Att identifiera dessa misstag kan hjälpa dig att uppnå ekonomisk trygghet eller oberoende.

Att hantera sina egna pengar är inte alltid helt lätt. Vi gör oftast misstag som vi sedan drar lärdom av och det är oftast det bästa sättet att lära sig. Det kostar dock pengar och tar tid och för att du ska kunna undvika misstagen och lättare förstå hur ekonomiskt stabila och rika personer tänker har vi här listat de tolv vanligaste misstagen folk gör.

1. Lever över sina tillgångar

Att leva inom dina tillgångar är grunden för att lyckas med din ekonomi. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar. Spenderar du mer än du får in så kommer du få en skuld som du måste betala tillbaka. Om du däremot inte spenderar mer än du tjänar så kan du förhoppningsvis spara pengar istället. Kan låta enkelt men samtidigt växer kreditkortsskulderna som aldrig förr.

2. Ingen budget

Om du inte vet var dina pengar tar vägen kan det vara svårt att veta hur mycket du spenderar. Det är därför viktigt att alltid ha någon sorts budget där du kan se vilka kostnader du har och vilka du var du kan dra ner på. De som inte har någon budget är oftast dem som knappt klarar sig genom månaden.

3. Saknar mål

Att sätta upp mål är av yttersta vikt för att du ska göra framsteg i din ekonomi. Även om det är viktigt att spara och investera så behöver du veta i vilket syfte du göra det så du vet vad du vill få ut av ditt sparande. Det skapar motivation och gör det dessutom roligt.

4. Har för stora skulder

Att skuldsätta sig innebär att du måste betala tillbaka pengarna vilket leder till att du får större utgifter varje månad. Det är därför viktigt att veta hur mycket lån du har råd med och bara låna om du verkligen måste.

5. Sparar inte tillräckligt

De flesta sparar alldeles för lite på grund av att de har för stora kostnader. Försök därför att göra en plan på hur mycket du ska betala till dig själv och se till att lägga undan den summan varje månad i ett sparande.

6. Har för stort sparande

Samtidigt som de flesta har ett för litet sparande så finns det dem som har för mycket pengar på ett vanligt sparkonto. De pengarna skulle istället kunna läggas undan i ett pensionssparande eller användas till olika investeringar, vilket skulle leda till högre potentiell avkastning.

7. Bristande familjejuridik

Många tänker att det bara är förmögna familjer som tänker på testamenten, livförsäkringar och liknande men så är det inte. Det är viktigt för alla att planera för framtiden, om någonting skulle hända. Tänk på de finansiella konsekvenserna för dina nära och kära i en sådan situation.

8. Ignorerar inkomstförsäkringen

Även om man inte tycker om att betala för försäkringar så kan det vara bra att ha en inkomstförsäkring. De flesta av oss är beroende av vår inkomst. Skulle vi förlora den på grund av en olycka, nerdragningar eller annan orsak är det bra att ha ett skydd att falla tillbaka på. Som anställd har man oftast detta men som egenföretagare är det inte självklart.

9. Bristande riskspridning

När du tittar på investeringar är det av yttersta vikt att sprida riskerna och investera i olika sektorer. När du sprider dina risker över olika tillgångsslag minimerar du riskerna samtidigt som du maximerar avkastningen.

10. Förlorar fokuset

Att fokusera på målet och följa en sparplan är otroligt viktigt även när börserna faller och du blir rädd för att alla dina pengar ska försvinna. Alla investeringar kan gå upp och ner och man måste då fokusera på planen och inte fatta några drastiska beslut utan se hur det ser ut på lång sikt.

11. Att vara naiv

Det är ingen idé att vara naiv och tro att allt löser sig själv utan du måste se till att dina pengar sköts om och aktivt hålla koll på din ekonomi. För det är bara du som är ansvarig för ditt ekonomiska välbefinnande.

12. Att inte be om hjälp när du behöver den

Samtidigt som du är ansvarig för din ekonomi är det viktigt att du vågar be om hjälp när du behöver den. Det kan handla om allt från skattefrågor, fastigheter eller att välja aktieportfölj. Även om professionell hjälp kan kosta pengar så kan det hindra din ekonomi för att råka ut för en stor förlust.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
Shahir
2012-06-17 06:04
Den sista punkten alltså är lite oklart, eftersom det finns olika sorts rådgivare, och tyvärr majoriteten av dem vill bara sälja sitt företagets tjänster oavsett om det är bra eller dålig för själva kunden.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.