George OrwellI vårt samhälle förknippas ofta språk- och litteraturstudier med poeter, författare och litteraturkritiker. Språket anses vara en dekorativ konst som bara passar för underhållning och kultur.

Men om du vill bli förstådd och om du vill att dina idéer ska spridas vidare måste du använda ett bra språk, för ett dåligt språk försvagar idéer och budskap. Genom att följa George Orwells fem regler för effektivt skrivande kommer du kunna skilja dig från mängden och tydligare kommunicera dina idéer.

1. Använd aldrig en metafor, liknelse eller annat talesätt som du är van att se i tryck

Det låter lätt men i praktiken är det svårt. Fraser som köra över, akilleshäl, den som spar han har är lätta att komma på och det låter bra. Det är just därför de måste undvikas. Dessa fraser har blivit så vanliga och vi är så bekväma med dem att de inte längre skapar någon känslomässig respons. Ta dig istället tid och kom på kraftfulla bilder att förmedla.

2. Använd aldrig långa ord där korta passar in

Att använda långa ord får dig inte att verka mer intelligent om de inte används på ett skickligt sätt. I fel kontext kan de ha motsatt effekt och du kan istället verka pretentiös och arrogant. Det är även sannolikt att läsaren inte förstår och att det blir besvärligt att läsa.

3. Är det möjligt att utesluta ett ord så gör det

Ezra Pound sa att storslagen litteratur innehåller ett språk laddat med största möjliga innebörd. Därför späds texten ut av alla ord som inte bidrar till innebörden. Mindre är alltid bättre. Alltid.

4. Använd aldrig passiv där du kan använda aktiv

Den här används sällan, förmodligen för att folk inte vet skillnaden mellan passiva och aktiva verb. Här är ett exempel som gör det enkelt att förstå. Mannen blev biten av hunden (passiv). Hunden bet mannen (aktiv). Den aktiva versionen är bättre för den är kortare och kraftfullare.

5. Använd aldrig en utländsk fras, ett vetenskapligt ord eller en jargong om du kan tänka dig en vardaglig motsvarighet

Det här kan vara svårt eftersom många texter på internet är mycket tekniska. Försök att hålla dig på en nivå som passar den genomsnittliga läsaren. Om du däremot har en väldigt specialiserad målgrupp så måste du avgöra vilket som är bäst. Du vill inte behöva skriva onödiga förklaringar men ändå försöka att få människor att förstå. För du vill väl att dina idéer ska spridas?

Bryt mot någon av dessa regler innan du säger något barbariskt

Denna bonusregel är en notis för att du ska använda sunt förnuft när du skriver. De här reglerna är ganska enkla att komma ihåg men de är desto svårare att tillämpa. Även om denna text är redigerad ett antal gånger så är jag säker på att det finns brister i den. Men den är betydligt mycket bättre nu, än den var från början. Nyckeln till framgång är att anstränga sig. En bra text spelar större roll än du tror.

Jag hoppas dessa regler kan vara till hjälp och att vi med dem kan förstå varandra lite bättre.

Källa: pickthebrain.com

George Orwell var en brittisk författare och journalist som är känd för sin språkliga klarhet.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.