Om det finns något som verkligen fascinerar mig så är det vår mänskliga förmåga att ha fri vilja. Kanske inte något de flesta tänker på dagligen direkt. Ändå är det ganska otroligt. Jämför med t.ex. fåglarna som kommer tillbaka till Sverige nu på våren.

Så vitt vi vet verkar de inte ta ett fritt valt beslut om flyttningen. Snarare styrs de av instinkt sedan länge nedärvt i den genetiska koden.

Vi människor kan däremot välja att flytta eller stanna kvar. Byta jobb, ha kvar jobbet eller sluta helt och hållet. Stanna i ett förhållande, vara kvar eller starta ett nytt. Äta kakan eller ha den kvar. Våga oss på nya saker eller hålla kvar i det gamla. Möjligheterna är oändliga när vi börjar förstå att livet verkligen är fritt valt arbete.

Även de mindre lyckligt lottade som är fjättrade av det ställe eller den situation de blev födda in i kan även med synbart minimala möjligheter fortfarande använda vårt ultimata ”vapen” inom den fria viljan: Att välja sin upplevelse av det som händer via sin fantasi och vilka av våra tankar som vi behandlar som verkliga.

Vi kan alltså, till en helt annan grad än andra levande varelser på planeten, skapa våra liv och vår livsupplevelse. Det innebär inte på minsta sätt att vi måste göra det. Livet kommer inte med några specifika regler som ska följas. Det är ditt liv. Dock så kommer den fria viljan med ett stort ansvar och tämligen förutsägbara konsekvenser av de val vi gör.

Att aktivt välja eller inte välja - det är frågan…

Väljer vi att inte välja så driver vi så sakta med i livets ström. Inget fel med det och ibland kan man driva iland på något bra ställe. Dessutom kan man må väl så bra av det som av en strikt planead rutt. Väljer vi å andra sidan fundera på vad vi vill och en plan för hur vi kommer dit, så ökar chanserna att vi blir framgångsrika exponentiellt. Därmed inte sagt att vi per automatik blir lyckliga av framgång. Faktum är att det finns fler än man kanske tror som är världsklass inom sitt gebit som mår mindre bra.

Vad jag vill få fram här är att det är ditt liv och dina val. Vi verkar vara genetiskt betingade att vara i grunden positiva, hoppfulla och lyckliga. Det kanske går stick i stäv mot en allmän uppfattning om livets oundvikliga lidande. Men hur kan vi annars förklara att 87% av tillfrågade tror sig vara bättre bilförare än genomsnittet. Ännu fler anser sig vara bättre älskare än genomsnittet. Så där kan vi hålla på inom nästa varje område.

När vi föds har vi naturligt hög självkänsla. Vi räknar med att någon fångar oss när vi kastar oss ut från ett bord. Ramlar vi och slår oss gråter vi tills smärtsignalen är borta, sedan försöker vi igen. Just den egenskapen att ta ett misslyckande som lärdom och lägga hela vårt jag bakom ett nytt försök är den tydligaste indikationen på det vi kallar självkänsla.

Sedan börjar alltför många att använda sin fria vilja till att tänka på saker som kommer i vägen för vårt medfödda hopp, självförtroende och självkänsla. Men i samma stund som vi tar våra tankar på mindre allvar, hänger oss till vad som nu än finns framför oss i ögonblicket så bubblar det fram igen bakom tankebarrikaden.

Förstår du det här så blir den traditionella synen på framgång mer som grädde på moset (som pH-saltet på avokadon för oss hälsofreaks;-) och något som är väl värt att sträva mot. Med det i åtanke vill jag ge dig några enkla tips för att radikalt accelerera din framgång inom vad du nu än använder din fria vilja till att lägga själ och hjärta bakom:

1. Bli klar över vad du vill

Vad du än genuint mest önskar dig – starta eget, flytta till ett annat land, tjäna mer, göra större skillnad för andra – så börja med att definiera det. Skriv gärna ner det. Prata om det. Använd din fantasi för att kontinuerligt förädla din vision. Kom dock ihåg: Rådfråga ditt intellekt men lyssna till ditt hjärta. Utan den arbetsordningen är det så lätt att klättra suveränt men hamna på fel bergstopp.

2. Skapa en plan

Att ha en någorlunda idé om hur man på bästa sätt tar sig dit man vill ökar möjligheterna att lyckas radikalt. Kom bara ihåg att det viktigaste inte är att ha allting exakt klart från början till slut, utan att ta det första steget i rätt riktning. Ett steg som du kan ta inom ett dygn eller max en vecka, så att du känner att du är igång. Få saker är bättre än den snöbollseffekt av energi som kommer av att vara på väg mot dina drömmar.

3. Be om hjälp

I stort sett allting - föräldraskap, hushållsarbete, jobbprojekt etc. – blir enklare när kloka huvuden slås ihop och fler händer ger stöd. Faktum är att få av våra innersta drömmar är enpersonsprojekt. Så fråga om hjälp från dem som kan ge den. Ge den hjälp du kan till dem som ber dig. Båda delar berikar ditt liv, men om du inte frågar så är svaret automatiskt nej.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
2012-04-10 18:04
Jag undrar om jag får låna delar av texten..?
Det här var intressant...Jag är just nu inne i denna process...att definiera och nå mina mål..!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.