Så ska du agera på förslaget om förändrade 3:12 regler
Vi får många frågor om förslaget och många är oroliga. Vi har ett och samma råd till alla och det är att inte agera i dagsläget. Varför? Jo, det är idag bara ett förslag från en kommitté, mycket kan komma att förändras innan det blir lagtext. Onödigt att agera innan vi faktiskt vet hur de nya reglerna blir. Det finns också gott om tid då det framgår av betänkandet att de nya 3:12 reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2026. Catrin Åkerlund, en av experterna som deltog i arbetet, skriver också att det finns stor risk att 1 januari 2026 är för tidigt för att Skatteverket ska hinna förbereda sig inför ändringarna.
3:12 förslaget i korthet
- Förslaget handlar främst om att förenkla reglerna för beräkning av det så kallade gränsbeloppet, som begränsar hur stor del av aktieutdelning som får beskattas till 20 procent skatt. Utredningen kommer också med förslag på förenklingar för vilka som kan kvalificera för de olika delarna av 3:12 reglerna,
- Dagens huvudregel och förenklingsregel för beräkning av det lågbeskattade gränsbeloppet föreslår man ersätta med en gemensam regel för samtliga delägare. Istället för det så kallade Schablonbeloppet föreslår man ett grundbelopp för beräkning av gränsbeloppet på fyra inkomstbasbelopp (304 800 kronor, 2024) som fördelas utefter ägarandel,
- ett gemensamt takbelopp för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt får tas upp i inkomstslaget tjänst. Taket föreslås ligga på 90 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar 6 858 000 kronor (2024) och skulle gälla under beskattningsåret samt under de två föregående åren,
- att syskonkretsen inte längre ska betraktas som närstående och därför inte påverkar en delägares beskattning,
- att karenstiden kortas med ett år.
Är det nya förslaget bra?
Jag och många andra har under åren kritiserat hur krångligt regelverket är. Vi har tålmodigt väntat på att regeringen ska uppmärksamma just den här problematiken, istället för att bara lappa de brister som finns och göra det hela ännu mer komplicerat. När reglerna är krångliga är det lätt att göra fel, vilket är ett problem idag. Därför är det positivt att förslaget uttryckligen syftar till att förenkla regelverket, vilket gör det lättare att göra rätt.
Det är också positivt att minimibeloppet för utdelning föreslås höjas, vilket innebär mer pengar i fickan för dem som tidigare beskattats enligt schablonregeln. Att generationsskiften kan underlättas, då syskon inte längre ska ses som närstående och därmed inte ”3:12-smittar” varandra, är en annan bra förändring. Dessutom är förslaget att förkorta karenstiden med ett år för de så kallade 5:25-bolagen ett steg i rätt riktning.
Vad säger experterna?
Utredningen är omfattande eftersom 3:12-reglerna berör många olika aspekter av utdelning i fåmansföretag. Experter och sakkunniga har generellt sett gett positiva omdömen om beräkningsreglerna, särskilt vad gäller gränsbeloppet för utdelning, där minimibeloppet föreslås höjas med en betydande summa.
Trots detta är många eniga om att utomståenderegeln inte har förbättrats, vilket kvarstår som en källa till oklarheter. För de flesta fåmansbolag med enkel ägarstruktur bör detta dock inte medföra några större problem.
Det har också riktats kritik mot att förslaget inte medför några större förändringar vad gäller kvalificerade personaloptioner (KPO), något som också var förväntat att behandlas i utredningen.
Varför finns 3:12-reglerna?
Regelverket syftade ursprungligen till att enbart begränsa företagare som arbetade i sina bolag från att ta ut hela sin egentliga lön som lågbeskattad utdelning. Flertalet senare reformer för att främja företagande och sysselsättningen har dock gjort det relativt förmånligt att både driva ett eget företag och att ha egna anställda.
Vilka omfattas av 3:12 reglerna?
Fåmansföretagare som omfattas av 3:12-reglerna är delägare i fåmansbolag, där fyra eller färre personer tillsammans äger mer än 50 procent av aktierna eller rösterna.
Vad är utomståenderegeln?
Utomståenderegeln handlar om att aktier kan bli okvalificerade om en utomstående ägare äger 30 procent eller fler aktier i ett fåmansföretag och har rätt till utdelning och vinst i proportion till andelarna. En utomstående ägare är dock bara utomstående om varken hen eller hens närstående är verksamma i betydande omfattning i bolaget.
Vad är kvalificerade personaloptioner?
Kvalificerade personaloptioner (KPO) är aktieoptioner som ges till anställda och som kan ge rätt till förmånlig beskattning om vissa villkor uppfylls, vilket innebär lägre skatt vid vinst jämfört med vanlig inkomstbeskattning.
Vill du läsa mer om detaljerna i förslaget så rekommenderar jag att du läser Affärsrådgivare Johan Söderströms artikel Sammanfattning 3:12-utredningen – nytt förslag om hur utdelning ska beskattas. Och vill du läsa mer om hur regelverket ser ut idag så har jag själv skrivit en artikel här på Företagande i ämnet Så beräknas skatt på aktieutdelning - 3:12 reglerna 2024.