Att ha pengar så att man åtminstone har en buffert för oväntade utgifter borde alla ordna.

Meny med snabbval:

Hur spara pengar snabbt?

Det finns två saker du kan göra för att öka takten i ditt sparande:

  1. Öka dina inkomster genom att tjäna mer pengar.
  2. Sänk dina utgifter.

Många gör misstag med sina pengar och att identifiera dessa misstag kan hjälpa dig att uppnå ekonomisk trygghet snabbare.

Dessa sätt att spara lyfter fram vanliga misstag och hur du undviker dem.

23 bra sätt att spara pengar

Små utgifter är nyckeln för att spara pengar i vardagen. Det finns många saker du kan göra för att få pengar över varje månad. Och det är just det som är hemligheten: många bäckar små.

1. Lev inte över dina tillgångar

Att leva inom sina tillgångar är grunden för att lyckas med din ekonomi. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar. Spenderar du mer än du får in så kommer du hamna i skuld som du måste betala tillbaka. Om du däremot inte spenderar mer än du tjänar så kan du spara pengar istället. Det kan låta självklart men samtidigt växer kreditkortskulderna och anmälningarna till Kronofogden som aldrig förr.

Tips #1: Lev inte över dina tillgångar, så du kan spara resterande pengar.

2. Sätt upp en sparbudget

Om du inte vet var dina pengar tar vägen kan det vara svårt att veta hur mycket du spenderar och framförallt vad pengarna går till. Det är därför viktigt och klokt att alltid ha någon sorts budget där du kan se vilka kostnader du har och vilka utgifter du kan dra ner på. Den som inte har någon budget är oftast den som knappt klarar sig genom månaden.

Tips på sparbudget: En del väljer att spara 10% av alla pengar som kommer in, t ex från lön. Det kan låta mycket, särskilt om ekonomin redan är tuff, men det är lätt att vänja sig vid att leva på lite mindre pengar.

Ett annat alternativ för att kunna spara mer pengar är att göra en budget för att hålla bättre i pengarna. Alla pengar som är över vid månadens slut sätts in på ett sparkonto, en fond, eller investeras på något annat sätt.

Tips #2: Ta fram en sparbudget. Sök efter en mall för att skriva ihop en budget för ditt sparande, det finns gratis sådana att ladda ner på nätet.

3. Undvik höga räntor och bankavgifter

Många med begränsade ekonomiska resurser hamnar lätt i en situation där snabblån, sms-lån och liknande lån känns lockande eller ibland nästan som den enda vägen för att lösa ekonomin. Men detta är en allvarlig fälla då dessa lån oftast har hutlösa räntor och avgifter.

Kreditkort är också något som kostar stora summor pengar då räntan är hög. Banken skickar inte ut kreditkort till ditt förfogande för att vara snäll, utan för att tjäna pengar på dig.

Övertrasseringsavgifter och bankomatavgifter, särskilt vid uttag utomlands, kan med kosta flera hundra extra per uttag. Det gäller att välja rätt bank och rätt bankomat med låga avgifter.

En del lägger hundralappar och till och med tusenlappar varje månad på dessa räntor och avgifter.

Tips #3: Förhandla om räntor och avgifter genom att samla dem hos en bank.

4. Sätt upp sparmål

Att sätta upp mål för sparandet är av yttersta vikt för att du ska göra framsteg med din ekonomi. Det skapar motivation och gör det dessutom roligt. Många som sparar gör det för att ha råd med ett bröllop, en resa, semester, sin pension, till sina barn, sin bostad så som: en insats till lägenhet eller för att slippa topplån på ett husköp.

Exempel på konkreta sparmål kan vara att ni ska ta en resa för pengarna om tre år. Eller att spara pengar så du har en miljon extra den dagen du går i pension. Sparmålet kan vara hur litet eller stort som helst, men det är viktigt att det motiverar dig.

Tips #4: Bestäm hur mycket pengar du ska spara och sätt det som mål. Skriv ner ditt mål på ett papper.

5. Betala räkningarna i tid

Sent betalda räkningar är en annan orsak till onödiga avgifter. Ej betalda räkningar skapar inte bara extra utgifter, utan kan även påverka din kreditvärdighet negativt. Så håll koll på dina räkningar och betala dem i tid.

Du kan också överväga att förhandla med borgenären om mer flexibla betalningsvillkor om du har svårt att få ihop pengar till betalningen. Företag ser gärna en långsiktig plan för återbetalning, jämfört med att inte få några pengar alls.

Tips #5: Se till att betala räkningarna innan de förfaller.

6. Var försiktig med skuldsättning

Att skuldsätta sig innebär att du måste betala tillbaka pengarna, plus ränta, vilket leder till att du får större utgifter varje månad. Det är därför viktigt att veta hur mycket lån du har råd med och bara låna om du verkligen behöver.

Att låna till investeringar är en annan sak än att låna till konsumtion och nöjen. En skuld på en investering som ger avkastning som är högre än amorteringskostnaden (till exempel att köpa en lägenhet och hyra ut) är ett smart lån. Det är precis så många höjer sina inkomster och det är ett sätt hur du kan skapa en passiv inkomst.

