Konkurrensen är stenhård och det är inte helt lätt att hitta nya medarbetare idag när många jobb kräver specialiserad arbetskraft. Människor är inte längre utbytbara på samma sätt och det kostar att rekrytera samtidigt som många andra bolag slåss om arbetskraften. Allt fler företag inser därför att belöningar, löneförmåner och andra motivationsfaktorer kan behövas för att behålla sin personal och vara ett attraktivt företag vid rekryteringar. Men tänk på att det faktiskt finns en hel rad andra motivationshöjare än bara lönen.

Här är några.

1. Alla människor vill bli sedda och uppmärksammade

Ett enkelt och framförallt billigt sätt att motivera sina medarbetare är därför att ge återkoppling och uppmärksamma sina medarbetare. Prata med dem, befinn dig så mycket som möjligt ute bland medarbetarna och visa dem respekt.

2. Ta reda på varför varje medarbetare jobbar på just ditt företag

Vilka arbetsuppgifter tycker de är roligast respektive tråkigast, vilka arbetsvillkor föredrar de, vilka är deras drömarbetstider, vilka karriärmål har de och så vidare. Detta kan ge dig som chef många förslag på motivationsfaktorer.

3. Lyft fram de gemensamma målsättningarna

En annan billig och enkel, men ack så viktig, motivationsfaktor är att medarbetarna gärna vill ha koll på vad företagets mål är och varför deras arbetsuppgifter är viktiga. Forskning har visat att det som främst driver människor att arbeta är en kombination av belöningen för arbetet och förståelsen för hur det egna arbetet bidrar till helheten hos företaget. Se också till att medarbetarna får insyn i alla delar av företagets verksamhet och var noga med att alla ska nås av relevant information, det skapar ökad vi-känsla.

4. Dela på ansvaret

Att ge ökat ansvar kan vara en viktig motivationsfaktor. Nya titlar, större ansvarsområden och nya arbetsuppgifter ökar drivet hos vissa medarbetare, dock inte hos alla. Det gäller att vara lyhörd som chef för att få veta vad som är viktigt för varje enskild medarbetare.

5. Tävlingar och belöningar

Pristävlingar eller prestationsbaserade belöningar kan vara ett sätt att motivera medarbetarna inom vissa branscher där produktivitet är viktigt.

6. Möjlighet att påverka sitt arbete och arbetstider

Möjligheten att påverka den egna arbetssituationen är en viktig faktor för många. Att arbeta hemifrån eller få flextid kan vara ett bra sätt att motivera anställda, inte minst stressade småbarnsföräldrar som har svårt att få ihop vardagen. Ett annat förslag är att underlätta för hundägare att ta med hunden på jobbet. Genom att få ett enklare vardagsliv känner sig medarbetarna mindre stressade och kan istället fokusera bättre på jobbet, vara gladare, piggare och mer produktiva.

7. Kompetenshöjande insatser

Personlig utveckling kan också vara ett sätt att motivera medarbetare. Låt dina anställda gå kurser, utbildningar, delta i konferenser, starta upp projekt eller utveckla sig på andra sätt. 

8. Friskvård - inte fullt så givet som man kan tro

Att få möjligheten att träna på arbetstid och/eller att få subventionerat gymkort är en vanlig löneförmån. Att få piggare och friskare anställda är inte bara bra för produktiviteten utan kommer också att ge resultat i företagets sjukbudget. Gratis massage är en annan populär hälsofrämjande motivationsfaktor.

9. Gemenskap

Att känna gemenskap på jobbet är viktigt för de allra flesta och för många är jobbet det enda som många har. Sträva därför efter att ha ett gott arbetsklimat där alla medarbetare känner sig välkomna och där alla känner att de vågar säga ifrån om det är något som känns fel. Skapa en arbetskultur där medarbetarna vågar komma med egna idéer, vågar ta egna initiativ och även våga misslyckas. Teambuilding och att skapa stark vi-känsla på företaget är inte fel.

10. Gemensamma aktiviteter

Andra sätt att skapa ökad motivation och samtidigt skapa bättre sammanhållning på arbetsplatsen är gemensamma aktiviteter, gratis fika, frukost eller lunch, ett trivsamt personalrum, lunchpromenader och after work. 

11. Stresshantering

De flesta människor mår dåligt av för mycket stress på arbetsplatsen. Undersök om det finns möjlighet att skapa ett bättre arbetstempo eller minskad arbetsbelastning ifall stressen är hög.

12. Löneförmåner

Löneförmåner har blivit allt mer populära bland svenska företag. Rikskuponger, tjänstebilar och gymkort hör till klassikerna. Men numera finns en uppsjö av löneförmåner, exempelvis barnpassning, kemtvätt, städhjälp i hemmet, aktier, lånedator, massage, hjälp med viktminskning eller rökavvänjning, möjlighet att låna semesterstugor, tjänstemobil, tidningsprenumerationer eller en extra semestervecka.

Läs om löneförmåner som sticker ut från mängden

13. Till och från jobbet

Underlätta för dina medarbetare att ta sig till jobbet. Det förenklar deras vardagsstress och motiverar dem lite extra. Testa att erbjuda gratis kollektivtrafik, parkeringsplats vid arbetsplatsen utan kostnad eller cyklar som är fria att använda till och från jobbet.

14. Små, små saker

Visa din uppskattning genom ett par biobiljetter, en blomma, en julklapp, en chokladask på alla hjärtans dag eller personliga födelsedagspresenter till medarbetarna.

15. Lönen

Sist men inte minst – självklart ska medarbetarna ha en lön som är kopplad till deras prestation. Löneersättning är mindre motiverande än det mesta i listan ovan, men det är en faktor som ändå påverkar.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
Victor
2013-08-27 12:17
Hej!

Tack för grymma tips! Jag har också märkt att de små sakerna ofta gör större skillnad än monitära belöningar etc. Folk vill bli uppskattade för sitt arbete.

Mvh
Victor
2013-08-24 12:55
[b]I Sverige huvudproblem är att människor inte vill arbeta. Vi har 1.8 miljoner öppet arbetslösa, + 600 tusen dolda bakom meningslösa utbildningar + 500 tusen sjukpensionerade på fejkade läkarinryg. Tillsammans finns 2.3 miljoner som staten måste hålla med pengar. Arbetande människor är också 2.3 míljoner. slutsattsen - I Sverige finns 50 % arbetslösa. Läs mera på www.dls-detektiver.com Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.