Social media är benämningen på sidor så som Facebook, Instagram, Youtube och Twitter för att nämna några, och är gratis nätverk där man enkelt kan bli medlem och integrera med andra människor. Detta gör social media till den perfekta plattformen att marknadsföra sitt företag på – om man gör det på ett smart sätt.

- Det är viktigt att förstå att man pratar med en människa, dem vill se vem som säljer produkten. Vi är sociala varelser, och man behöver därför en personlig touch på sina uppdateringar eftersom relation skapar intresse. Det ska inte märkas att man vill göra business, säger Nina Jansdotter till Radio Wow.

Social media är socialt, det är skapat för att möjliggöra integrering mellan människor, men också mellan människor och företag, med betydelsen att social media inte är kommersiellt. Poängen i att marknadsföra genom exempelvis Facebook är alltså inte att göra reklam, utan snarare att konvertera samtal till pengar, att skapa en slags ’Word of Mouth’ effekt. ’Word of Mouth’ är den process som sker när människor samtalar om företag och produkt med varandra, vare sig det är positivt eller negativt (även om man oftast syftar på positiv feedback vid tal om Word of Mouth).

- Man måste säkerhetsställa att det blir en konvertering till pengar, annars är det mindre idé att hålla på, fortsätter Nina.

Det man med sociala media vill uppnå är alltså att skapa en relation med kunden och visa företagets personlighet, att sätta ett ansikte på produkten, och på så vis ge människor en koppling till varumärket på en vänskapsrelation basis. Man vill uppnå trovärdighet och på så vis få lojala kunder. Men hur konverterar man det då till pengar?

Det är viktigt att skapa nyfikenhet, har man skapat nyfikenhet inför ens projekt, exempelvis, har man lagt en grund till köpet, en medvetenhet av en tjänst. Man skapar någon form av återkallande minnesmedvetenhet när det kommer till varumärket. När man senare behöver en tjänst är det stor chans att varumärket man har en relation till och litar på kommer först till tanke.

Sammanfattningsvis, för att bli framgångsrik med din marknadsföring inom social media är det enligt Nina Jansdoter viktigt att:

1. Ha ett syfte

2. Välj ett huvudmedium, men komplettera gärna med andra plattformar

3. Lyssna till responsen du får – vad funkar, vad funkar inte?

4. Skapa nätverk! Ha gärna en gilla-sida, en personlig sida och en grupp på Facebook.

5. Uppdatera ofta, exempelvis 1 gång om dagen, minst 3 gånger i veckan

6. Var personlig, inte privat. Sätt din personliga prägel på dina uppdateringar!

… och så till sist:

7. Glöm inte att ha roligt!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.