I den bästa av världar är vi laddade med energi både till arbetet och till fritiden. När det gäller energinivån har kosten en central roll. Vi som företagare, liksom andra människor behöver ha energi för att skapa en optimal arbetssituation, en optimal livsstil och hälsa.

En ganska vanligt förekommande situation är att människor beskriver energin som något som tar slut vid arbetsdagens slut. ”När jag kommer hem från jobbet är jag så trött, då orkar jag inte med andra saker”. Faktorer som påverkar den situationen är så klart många. Det kan handla om en hög stressnivå på arbetet, för lite sömn, ingen fysisk aktivitet men många gånger även om kosthållningen.

Mat är inte bara mat. Det har stor betydelse vilken sorts mat vi ger vår kropp, hur ofta vi fyller på och hur innehållet i råvarorna påverkar oss.

Regelbundenhet i kostintaget är en av de saker man bör bli medveten om först. Hur ser dagen ut vad gäller fördelningen av måltider? Frukost är den måltid som många människor väljer att hoppa över. Vissa personer har väldigt svårt att äta på morgonen och andra väljer bort frukost av någon annan orsak. Det finns väldigt många argument till att inte äta frukost, men oftast finns det en lösning till alla. Vill man så kan man. Frukosten är viktig för att ge kroppen och hjärnan energi till första delen av dagen. En hjärna som fått frukost är oftast mer produktiv och skärpt än en hjärna som får vara utan energi fram till lunch. Frukost, lunch och middag är det minsta man bör se till att få i sig under dagen, men lägg gärna till ett eller två mellanmål av bra kvalitet.

Innehållet i råvarorna man väljer att äta är naturligtvis också av stor vikt. Äter man mat med hög energitäthet (för många kalorier) och låg näringstäthet (för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter osv.) minskar produktiviteten och tröttheten ökar. Satsa istället på att hitta mat som har lågt eller lagom energitäthet och hög näringstäthet. Alltså mat som gör oss pigga och skärpta, och som ger oss den näring vi behöver för att få energi och fungera optimalt. Undvik hel- och halvfabrikat så långt det går eftersom att den maten ibland ger oss en oönskad effekt vad gäller energinivån.  Ganska ofta innehåller den även en hel del tokiga tillsatser som skapar oreda i våra kroppar.

Fördelningen av näringsämnen spelar roll när det kommer till energi och mättnadskänsla. För att äta smart och känna sig mätt bör man fokusera på en bra proteinkälla på tallriken. Planera måltid efter vilket protein som ska användas. Ska lunchen eller middagen bestå av kyckling, fisk, ägg, kött eller vegetarisk protein? Proteinet har många bra egenskaper, men framför allt mättar det bra. Föreställ dig en tom mage fylld med kyckling eller en tom mage fylld med potatismos, vilket tror du mättar längst? När det gäller kolhydrater bör de höra till de ”långsamma” slaget, de som stannar kvar länge i magen. Undvik snabba kolhydrater och socker i för stor mängd, effekten av det blir trötthet och okoncentration. Fettet är också viktigt, vi behöver det! Välja fett av bra kvalitet. Tallriksmodellen är gammal och kan kännas tjatig, men den funkar fortfarande och är ett enkelt verktyg när man vill kontrollera att måltiden är väl sammansatt. Glöm inte grönsakerna! Grönsakernas alla färger (antioxidanter) ger oss skydd mot ohälsosam påverkan av olika slag. Dessa innehåller också fibrer som magen behöver.

Mellanmål är en bra sak. ”Mellis” är inte bara till för dagisbarn, utan för alla. De behöver inte vara stora, bara tillräckliga för att ge ork fram till nästa huvudmål. Får magen ett mellanmål under eftermiddagen kanske besöket på bensinstationen på vägen hem från jobbet undviks. Ni vet det där stället där man ibland slinker in och köper något mindre bra (oftast med socker i för att man är trött) tillsammans med kvällstidningen. Dessutom har mellanmålen ofta den verkan att sötsuget på kvällen minskar, som annars kan komma om näringsintaget har varit för litet under dagen. Prova och se vad som händer med dig om du får mellanmål i någon vecka.

Tips för optimal kosthållning och energi

  1. Ät alltid frukost, det ger dig energi för början av dagen och startar din förbränning.
  2. Ge dig själv regelbundna måltider, det vinner du på i längden och du slipper bli trött och ”överäta” lite senare under dagen.
  3. Planera din mat för dagen eller veckan i förväg. På det viset får du kontroll över energinivån du vill skapa. Se till att alltid ha bra råvaror hemma så att du enkelt kan ta med dig kvalitativ lunch och mellanmål till jobbet.
  4. Äter du lunch ute på restaurang? Kolla då vilka ställen som har bra mat. Är det buffé använder du dig av tallriksmodellen, det funkar alltid.
  5. Se till att alltid ha protein, kolhydrater, fett och grönsaker av bra kvalitet med i din måltid. Det ger dig den näring du behöver. Lägg fokus på proteinkällan för en hållbar mättnad.
  6. Ät en lagom portion vid varje måltid. Äter du för lite eller för mycket kommer du att tappa energin efter ett tag.
  7. Prova mellanmål ett tag, det kan göra skillnad!

Kosten har en viktig roll om du vill ha mer energi till ditt liv, och i kombination med regelbunden fysisk aktivitet, ordentligt med sömn och återhämtning kan det göra dig till ett oslagbart energiknippe!

Vill du ha mer energi till ditt företagande och din fritid? Du bestämmer själv!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.