Med denna statistik i ryggen från SCB så blir det också klart och tydligt att det är företagen, stora som små, som driver Sverige framåt och där man från statens sida behöver hjälpa och underlätta för företagen att bedriva sina respektive verksamheter.

För många företag så har det under hårda ekonomiska tider även blivit allt viktigare att se över vad man kan göra för inte bara minska sina inkomster utan vad man även kan göra för att öka sina inkomster. Några vanliga åtgärder bland många företagare har vi här valt att sammanställa utan någon som helst inbördes ordning:

Minska hyreskostnader

Har man stora lokaler som inte är nödvändiga så väljer många att försöka flytta till mindre lokaler när ens hyreskontrakt går ut alternativ innan kontraktets slut om man lyckas att hitta någon som kan överta det befintliga hyreskontraktet.

Hyra ut delar av lokalerna till annat företag

Om man som företagare äger sina lokaler själv och även befinner sig i en situation där man faktiskt kan hyra ut delar av lokalen till ett eller flera andra företag, ja då har man också en ny inkomstkälla som kan visa sig att bli väldigt viktig.

Försäljning via sociala medier

Många har fått upp ögonen för att man faktiskt kan sälja sina produkter eller tjänster via sociala medier. Om man inte vill det så behöver heller inte ens sociala medier kosta någonting annat än investerad tid.

Idag så finns mängder av information och kurser att kunna hitta i hur man säljer via sina sociala medier och som även är helt och hållet gratis, en snabb sökning på Google av ämnet och man hittar allt det som man är på jakt efter.

Nya lån eller omläggning av lån

Hårda ekonomiska tider gör också att många företagare väljer att SMS låna eller att ansöka om ett mer fördelaktigt lån på annat sätt. Har man även möjlighet att kunna lägga om sina lån över längre återbetalningstid så kan detta också vara en möjlighet som kan vara positivt för många företagare.

Som alltid när det gäller lån av olika de slag så gäller det att sätta sig ner i lugn och ro med papper, penna och miniräknare för att gå igenom och för att jämföra långivare och vad som är mest fördelaktigt för en själv.

Ytterligare tjänst och/eller produkt

Har man en produkt som man redan säljer så kanske det finns en eller ytterligare produkter som kan komplettera den ursprungliga produkten? Detsamma gäller om man säljer en eller flera tjänster av något slag.

Kanske till och med att man har en produkt som man kan komplettera med en tillhörande ny tjänst eller att man har en tjänst som man kan komplettera med att sälja en ny produkt? Möjligheterna är oändliga om man bara är kreativ nog.

Jobba som konsult eller frilansare

Är man en erfaren företagare så har man väldigt ofta gott om kunskaper inom ett eller flera ämnen som även är värdefullt för andra företagare. Att jobba hemifrån eller där man helst önskar befinna sig och helt efter ett schema som passar en själv är något som man också kan komplettera ihop med sitt vanliga företagande.

Idag finns stora internationella plattformar för frilansare som tex. Fiverr.com och Upwork.com där man själv kan erbjuda sina tjänster inom mängder av olika områden som även är hett eftertraktade för många andra företagare.

Marknadsföring

Det är inte ovanligt att en av de första sakerna som får stå tillbaka i ett företag när ekonomin är svår att få att gå ihop är just marknadsföring. Anledningen till detta är såklart att marknadsföring kan vara kostsamt. 

Gerillamarknadsföring är ett känt begrepp inom branschen och där detta går ut på att man marknadsför sitt företag med mera kreativitet och uppfinningsrikedom istället för med dyra slantar. Idag så finns mängder av böcker och artiklar skrivna inom gerillamarknadsföring som man på ett enkelt och smidigt sätt kan hitta på nätet och som även kan komma nya och rutinerade företagare väl till nytta.

Budget

En självklarhet för alla seriösa företagare är att ha stenkoll på sin budget. Att du har kontroll över ditt företags budget ner till minsta krona ger dig dels en bra överblick om vilka utgifter och inkomster ditt företag har samtidigt som det kan hjälpa dig med att ta reda på hur du kan förbättra din budget ytterligare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.