Det finns enligt mig, om man ska hårdra det hela, fyra olika typer av företag som anlitar säljare.

Det är följande:

1. De som bara vill tjäna pengar för att få råd med det där livet som de ser att andra som har lyckats lever.

2. De som vill arbeta med det de är bra på och låta andra sköta det dem är bra på. De brinner egentligen mer för att ha möjlighet att göra det de vill, framför att bli stenrik.

3. De som vill tjäna pengar, bygga relationer och skapa ett varumärke att känna stolthet inför, som i slutändan kan inspirera och hjälpa andra till att våga ta steget att prova på entreprenörskap.

4. Etablerade företag som har både finanser och varumärke på plats och enbart behöver hjälp med att bli vassare på försäljning för att öka vinsten.

Nummer 1 behöver vara en duktig säljare själv för att lyckas men har ofta svårt att finna partners och kundkrets för att bygga något långsiktigt. Om denne inte själv är säljare så blir det väldigt sällan bra eftersom man då tycker att säljaren ”bara ska sälja”, vilket skapar intressekonflikt då duktiga säljare förstår att det tar lite tid att bygga relationer.

Svar av experten: Vad ska vi tänka på när vi anlitar en säljare?

Nummer 2 blir oftast överkörda och lurade av säljare som själva tillhör kategori 1.

Nummer 3 förstår att deras vision kräver tid och består oftast av entreprenörer som själva både misslyckats och lyckats. De har därför förmågan att övertyga rätt folk att hjälpa dem genom löften om gemensam framgång, eller kapital sedan tidigare för att finansiera en startup.

Om du är seriös med din verksamhet, fundera noga över detta innan du söker hjälp av andra. Det kommer även hjälpa dig att hitta rätt person att jobba med.

Vill du tjäna pengar så bör du vara kategori 4, är du inte det så bör ditt fokus ligga på att bli det, dvs. du är nu en kategori 3.

Är du kategori 2 så är mitt största råd till dig: Var noga med avtal, ta juridisk hjälp så att alla papper är i ordning. Även om dina intentioner är goda så är långt ifrån allas det och tyvärr finns det folk som inte delar din vision som kommer att försöka utnyttja dig för att själv nå sina mål. Dessa tillhör ofta kategori 1.

Tillhör du kategori 1 så bör du fundera på vart du anser att skillnaden ligger mellan att råna någon på stan kontra att lura någon för att få dem att frivilligt vilja lämna ifrån sig sina pengar. När du gjort det, förstå att allt du gör och säger skapar en förväntan. Kan du leva upp till den bara genom att sälja snabbt så grattis, men om din dröm är att bli rik och kunna göra allt som de ekonomiskt framgångsrika gör, kolla då närmare på kategori 3.

För att bli kategori 3 behöver du förstå vem du är, vad du vill och även vem du behöver för att komma dit. Efter det är det bara att ge dig ut och söka. Receptet på framgång ser olika ut för alla, men metoden är likadan för de flesta.

Mitt bästa tips till er som verkligen vill vara nummer 3:

Ge aldrig upp och fokusera på att hitta folk som är dumma nog att tro att de kan göra vad som helst.

Lycka till med ditt företagande!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.