En av de saker som helgerna verkligen sätter på sin spets är det här med tid. Tror att de flesta kan känna igen sig att den ledighet som är tänkt att vara så vilosam och energigivande, istället ofta kan bli till något som suger musten ur oss. Man susar runt och ska hinna med att träffa familj, vänner och bekanta.

Det ska vara städat och mysigt. Sedan är det tänkt att vi ska komma tillbaka till jobbet och vara redo att köra hårt igen. Allt med ett härligt helgleende på läpparna.

Någonstans mitt i allt det här ska man så klart hinna med sig själv också. Det hela handlar ju trots allt, som det mesta annat, om att vi vill må bra – att känna att vi räcker till och får ut det viktigaste ur den tid vi alla har - 24 timmar per dygn, 168 timmar i veckan och 52 veckor om året. Samtidigt som vi då ska hålla i åtanke att vi bygger vår livsupplevelse ett ögonblick i taget. Att livet inte går ut på hur länge vi håller andan uppe, utan om de magiska stunder som tar andan ur oss.

Så hur löser vi den här till synes olösliga paradoxen på bästa sätt? Det börjar enligt mig med insikten om att vi inte kan få allt, men vi kan få det vi vill. En känd princip inom affärslivet som säkert en hel del av er känner till är Paretoprincipen. Den framlades av en ingenjör på 1800-talet som hette Vilfredo Pareto som hävdade att 20% av vad du gör står för 80% av dina resultat, och att alltså 80% av det du gör står för endast 20%. Grundat på detta är ett enkelt sätt att under det nya året få ut mer av livet att fråga dig själv: Är det jag gör/ska göra inom de 20% som betyder mest?

Med denna insikt i bagaget är det lätt att förstå hur fantastiskt viktigt det är att ha rätt prioriteringar. Att vara klok nog att varje dag ta det rent ut sagt livsviktiga beslutet att lägga större delen av din tid på det som är viktigast för just dig. Och din livskvalitet är ju, i mångt och mycket, en direkt följd av om det du väljer att spendera din tid med ligger i linje med det du vill få ut av livet.

Vad är viktigt för dig?

För att kunna göra det valet förstår du säkert du behöver fundera över värderingar som är viktigast för dig. För vet du inte vad du står för, så har du säkert redan märkt hur lätt det blir att falla för vad som helst som för närvarande verkar mest angeläget eller brådskande. Så i vilken ordning kommer familjen, hälsan, vännerna, ekonomin, karriären, fritiden, jobbet etc. för dig?

Ta dig tid att verkligen rangordna det här. Fatta pennan eller knattra på tangenterna omedelbart. För utan en medveten förståelse för vad du personligen värderar högst, så blir det oerhört svårt att planera din tid på ett bra sätt. Att lägga tid på något som för dig är lägre rankat leder bara till dålig koncentration och en känsla av oro över att du borde vara någon annanstans istället. Det minskar dessutom din prestationsförmåga i situationen radikalt, för då är du ju inte ens där du är!

När du nu har skrivit ner dina värderingar och prioriterat dem, så är det dags att omsätta dem till något du använda på daglig basis för att planera din dag på bästa sätt. Personligen så gör jag det genom att jag kvällen innan sätter mig ner och skriver ned alla resultat jag vill åstadkomma under morgondagen. Därefter är det dags att prioritera listan och ta ut de 3 viktigaste (enligt dina värderingar), så att om allt annat går åt skogen så är i varje fall de uppnådda.

Ta sedan och gå igenom dagen mentalt en gång i förväg. Min tanke är: Om morgondagen gick precis som jag ville, hur kommer den att gå då? Svaren på den frågan ger dig en plan så god som någon och när du gör det här strax innan du går och lägger dig, för det dessutom med sig en adderad bonus: Du programmerar ditt undermedvetna att bearbeta dina genomtänkta mål och planer medan du sover. Kom därför även ihåg att lägga med i planen hur du vill må medan du lyckas med det du vill. Hur roligt du vill ha under tiden, hur bra det får andra att må och hur bra du hanterar eventuella bakslag. När du sedan vaknar känner du dig redo att med ett leende på dina läppar ta dig an vad som än händer..

Du har ju precis som alla andra fått all tid som finns i världen till ditt förfogande. Så gör det året till ditt bästa än så länge genom att prioritera dina värderingar och sedan skapa vanan att tänka efter före genom att gå igenom din dag kvällen innan. Jag lovar att denna enkla lilla vana när den är intränad kommer att betyda mer för din framgång, och framför allt, din livskvalitet än det mesta annat komplicerat tidsplanerande som du har lärt dig…

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Päivi Mäkelä
2011-11-01 21:12
Jag känner igen det. Det är ju allas mål att må så bra som möjligt men kommer dit!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.