I den kommande budgeten föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att färre ska betala statlig inkomstskatt genom att höja gränsen till 53 590 kronor i månaden från 2025. Beslutet innebär en återgång till den automatiska uppräkningen av brytpunkten, något som pausades förra året på grund av hög inflation, enligt finansminister Elisabeth Svantesson.

Tidöpartierna fick kritik för beslutet att pausa höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt. Men nu återgår man alltså till den automatiska uppräkningen.

Förslaget möter kritik från Vänsterpartiet, som menar att höjningen gynnar höginkomsttagare och borde ha frysts även i år.

Enligt Finansdepartementet "kostar" den här uppräkningen statskassan drygt sex miljarder kronor under 2025. Med andra ord får arbetande människor behålla sex miljarder av sina egna pengar.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2024-08-29 07:45
Hmm, undrar om inte staten får in MER pengar när de höjer brytpunkten, många företagare gör säkert som jag, anpassar lönen till brytpunkten, och det innebär ju att min lön stider nästa år, och staten får in mer skattepengar, även om jag då bara betalar drygt 33% i skatt. Skulle tro att rätt många som är anställda och tjänar bra löneväxlar också, de ligger på brytpunkten med lönen, och tar istället ut tjänstepension, som sedan skatta med bara kommunalskatt när den plockas ut.
Man kan ju undra om Svantesson är helt uppdaterad på hur höginkomsttagare kan styra det där mer eller mindre som de vill när hon kommer fram till att det blir en kostnad för staten?
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.