Antalet rapporterade dödsolyckor på arbetsplatsen ökade under 2023 jämfört med tidigare år, enligt ny statistik från Afa Försäkring och Arbetsmiljöverket. Efter en nedgång i dödsolyckor under åren 2015 och 2016, har antalet återigen ökat, med en tillfällig minskning under pandemiåren.

Män kraftigt överrepresenterade

Statistiken för 2013–2023 visar att över 80 procent av dödsolyckorna drabbade privatanställda arbetare, med de flesta olyckorna inom industrin, byggbranschen, bland yrkesförare och inom jordbruket. Dessa yrkesgrupper fortsätter att vara särskilt utsatta för arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.

Av de 55 inrapporterade dödsfallen under 2023 var 50 män.

De vanligaste orsakerna

Den vanligaste orsaken till dödsolyckor är fall från hög höjd, följt av olyckor där något tungt, som en betongvägg, rasar över den förolyckade. Andra vanliga orsaker inkluderar klämskador, olyckor vid maskinanvändning samt incidenter relaterade till hot och våld, enligt Anna Weigelt chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring.

Skillnader i statistiken

Statistiken från Afa Försäkring och Arbetsmiljöverket visar vissa skillnader, vilket beror på att de bygger på olika underlag. Arbetsmiljöverket samlar in statistik baserat på alla arbetsplatsolyckor med dödlig utgång som anmäls i Sverige, medan Afa Försäkring fokuserar på olyckor som omfattas av kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringar. Denna skillnad är viktig att beakta vid analys av statistiken, påpekar Weigelt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.