redovisningsbyråer, vars uppdrag oftast enbart innefattar att hjälpa till med det mest grundläggande ekonomiska arbetet varje månad samt den årliga deklarationen. Det gör att många företagare inte har den kontroll de bör ha på sin affärsverksamhet, utan ofta bara får en vettig ekonomisk rapport per år – bokslutet – som företagaren får tillgång till ett antal månader efterräkenskapsårets utgång. Informationen i bokslutet är därmed i regel 3–15 månader gammal när företagaren får möjlighet att reagera och agera på den.

Många företagare grundar helt enkelt sina affärsbeslut utefter ”management by banksaldo” istället för dagsaktuella nyckeltal.

Som entreprenör ska man givetvis ta till den externa hjälp som man behöver för att kunna fokusera på att sälja sina produkter och tjänster. Men se inte redovisningskonsulten som någon som bara stansar in siffror och ser till att du skickar in de ekonomiska ”måste”-rapporterna i tid. Ta istället hjälp av konsulten för att förstå hur den ekonomiska situation ser ut just nu – inte bara hur det föregående året har gått. Låt konsulten förklara vad de olika nyckeltalen betyder och be om den rådgivning som du och ditt företag behöver för att växa.

Om du som företagare använder dig utav de ekonomiska verktyg du har till förfogande kommer du få en helt annan grund att stå på för att fatta de rätta besluten för din verksamhets tillväxt. Antingen tar du hjälp av en extern redovisningskonsult eller går en snabbkurs i företagsekonomi - och på så sätt lära dig att förstå nyckeltal och börja nyttja det redovisningsverktyg du använder idag som det viktiga styrsystem det faktiskt är.

Missa inte: Nu lanseras Konkursombudsmannen - Vi erbjuder en vinst för alla

Jag har genom året hört företagare säga att det är svårt för företagare att låna pengar av bankerna för att investera i sitt företags fortsatta växande. Jag hävdar dock att det inte är alls svårt att få låna, inte om du har koll på din ekonomiska situation. Bankerna vill inget hellre än att låna ut pengar till dig, det är det de tjänar sina pengar på. Men som företagare måste du kunna visa att du kan och förstår ditt företags ekonomi och hur situation ser ut precis här och nu - och utefter denna information kan skapa den investeringskalkyl som banken vill se för att ta beslut. Bankerna vill precis som du som företagare tjäna pengar på en investering, inte förlora dem.

Lär dig analysera vad dina dagsaktuella nyckeltal betyder och jag är övertygad om att risken för konkurs minskar dramatiskt - och bankernas vilja till att investera i din verksamhet ökar därefter.

Magnus Nilselid, VD för e-bokföringsföretaget SpeedLedger

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.