Tips #6: Det finns bra lån och dåliga lån. Låna endast om du måste eller säkert vet att lånet ger avkastning.

7. Att spara för lite är ett misstag

Många sparar alldeles för lite på grund av att de har för stora kostnader. Försök därför att göra en plan på hur mycket du ska betala till dig själv och se till att lägga undan den summan varje månad i ett sparande.

Tips #7: Våga att höja ditt sparande.

8. Ha inte för stort sparande

Samtidigt som de flesta har ett för litet sparande så finns det dem som har för mycket pengar på ett vanligt sparkonto med låg ränta. De pengarna skulle istället kunna läggas undan i ett pensionssparande eller användas till olika investeringar, vilket skulle leda till högre potentiell avkastning. Det är också viktigt att inte låsa upp pengar som kanske behöver användas till andra investeringar och köp, till exempel en bostad. 

Tips #8: Spara, men inte så mycket så inte kan leva.

9. Spara pengar med ränta

Ska du spara pengar så ska du spara med ränta. Inflationen äter upp värdet på låg- och nollräntekonton vilket gör att du tappar värdet på dina undansparade pengar. Eftersom riksbanken har ett inflationsmål på 2% behöver du en intäktsränta som överstiger den för att inte förlora pengar.

Tips #9: Ha inte dina sparpengar på lågräntekonto mer än tillfälligt.

10. Sätt in pengar på börsen

Det är en typ av sparande som många drar sig för då man inte förstår börsen eller tycker den känns som något bara rika håller på med. Faktum är att svenskarnas pensionspengar redan finns i aktier och fonder.

Historiskt sett har börsen gett högre avkastning än vanliga räntekonton men det finns så klart alltid en risk. Företag går i konkurs och pengarna kan brinna inne. Ett bra tips för att spara pengar på börsen är att sprida riskerna genom att välja olika branscher och olika marknader. Du kan till exempel välja att sätta 100kr/månad i Indien, 100kr i svenska fonder och 100kr i en annan aktier som du tror på. Skulle en av aktiefonderna falla så förlorar du inte allt.

Tips #10: Att spara pengar på börsen kan vara ett bra komplement som inte behöver vara så krångligt att lära sig. Sprid riskerna.

11. Spara regelbundet

Att spara regelbundet är enklare än att sätta in klumpsummor. Du vill få in vanan att spara pengar. Detta är extra viktigt om du sparar i aktier på börsen då det inte går att förutspå om börsen ska gå upp eller ner. Ett regelbundet sparande ger över tid en mer stabil avkastning trots att sparandet ibland kan komma att tappa i värde.

Tips #11: Få ditt sparande att bli en vana du gör regelbundet.

12. Undvik regelbundna impulsköp

Impulsköp kan leda till en betydande belastning på ekonomin, men det är extra allvarligt för dem med begränsade resurser. Att köpa saker på impuls utan någon eftertanke om köpet verkligen behövs, eller om det inte går att avvakta för fundera på saken, är ett vanligt misstag som söndrar mångas privatekonomin.

Tips #12: Innan du gör ett köp, fundera tills nästa dag. Skapa en inköpslista och håll dig till den när du går till butiken.

13. Bristande familjejuridik

Många tänker att det bara är förmögna familjer som tänker på testamente, livförsäkringar och liknande, men så är det inte. Det är viktigt för alla att planera för framtiden, om någonting skulle hända. Tänk på de finansiella konsekvenserna för dina nära och kära i en sådan situation.

Tips #13: Prata med en jurist om detta om du har frågor och funderingar.

14. Ständigt nya bilköp kostar en förmögenhet

Att äga en bil innebär frihet och för många är den helt nödvändig för att ta sig till och från arbetet, handla och skjutsa barnen. Men en bil kostar mycket pengar, särskilt om man köper en ny bil och kanske väljer att byta till en ny bil igen efter bara några år. Räntan på billån, skatt, försäkring, bränslekostnader och värdeminskning, pengarna försvinner snabbt. Enligt Riksförbundet M Sverige kostar de billigaste bilarna drygt 20 kronor milen medan de dyraste bilarna kan ha en kostnad på så mycket som 80 kronor milen, eller mer.

Tips #14: Fundera om du verkligen behöver en ny bil.

15. Stort huslån och belåna huset

Vi behöver alla ha någonstans att bo men det är inte nödvändigt att ta stora lån utan att verkligen göra en noggrann riskkalkyl. Vad händer om du eller din partner blir arbetslös? Att utöver huslånet dessutom belåna huset för att exempelvis köpa bil eller båt är också något som snabbt kan börja kosta extra om räntan stiger oväntat.

Tips #15: Planera husköpet noga och undersök om det inte går att välja områden eller orter där huspriserna ibland kan ligga under halva priset i jämförelse.

16. Att inte tänka på pensionssparandet

Vad det kommer att bli med våra pensioner i Sverige är det ingen som vet men det ser allt annat än ljust ut. Som anställd är det smart att lägga undan en extra slant och investera pengarna på något bra sätt. Som egenföretagare är det ännu mer viktigt då du själv måste säkra din framtida pension.

