Semester och annan ledighet har till uppgift att ladda batterierna. Merparten av oss som är arbetsföra är dock inte utsatta för den typ av fysisk belastning att det först och främst är kroppen som behöver vila och återhämta sig. Vad som många vill uppnå är en mental avkoppling.

Detta för att vi idag utsätts och utsätter oss själva för ett extremt mentalt brus. Hjärnan jobbar på högvarv.

Det planeras för framtiden samtidigt som historien analyseras och bidrar till dåligt samvete och skuld. Du slits mellan strävan att göra ett bra jobb, och att vara en bra partner, mamma, pappa eller vän. Ja, listan kan göras hur lång som helst på skälen till varför behovet av en mental återhämtning är nödvändig.

Att leva i nuet på riktig, innebär att ditt mentala brus avtar, du känner dig inte längre stressad och befinner dig i ett behagligt lugnt tillstånd dagarna igenom.

Du har säkert hört det någon gång – ”lev i nuet”. Gårdagen är historia och morgondagen är inte garanterad någon av oss. Men vad är det då som gör det så svårt, varför har de flesta morgondagen i åtanke för allt som görs just nu, eller varför baseras en så stor del av våra beslut på historiska upplevelser? Och framförallt kan vi överhuvudtaget ta vara på nuet, när det som får oss att förhålla oss till densamma är tidigare erfarenheter?

Vår personliga historia har präglat oss, den har fått oss att sätta etiketter på allt vi erfarit. Den har fått oss att sätta namn på människor, ting, händelser etc.

Det innebär att när vi hamnar i nya situationer, så blir dessa inte nya eftersom att det är vårt förflutna som säger till oss vad det är vi upplever, vilket också innebär att det förflutna är det som avgör vilka känslor som kommer att väckas.

Att leva i nuet innebär att möta nuet utifrån vad nuet är just nu. Du kan inte uppleva nuet om du har det förflutna med dig in i denna situation. Att leva i nuet innebär att du är helt ren från historia, att neutralt betrakta det du ställs inför, utan att värdera – dina värderingar är just ett resultat av historien – utan att bedöma, eller döma utan att sätta etiketter eller trycka in det du upplever i ett fack. Du bara ÄR i det som sker, med det eller den du möter. Det handlar om att betrakta och inte analysera, att känna men inte hitta en orsak till känslan.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.