Känns det ibland som att det skulle gå snabbare att själv göra en arbetsuppgift än att be någon av dina medarbetare? Oavsett om det handlar om heltidsanställda eller frilansare som är knutna till företaget så är omotiverade medarbetare en bromskloss för företaget.

Men hur ska du kunna motivera dina medarbetare och få dina anställda att vara inspirerade, engagerade och sugna på att arbeta mot företagets mål? Här kommer de sju bästa tipsen för att motivera dina medarbetare.

1. Anställ rätt medarbetare

Det första steget för att få motiverade och engagerade medarbetare till företaget är att anställa rätt person till rätt tjänst redan från början. Det är tyvärr allt för ofta som stressade företagare väljer att anställa en släkting, granne eller bekant istället för att lägga ut en jobbannons. De är rädda att hamna i en långsam rekryteringsprocess och fastna bakom en stor hög med jobbansökningar, därför väljer de att anställa ett säkert kort. Men om man ska lyckas hitta anställda som brinner för sitt jobb och är taggade till att göra det lilla extra så bör man ta sig tiden att leta rätt på rätt kandidat till varje tjänst. Det lönar sig i längden. Det är viktigt att man rekryterar en person som har tillräcklig kompetens för sitt jobb, men minst lika viktigt är det att man rekryterar någon som passar in på företaget, i teamet och i företagets kultur.

2. Skapa tydliga mål

För att medarbetarna ska kunna jobba mot samma mål som du så krävs det att du har tydliga och klara mål, samt att du lyckas förmedla dem till samtliga medarbetare så de har målen klart för sig. Vet alla dina medarbetare vilka deras huvudprioriteringar är och vad som behöver göras innan varje respektive deadline? Om inte – se till att de vet det. Inget kan förstöra en medarbetares engagemang och entusiasm mer än oklara och otydliga mål.

Se även: Forskarnas teorier om motivation

3. Var synlig ute i verksamheten

Som chef är det lätt hänt att man tillbringar mycket tid instängd på sitt kontor eller ute på möten av olika slag. Alltför liten tid spenderas tyvärr ute i verksamheten på företaget. Men man kan ha mycket att vinna på att faktiskt ta sig tid att besöka sina anställda då och då för att se hur allting fungerar. Delaktighet är bara en av flera viktiga chefsegenskaper.

4. Var öppen med företagets räkenskaper

Många företagsledare är rädda för att visa upp företagets finansiella information till medarbetarna. Men faktum är att det kan vara positivt att ha en öppenhet när det gäller företagets räkenskaper. Om man är öppen med företagets budget, intäkter och kostnader så ser medarbetarna svart på vitt vad som krävs för att företaget ska gå med vinst. De känner en delaktighet och kan få ett intresse i att öka företagets vinst genom att själva jobba hårdare. Om man använder sig av någon typ av belöningssystem på företaget så är det här ännu viktigare, eftersom medarbetarna då tydligt kan se exakt vad som krävs för att företaget ska kunna växa. Viktigt är också att man som chef eller ägare vågar berätta till och med vad man själv har i lön per månad.

5. Använd belöningsprogram på rätt sätt

Belöningsprogram, bonussystem eller incitamentsprogram kan vara ett sätt att få engagerade och motiverade medarbetare. Men det gäller att använda belöningsprogrammen på rätt sätt. Man måste vara tydlig med företagets mål och vad medarbetaren måste göra för att kunna ta del av bonusen. Målen måste vara konkreta och realistiska. Dessutom är det viktigt att belöningen eller bonusen är tillräckligt lockande för medarbetarna. Vissa medarbetare lockas av högre lön, andra av fler semesterdagar och en del medarbetare vill hellre ha förmåner i form av träningskort, tjänstebil, fruktkorg, frukost på jobbet eller gratis massage på arbetstid. Ta reda på vad just dina medarbetare helst vill ha för belöning.

Missa inte: Förmåner som skapar mer motivation än hög lön

6. Skapa förtroende hos medarbetarna

Medarbetare väljer gärna att göra det lilla extra för en chef som de har förtroende för och som visar intresse och uppskattning för det de gör på jobbet. Att skapa förtroende hos medarbetarna är därför viktigare än du kanske tror. Ta dig tid till att prata med medarbetarna, lyssna på dem, få dem att känna sig delaktiga, hälsa på dem, belöna dem som gjort något bra för företaget och så vidare. Visa att du är en chef som bryr dig om dina medarbetare och som vågar dela med dig och erkänna dina egna misstag.

7. Behandla dina anställda som individer

För att medarbetarna ska kunna bli motiverade, engagerade och entusiastiska på jobbet så krävs det också att de känner att de behövs på arbetsplatsen. Var därför noga med att inte behandla de anställda som en grupp utan som olika individer. Har du koll på dina anställdas mål och ambitioner? Inte? Då kanske det är dags att ha medarbetarsamtal för att ta reda på deras mål, drömmar och önskningar. Först när du vet det så kan du motivera dina medarbetare till framgång. Och det kommer även företaget att vinna på, för framgångsrika medarbetare skapar också ett framgångsrikt företag.

Källa: Entrepreneur.com

Läs vidare: Chefsegenskaper du bör ha koll på som ledare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2012-04-10 17:58
Jag upplever att jag följer punkt 1 till 7 till punkt och pricka..!
Alla mina medarbetae får ett personligt bemötande...vi diskuterar sällan ekonomi...vilket vi kanske borde göra..?
Men så länge det känslomässiga fungerar går det att sammarbeta...Visst finns det dagar då man kanske önskar att man var lite effektivare och tydligare i sin kommunikation..!...men framför allt tror jag det kan handla om psykisk obalans hos någon av oss....jag försöker undvika såna konfrontationer hädanefter..!
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.