Den som ger sig in i leken får leken tåla, heter det. Donald Trump, som dagligen använder sin plattform för att kritisera, reta och mobba andra till den grad att till och med hans supportrar börjar vädja att han ska sluta skämma ut sig, fick under tisdagen smaka på sin egen medicin. Det fick han svårt att svälja.

Spända veckor

De senaste veckorna har känts som månader för amerikaner. Spänningen har varit tät och frustrationen hög. Trump-supportrar, exempelvis, var redan fyllda av hat och rädsla (vilket var deras motivation för att rösta i den riktningen) och alltsedan den 8 november har deras frustration stigit i takt med en ständig rad oroväckande nyheter samt ett barnsligt beteende hos Trump personligen som allt fler skamsna anhängare får allt svårare att försvara. ”Berners”, i sin tur försöker starta diskussioner om att Bernie Sanders ”skulle ha vunnit…”, men de blir undanviftade av en majoritet som varken tål dem eller har tid och lust för deras navelskådande. Denna sistnämnda majoritet av amerikaner, som samtliga avskyr Trump, består inte enbart av Hillary-fans utan av individer som är fullt medvetna om att USA kämpar för sin överlevnad som nation – och att det kan vara enbart dagar kvar innan den sista spiken slås i kistan.

En förlösande tisdag

Tisdagen den 10 januari (2017) blev därför en slags fri dag. Detta av främst två skäl:

Obamas officiella farväl

Folk tog sig tid, och unnade sig, att slappna av lite med anledning av President Barack Obamas ”Farewell Address”, då han höll ett officiellt tal till hela folket för sista gången som nationens valde ledare. Detta är en tradition som började år 1796 med George Washington (i ett officiellt brev och inte genom Internet, TV och radio förstås). 221 år senare var det nu President Obamas tur. Obama höll sitt tal från hemstaden Chicago (istället för, som traditionen bjuder, nationens huvudstad Washington). Obama blev den förste president som gjort detta. Han lämnar efter åtta år sin post med höga popularitetssiffror och en stark ”leverans” i fråga om prestationer. För att hylla honom ändrade många (på förfrågan från bland andra New Jersey-senatorn Cory Booker) sina profilbilder till en valfri bild av President Obama. Dessa kommer att vara kvar tills den 21 januari. Vidare dominerade yttringar av tacksamhet både vanliga medier och sociala medier. De stora globala trenderna på Twitter var med få undantag ”hashtags” i stil med #ObamaFarewell, President, Barack, Thanks Obama, Biden (vicepresidenten), respektive #POTUS (som är förkortning för President Of The United States).

Trump utskrattad

Bland de få undantagen, förutom #HipHopHarryPotter, var Twitter-trenden: #GoldenShowers. På tisdagen kom nämligen även nya, graverande avslöjanden från amerikanska och europeiska underrättelsetjänster om Trumps personliga inblandning i historiens största valskandal. I rapporten, som publicerades till och med av de stora etablerade medierna, nämndes en sexskandal som Trump inte kan skaka av sig lika förbluffande lätt som hans skryt om otrohet, att missbruka sin maktposition för att ofreda unga kvinnor, eller våldtäktsrättegången kring en flicka.

”Gyllene duschar”

Att Trump är lierad med Rysslands president Vladimir Putin var inte på långa vägar någon överraskning. Det är endast tolkningarna och förklaringarna som har varierat: Vill Trump vara Putin, eller har han blivit hjärntvättad, eller hotad. Nu kom en förklaring som fick miljontals att utbrista i ett välbehövt skratt. Rapporten beskriver att Trump har fått både en morot och en piska (om man ska tala i motivationstermer). Piskan är att han utpressas genom filmer där han är deltagare i sexlekar som i vissa kretsar kallas ”gyllene duschar” (varmed trenden #Goldenshowers).

Man behöver inte ens skriva in Trumps namn i sökrutan på Twitter. Det räcker med #Goldenshowers, så dyker hans bild upp.

Donald Trump på Twitter

Schadenfreude (tyska för "skadeglädje")

Efter en extremt intensiv, spänd och känslig tisdag viker sig sociala medier nu dubbel med en uppsjö av skämt åt avslöjandet. Exempelvis är förkortningen för President-Elect normalt PEOTUS, men nu lägger folk till ett extra ”e”:
”PEEOTUS”. ”Wiki-LEAKS” (läckor) får nu också en annan betydelse. Detsamma gäller en ekonomisk fras som Hillary brukade säga i debatterna. Vidare har Trump-supportrar som tidigare stolt har använt Hillary Clintons beskrivning ”a basket av deplorables” (en korg med avskyvärda), nu fått se korg bytas mot potta. ”Deplorables” gillar dessutom den märkliga frasen: att dricka en mugg av liberala tårar. Någon svarade: ”Dear deplorableʼs.. Turns out that wasn't liberal tears you were drinking”.

Donald Trump och Hillary Clinton

Fler skämt är att man inte kan stava Trump utan bokstaven ”P”, som på engelska uttalas ”Pee”. Engelskans identiska uttal mellan ”You are in” och ”Urine” har också tillåtit otaliga ordlekar, såsom:

– Obama, you're out... Trump, urine.

Trump, som har psykopaters och sociopaters kännetecknande egenskaper gällande att tycka extremt synd om sig själva när de får samma bemötande som de gladeligen ger andra, var naturligtvis snabb med att reagera – och på Twitter förstås. Trump är rasande.

Som respons på Trumps utbrott, gav sig till och med Jon Favreau, en av President Obamas talskrivare (2005-2013) in i leken.

Jon Favreau: "He seems pissed off"

 

Denna text är skribentens personliga makroanalys och inte redaktionens. Tycker du att det är fel att "Twitter" ger igen på Donald Trump på det här viset? Kommer anklagelserna att leda till hans avgång? Kommentera gärna.

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2017-03-27 14:11
Bilden på artikeln var riktigt rolig åtminstone xD
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.