”Har du försökt? Har du misslyckats? Det gör inget. Försök igen. Misslyckas igen. Nästa gång misslyckas du bättre!”

De här orden sa min farbror till mig för flera år sen. Jag tänkte inte så mycket på dem i början men efter ett tag märkte jag vilken visdom som fanns i dem. När jag tänker på mina egna framgångar eller andra personers framgångar, märker jag att vi oftast har lärt oss mest från våra misslyckanden än från våra framgångsrika stunder. Samtidigt vill många av oss definieras av våra framgångar utan att kännas vid de misstag som vi har gjort längs vägen. Det tycker jag är synd eftersom det skapar en artificiell bild av framgång. Det ger en ”rengjord” bild av framgångskonceptet utan några motgångar på vägen. Jag säger förstås inte att vi behöver misslyckanden eller motgångar för att bli framgångsrika. Misslyckanden gör inte att vi känner oss bättre, varken fysiskt eller psykiskt. Visst lär vi oss en del från våra misslyckanden men vi får inte glömma att tänka innan vi agerar. Vi behöver vara ärliga och erkänna att framgång och misslyckade går hand i hand. Jag minns bland annat basketspelaren Michael Jordans reklam för klädmärket Nike:

”Jag har missat mer än 9.000 skott i min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag fått skjuta det avgörande skottet...och missat. Jag har misslyckats om och om igen i mitt liv. Och det är nog därför jag har lyckats!”

Jag tycker att Michael Jordans tankesätt är inspirerande. Jag tänker även på min farbrors ord och inser att livet handlar egentligen om att misslyckas bättre. Varje dag får jag en ny chans att göra det rätt. Jag får bara inte ge upp. Trötthet och obekvämlighet är egentligen tecken på att jag jobbar hårt. Om jag vill bli framgångsrik behöver jag lära mig att se misslyckanden som vänner som vägleder mig mot nya erfarenheter och förbättringar. Även om oddsen för motgångar är stora får jag aldrig ge upp.

Om jag tittar på människor omkring mig kan jag se många som har ”misslyckat sig uppåt”. Titta i din egen omgivning, du känner säkert många som har använt sina misslyckanden till att utveckla sig. De har egentligen misslyckat sig uppåt. Om andra har gjort det, så kan du och jag också göra det!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.