Det kan också vara ett smart alternativ att inte bara spara i svenska kronor. Det finns alternativa investeringar som är bra och en del väljer att lägga en del i kryptovalutor, även om risken anses betydligt högre.

Tips #16: Ta fram en plan för pensionssparandet och börja spara direkt.

17. Undersök möjligheten med en inkomstförsäkring

Även om man inte tycker om att betala för försäkringar så kan det vara bra att ha en inkomstförsäkring. De flesta av oss är beroende av vår inkomst. Skulle vi förlora den på grund av en olycka, neddragningar eller annan orsak är det bra att ha ett skydd att falla tillbaka på. Som anställd har man ofta detta men som egenföretagare är det inte självklart.

Tips #17: Trygga din inkomst med en inkomstförsäkring.

18. Bristande riskspridning är ett problem

När du tittar på investeringar och att spara dina pengar, är det av yttersta vikt att sprida riskerna och investera i olika sektorer. När du sprider dina risker över olika tillgångsslag minimerar du riskerna samtidigt som du ökar chansen för en mer stabil avkastning.

Tips #18: Sprid riskerna i ditt sparande.

19. Behåll ditt fokus

Att fokusera på målet och följa en sparplan är viktigt även när börserna faller och du blir rädd för att alla dina pengar ska försvinna. Alla investeringar kan gå upp och ner och man måste då fokusera på planen och inte fatta några drastiska beslut utan se sparandet på lång sikt.

Tips #19: Ha is i magen när det kommer till att spara pengar.

20. Att vara naiv kan ställa till det

Det är ingen idé att vara naiv och tro att allt löser sig själv utan du måste se till att dina pengar sköts om och aktivt hålla koll på din ekonomi. För det är bara du som är ansvarig för ditt ekonomiska välbefinnande. 

Tips #20: Släpp naiviteten, ta ansvar och ta tag i ditt sparande redan idag.

21. Be om hjälp när du behöver

Samtidigt som du är ansvarig för din ekonomi är det viktigt att du vågar be om hjälp när du behöver den. Det kan handla om allt från skattefrågor, fastigheter eller att välja aktieportfölj. Men tänk på att fråga personer som är oberoende och inte har något vinstintresse av att hjälpa dig då de kan råda dig till saker som inte alltid är din ekonomiska fördel.

Tips #21: Ta hjälp av oberoende experter när det behövs.

22. Förhandla om priser hos leverantörer

Att byta elbolag är ett sätt som fungerar bra för att få ner elräkningen. Inte sällan hör det gamla elbolaget av sig igen efter en tid och erbjuder ett ännu bättre förslag. Samma sak gäller telefonin, det går att spara pengar på att byta operatör. Förhandla om låneräntor och kolla över försäkringarna. Vissa bolag har till och med rabatt om du samlar dina försäkringar.

Tips #22: Kontakta dina leverantörer och förhandla om bättre priser.

23. Avsluta abonnemang som inte används

Att betala för något som inte används är onödigt. På internet är det lätt att beställa saker som trots låg månadskostnad ändå tickar på.

Tips #23: Säg upp onödiga tjänster.

Spara pengar på mat - 9 tips

För många är kostnaden för mat en av de störst utgifterna, särskilt om man har många barn. Att spara pengar på mat kan därför vara ett smart sätt för att få pengar över till ett sparande som ger avkastning.

  • Handla när det är rabatt på vissa varor. Kolla till exempel om det finns en hylla med mat med kort datum. Vissa varor håller långt efter bäst före datumet.
  • Köp säsongsmat. Frukt och grönsaker är framförallt extra billigt om du köper det som är från säsongen och inte importerat.
  • Använd frysen och fyll upp den när det lågt pris på de varor ni äter mer av och som håller att frysa.
  • Testa att göra en en veckomatsedel och handla på det sätt som får dig att slösa minst. En del föredrar att storhandla, för andra fungerar det bättre att handla flera gånger per vecka för att inte riskera att behöva kasta mat. Matsvinn är helt onödigt.
  • Gör storkok och lägg i matlådor och ta med till jobb och vid andra tillfällen. Bara detta kan spara tusenlappar varje månad.
  • Ät upp det ni lagar och handlar.
  • Gör färre restaurang- och krogbesök.
  • Undvik att beställa hämtmat.
  • Handla inte när du är hungrig. Det är då lätt att stoppa ner saker i kundvagnen som du annars inte hade gjort. Vår reptilhjärna kan lura oss till dåliga beslut.

Ett avslutande sparråd

Tänk många bäckar små. Att hålla nere på utgifter är ett av de allra bästa sätten att spara pengar.

"Jag kan berätta, utan att avslöja hemligheten, att jag lyckades ta mig från Hasselbacken på Djurgården, där jag bott några dagar, till tunnelbanan på Östermalms torg i dag utan att ge ut en krona." - Ingvar Kamprad

Lycka till med din ekonomi och med att spara dina pengar!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.