Väldigt ofta som företagare blir man matad med rubriker som ”få ditt företag att växa med raketfart”, ”så gör du för att öka dina intäkter” eller ”sälj smart för att tjäna mer”. Ett gammalt talesätt som alltid funnits och som man ofta hör är att man måste jobba hårt, gärna 150 % för att lyckas och bli framgångsrik.

Personligen tycker jag att det skapar en viss prestationsångest och en känsla av att om man inte jobbar både dag och natt är man inte lyckad. Alla dessa ord som förstärker detta hittar vi överallt… öka, mer, rikare, lyckligare, framgångsrikare, effektivare, bättre, snabbare. Ger man inte allt kan man aldrig lyckas…

Vem är det som bestämmer om man lyckats eller inte och hur mäter man det? Behöver man tjäna en viss summa för att få känna sig lyckad eller mäts det i mängden tid man lägger på arbetet? Jag har funderat mycket på just detta och tror absolut man kan lyckas, men fortfarande arbeta en rimlig mängd timmar varje vecka.

Vad är det som är viktigt i livet? Är det att tjäna så mycket pengar som möjligt? Är det att ha den nyaste datorn? Eller är det att få så mycket bekräftelse som möjligt genom mätbara resultat?

Jag omsätter inte en miljon/år men kan ändå känna mig lyckad.

Nu kanske jag låter som en lat egenföretagare som helst inte vill jobba alls, men så är inte fallet. Min vision med företagandet är att jobba precis så mycket att det känns lustfyllt, inspirerande och hälsosamt. Det kan förvisso vara olika mängd under olika perioder i livet.
Det jag vill slå ett slag för är balansen mellan arbete och fritid. Den balansen är oerhört viktig om man vill lyckas och fortsätta vara lyckad. Har man inte hälsan har man heller inget jobb. Det är ingen som tackar oss om vi jobbar så hårt så vi blir sjuka eller dör på kuppen. Till vilken nytta skulle det vara?

Jag vill för allt i världen inte vakna upp om 15 år och känna att jag missat livet, barnen, mannen och vännerna som pågått utanför jobbet för att jag har fokuserat på att ”lyckas”. Framför allt tycker jag att frågan Vad är viktigt i mitt liv? får bestämma hur min fördelning av tid och uppmärksamhet ska se ut.

Vi är alla olika, vi gör olika prioriteringar och ingen annan än vi själva kan bestämma vad som är rätt och fel. Alla gör sina egna val. Det jag väljer att göra för att nå framgång och skapar balans är:

  • Ta in alla tänkbara aspekter när viktiga besluten ska fattas. Här får ibland pengar vägas mot mindre fritid eller pengar mot mindre tillfredsställande arbetsuppgifter. För mig är valet enkelt…
  • Skapa goda relationer till både arbetskamrater, kunder, vänner och familj. Det genererar harmoni i livet.
  • Se till att få så mycket livskvalitet i vardagen att det räcker till och blir över. Det är lätt att glömma bort att njuta av framgången när man hela tiden är på jakt efter mer.
  • Få tillräckligt med tid för familj och vänner. I slutändan är det dessa relationer som verkligen betyder något. De ska vi vara rädda om.
  • Tjäna tillräckligt mycket pengar för att livet ska bli behagligt. Vad spelar massor av pengar för roll om vi inte är tillfreds med resten?
  • Göra det som känns meningsfullt. Tilltalande arbetsuppgifter blir till en mer givande tillvaro. Det ska kännas utvecklande och lustfyllt att gå till jobbet.
  • Arbeta med det som känns rätt och sant. Ur sanning kommer trovärdighet, och trovärdighet är ett bra redskap för att lyckas.
  • Se till att ha hälsan i behåll. Äta näringsrik och energismart mat, träna kroppen och hjärtat för orkens skull, tänka bra tankar och se till att få tillräckligt med återhämtning. På det viset blir arbetet, hälsan och livet hållbart.
  • Söka utmaningar i den utsträckning som passar just mig. För hög belastning under lång tid ger mindre bra resultat i både karriären och privatlivet.

Vad är framgång?
Vad är ett lyckat företagande?
Vad är ett rikare liv?
Vad är viktigt i ditt liv och hur vet du att du har lyckats?

Svaret på de frågorna äger du själv!

Njut av livet!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
Jonas T
2012-09-27 12:47
Mycket bra tips! Lätt att glömma bort vad som verkligen betyder något och snabbt blir det för sent. Balans är inte lätt att hitta i dagens samhälle med alla måsten och krav.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.