Oseriösa företag och kriminella kostar svenska småföretagare och privatpersoner miljardbelopp årligen, men det går att skydda sig om man bara är lite vaksam och försiktig innan man ingår avtal.

Svensk Handel har bland annat Varningslistan som varnar för företag som skickar bluffakturor eller använder sig av oseriösa försäljningsmetoder.

En del bluffmakare skickar ut brev med erbjudanden som kan vara vilseledande, andra ringer upp. Vissa av dessa oseriösa bluffbolag är verksamma online på internet i Sverige och arbetar med metoder för att lura kunder att köpa och binda upp sig i helt orimliga abonnemang som kan kosta stora summor pengar att komma ur.

I värsta fall blir det betalningsanmärkning där kronofogden kopplas in som följd. För falskspelare drar sig inte för att dra nytta av det svenska systemet. Kan det blir värre än att först luras in i ett falskt avtal och sen tvingas betala förseningsavgifter och inkassokrav för att man vägrar betala?

Var vaksam

De flesta företagare är seriösa men känns något fel, kolla listan. Det finns dock ingen garanti att ett företag syns på varningslistan trots att det är oseriöst, alla hinner inte anmälas och hamna på listan i tid. Så var alltid vaksam! På svensk handels sida finns även råd och tips om säkerhetsarbetet om du driver en butik, samt hur du går tillväga för att anmäla blufföretag så de hamnar på varningslistan.

Här är några av de falskspelare som är igång nu

Edenkraft AB - Företagare vittnar om att säljare ringer upp och får det att låta som att man är deras nuvarande kund. Efter samtalet skickar de en faktura trots man varken är kund eller avtal finns.

TPS Trademark Publication - De skickar ut vilseledande erbjudanden om registrering av varumärken som ska uppfattas komma från den officiella registreringen av patent och varumärken. I det finstilta står det att det är ett erbjudande om registrering i en databas som kostar 10 800kr per år.

FF SVEA svensk mediabyrå - Säljare ringer upp rörande Google-tjänster på nätet och får det att låta som att man är deras nuvarande kund. Efter samtalet skickas en faktura.

Administrativ avveckling Sv - Bluffbolaget skickar ut anbud som företagare uppfattar som fakturor, angående avveckling av enskild näringsverksamhet.

Collect Inkasso - Detta bluffupplägg bygger på att kunder som har pågående ärenden med Scandic Energy får inkassokrav från Collect Inkasso via post. Inkassokravet avser kostnader för förbrukad el och Collect Inkasso uppmanar företagen att skyndsamt betala inkassokravet genom att logga in på collectumpay.se.

PWC Sverige - PWC är först och främst ett kapat namn. Inledande kontakt sker via mejl där bedragaren utger sig för att vara en medarbetare på Pwc. Bedragaren sänder ett mejl där påstådd obetald faktura på ett större belopp ska betalas omedelbart. En andra kontakt sker också via mejl där fakturan bifogas men ser ut att komma från en medarbetare på det drabbade företaget, som ett sätt att inge förtroende hos mottagaren.

Accenture - Även detta är ett kapat företagsnamn. Bluffmakaren inleder kontakten via mejl där bedragaren utger sig för att vara en medarbetare på Accenture. Även dessa försöker få den drabbade att skyndsamt betala en obetald faktura på ett större belopp.


Så här hanterar du en bluffaktura

Se även: Fått bluffaktura - så tar du dig ur situationen med lagen på din sida

Fler tips att tänka på

  • Ibland skickar även företag och organisationer ut erbjudanden som ser ut som fakturor som behöver betalas. Men läser man det finstilta så står det att det är ett erbjudande som inte behöver betalas. Detta anser vi är en oseriös form av försäljning.
  • Ingå inga avtal eller säg ja till företag på telefon om du inte är säker vad det innebär eller om du känner dig stressad. Ta reda på vad de verkligen erbjuder och om de inte kan skicka mer information är de kanske inte heller så intresserade av att upprätta en långsiktig affärsrelation som båda tjänar på.
  • Avvakta eller tacka nej om det inte känns bra. Magkänslan går oftast att lita på.

Här är Svensk handels varningslista

Svensk handel har också Appen Säkerhetscenter

Läs vidare: Så får du enkelt fakturaskojarna att försvinna


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-09-12 07:12
Vi är i slutfasen av en pågående centralbanks och FIAT-valuta kollaps, varför man bör betrakta allt från stat och myndigheter på samma kritiska sätt. De som redan sticker ut är Akademia, Rättsväsendet och trafikverket
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.