1. Att veta men inte göra

Den moderna människans förmåga till förhalning är utbredd som få andra egenskaper och är kanske mänsklighetens största utmaning. Modern forskning visar bl a att ”genom att bara prata om saker” tror vi att vi har utfört det som skulle genomföras och är klar.

Om du känner igen situationen uppmanar jag dig att fokusera på det du vill, inte på det du inte vill. Vad är du rädd för, tappa ansiktet, förlora jobbet, bli gammal och ful? Sluta skjuta upp saker och börja leva nu och gör det du vill.

2. Brist på fokus

Om du inte vet vad du vill och gör någonting åt det är du en ”prisoner of hope” och överlåter helt enkelt till andra att styra ditt liv vilket för eller senare gör att du kanske går in i den berömda väggen. Alldeles för många människor (för)väntar sig att omgivningen ska stå för fiolerna vilket leder till att de låter sig utnyttjas och i värsta fall utan att få någon som helst bekräftelse eller tillfredsställelse. Sätt upp ett nytt mål som du vill nå redan idag och genomför uppgiften till 100% (the secret of time management).

3. Brist på riktning

Vår motivationslust krossas obönhörligen om vi inte förstår vart vi är på väg och varför. Till detta ska läggas det faktum att om vi inte till 100% förstår konsekvenserna av vårt agerande  väljer vi allt som oftast att inte göra någonting. Sätt upp ditt personliga kontrakt redan idag och skriv ned vad du vill med din familj, fritid, framtid och förmögenhet. Revidera kontraktet minst en gång i månaden och ifrågasätt ofta om du uppnår det du vill.

4. Brist på självförtroende

Om du inte tror att du kan lyckas, är det då någon mening att ens försöka? Alla människor är produkter av sina egna tankar om sig själva. För oss som inte föddes med silversked i mun är det bara att ta för sig av alla möjligheter och om du förväntar dig mer så får du mer. Sluta att jämföra dig med andra – kör ditt eget race och belöna dig själv då du övervinner sådant som du idag undviker i brist på självförtroende.

5. Du börjar sätta mål men följer inte upp resultatet

Idrottare som vet vad de vill sätter alla upp mål och reviderar dem allteftersom. När allt kommer omkring är det oftast detaljer som gör skillnaden men om du hela tiden gör som du alltid gjort och inte analyserar varför det blev som det blev kommer resultatet alltid vara detsamma eller vilket gud förbjude – bli sämre. Bestäm dig redan idag om du behöver analysera resultaten bättre eller om du är nöjd som det är – valet är ditt.

6. Du gör samma saker

De flesta av oss människor är intresserade av två saker – värdeskapande trygghet och att ha det bra. Ju äldre vi blir desto mer fokuserar vi på att bevara det vi redan uppnått istället för att utmana oss själva och pröva lite annorlunda grepp. Lär känna nya, drivna, fokuserade människor. Be dina kunder om hjälp med förslag på förbättringsområden, om du är med i något socialt affärsnätverk så börja bjuda de du vill prata med på lunch. Sist men inte minst måste du hela tiden ställa dig frågan – leder det du håller på med just nu till det resultat du vill ha – om inte så sluta upp med att slösa tid på sådant direkt.

7. Låt dina konkurrenter ”surfa bort” sina arbetsdagar

Det verkar finnas en allmän tro på att om vi planerar och genomför exakt de saker som leder oss i rätt riktning så är vi tråkiga, men du måste återigen ställa dig frågan vilket som är viktigast – ”göra rätt saker eller göra saker rätt”? Om du är nyfiken och inte kan låta bli att kolla din mejl, Aftonbladet.se eller Facebook hela tiden så har du ett problem. Det stjäl energi och fokus från det du håller på med och den tiden får du inte tillbaka. Jag brukar fråga mina kunder vad som fick dem att tacka ja till mina besök och i princip alla svarar – ”du är den enda som fortsätter ringa och fråga om vi behöver hjälp”. Mao lägg din tid på sådant som leder till resultatförbättringar.

8. Du ger upp för lätt

Framgång tycks framförallt bestå i att kämpa vidare när alla andra gett upp. Det är naturligtvis inte fel att veta när man ska ge upp men alldeles för många stannar 10 meter innan mållinjen för att det blev lite för jobbigt. Verkligheten är jobbig och kommer så att förbli och dom som accepterar det jobbiga vinner i längden.

9. Du är lat och vill egentligen inte ha någon förändring

Det bästa sättet att förutspå din egen framtid är att själv påverka den men om det egentligen inte betyder något hur resultatet blir så har du gett upp. Att våga bryta invanda beteendemönster kräver sin kvinna/man. Börja ditt nya liv redan idag och tacka de människor som säger nej och som får dig att göra det själv istället.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
Jonas
2012-12-18 11:42
Denna var lite jobbig att läsa. Flera av punkterna särskilt 6an. Fler luncher ska bokas in helt enkelt. Tack Roger och ni andra och god jul!
Fredrik A
2012-02-05 14:48
Mycket bra och träffande artikel. Känner igen mig på ett par punkter så dags att ta tag i detta genast! 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.