Pooltillverkaren Piscines Ideales loggaDet är en underbar fredagsmorgon och solen kikar försiktigt fram bakom de vinröda markiserna. Efter att ha förtärt en stadig frukost och tittat en extra gång så att badkläderna ligger i väskan så är Helena redo att ge sig av till jobbet.

”Ursäkta?! Du menar väl att hon är redo att åka till stranden, eller..?”
Det skulle man kunna tro, men verkligheten är en annan. På Helenas jobb så kan man nämligen svalka sig i poolen när man har rast utan att behöva oroa sig för att behöva oroa sig för chefens aggressioner.  

Piscines Ideales är ett grekiskt företag som tillverkar pooler för både privat och professionellt bruk. Sedan 1991 så har man levererat pooler till över 8000 kunder och är sedan länge erkända som en av de bästa arbetsplatserna i Europa. Faktum är att man har varit en återkommande vinnare av priserna som ”Great Place to Work Institute” delar ut varje år. Hur kommer sig då detta?

En familj

På Piscines Ideales så är de anställda inte bara där för att jobba. Man är som en familj som delar starka band med varandra. Man berömmer varandras prestationer när någon har gjort något bra och stöttar varandra när det behövs. Precis som i en väl fungerande familj.

På samma sätt som familjemedlemmar turas om att sköta hushållssysslor så varierar man sitt arbete. Företaget har ett årligt jobbrotationsprogram som verkar för att de anställda ska växa. Detta innebär att den anställda arbetar på en annan avdelning under ett par veckor varje år för att kunna se företaget utifrån ett större perspektiv. Den anställda kan med hjälp av ombytet lära sig nya färdigheter och bidra med sina nya perspektiv till företaget. Piscines Ideales betalar också sina anställdas utbildning. Om en anställd vill vidareutbilda sig och gå en forskarutbildning så subventioneras detta av företaget.

En öppen och vänlig kultur

VD:n och företagsledningen är också en del av den stora familjen och detta visar man genom att göra sig anträffbara för vem som helst, när som helst. Man strävar efter att ha en öppen och vänlig företagskultur där de anställda uppmuntras att uttrycka sina åsikter och komma med förslag istället för att bara vara tysta och flyta med strömmen. VD:n ser det inte som en rättighet som de anställda har att uttrycka sig utan snarare som en skyldighet. Det är en del av deras jobb. De anställda har tillgång till sina chefers mobil- och hemnummer för att möjliggöra denna företagskultur och man håller varje år familjesammankomster där alla kan dela med sig av sina idéer.

Respekt för alla

Alla i företaget behandlas lika. Vem som helst kan få sin utbildning betald, oavsett position. Det enda kravet är att den anställda själv vill växa och är beredd på att verkligen lägga manken till för att få det att ske. Arbetare som har en lägre position kan bli befordrade vid den årliga jobbrotationen.

Företaget har också insett vikten av att arbetarna får spendera kvalitetstid med sina barn. Därför så har man vidtagit åtgärder för att se till så att de anställda kan få den tid med sina familjer som båda parter behöver genom att införa ”Tidig fredag”, ett koncept som innebär att de anställda kan sluta tidigare på fredagar och därmed få mer tid för sin familj på helgen.  Dessutom så kan hela familjen träna på företagets spa- och fitnesscenter när de vill.

Stöd ges även till dem som är nygifta och till dem som precis har blivit föräldrar. Nygifta får en bonus som är tänkt att fungera som ett bidrag för att bilda familj, medan en familj som ska ha barn erbjuds både finansiell och psykologisk stöttning. Företaget tar även sitt ansvar för de anställdas barn genom att förse dem med datorer när de skall börja studera.

Ett sätt som företaget använder för att uppmärksamma sina anställdas prestationer är genom att dela ut utmärkelser och gåvor i olika kategorier. Detta sporrar också de anställda till att alltid göra sitt bästa. För att förbättra sina arbetares hälsa så ger man också en löneökning om man lyckas gå ned 12 % av sin totala vikt eller om man lyckas bli kvitt sin last.

En unik arbetsmiljö

Piscines Ideales arbetsmiljö har gjort företaget till det välmående och blomstrande företag man är idag. När man har en glad och motiverad arbetsstyrka så blir det lättare att nå sina gemensamma mål och det bevisar Piscines Ideales med sin starka företagskultur.

Det händer ytterst sällan att någon lämnar företaget, men någon gång ibland så är det någon som vill pröva sina vingar i en ny miljö. Företaget har därför infört ett program för att hjälpa sina anställda att starta eget företag och därigenom förverkliga sina idéer och drömmar. Man erbjuder utbildning, kapital och stöd för att den före detta anställda skall ha så stora chanser som möjligt att lyckas med sitt entreprenörskap. Piscines Ideales vet att man kommer att få tillbaka de tjänster man gör i goodwill och har valt att köra med sin mjuka modell hela linan ut.

Företagskulturen är Piscines största tillgång

Att man ger sina trotjänare gratis förfriskningar eller låter dem bada i poolen på arbetstid är av underordnad betydelse. Det är inte på grund av de enskilda händelserna som arbetarna älskar Piscines Ideales utan för deras företagskultur och synsätt på arbetaren som en enskild individ. Det är denna kultur som gör att den anställda älskar att gå till sitt jobb på måndagsmorgonen och det är därför man har utvecklat ett starkare band till det företag som har en plats i ens hjärta. För man vet att man blir omhändertagen och uppskattad på Piscines Ideales bara man ger tillbaka och bidrar till den familjeanda som gör utgör företagets själ.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.