År 2022 blev ett rekordår för solceller. Sett till hela Sverige installerades 55 000 nya nätanslutna solcellsanläggningar under året, som tillsammans hade en effekt om 80 000 megawatt. Enligt Energimyndigheten är detta en ökning om 50 procent jämfört med 2021.

De höga elpriserna antas vara en av de viktigaste anledningarna bakom utvecklingen, då egna solceller i regel bidrar med lägre energikostnader.

Trots att elpriset på många håll generellt gått ner under 2023 fortsätter solcellernas framgång. Under årets första kvartal anslöts 23 000 nya solcellsanläggningar. Detta är en ökning om 160 procent jämfört med samma period förra året och den högsta siffran någonsin för ett kvartal.

Wettersol vill vara företaget de själva skulle anlita

Med anledning av svenskarnas stora intresse för solceller finns i dag en lång rad företag i solenergibranschen. Ett av de som utmärker sig är Wettersol, som installerar solceller i Jönköping med omnejd.

Bolaget bildades ur att de tre grundarna tidigare upplevt dåliga erfarenheter när de varit i kontakt med andra solcellsföretag. Grundarna säger att de vill att Wettersol ska vara det företag de själva skulle vilja anlita vid en så viktig investering som solceller faktiskt är.

Sedan starten har Wettersol dragit många ögon åt sig, både inom branschen och bland privatpersoner som undersöker möjligheten att installera solceller. I dag har bolaget sitt huvudkontor i Bankeryd strax utanför Jönköping, och genomför installationer, för såväl villor som lantbruk, i allt från Habo till Gränna och andra närliggande orter.

Nära kundkontakt och personligt bemötande två framgångsfaktorer

Wettersol har länge varit en del av solenergibranschen, och bakom framgångarna genom åren finns ett flertal faktorer. Dels är all personal kunnig samt utbildad och behörig, inom såväl installation och planering som design och projektledning. Dels anser man sig ha en stor fördel i att arbeta lokalt.

Genom att verka lokalt, nära kunderna, kan företaget ge sina kunder bästa möjliga service.

Man lägger stort fokus på att hålla en nära kontakt med kunderna och på att ge ett personligt bemötande. Det är framför allt dessa faktorer som bidragit till att Wettersol i dag blivit en stark spelare inom solenergi i Jönköping med omnejd.

Återvinning som gör solenergi än mer miljövänligt

Viktiga anledningar bakom rekordintresset för solceller är att elen som genereras är gratis att använda, och att solceller tenderar att höja värdet på ett hus. Men solceller är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. Solenergi är en förnybar energikälla som inte avger någon koldioxid eller andra klimatfarliga utsläpp.

Vid tillverkning av panelerna, däremot, förekommer ofta vissa utsläpp. Detta bland annat med anledning av energibehovet, och att tillverkningen inte sällan sker på platser där elen som används innehåller kol.

För att minska sin klimatpåverkan är Wettersol anslutna till El-Kretsen - ett icke vinstdrivande företag som erbjuder ett rikstäckande insamlingssystem för att kunna återanvända och återvinna materialen som används. På så sätt kan man göra solenergi än mer miljövänligt, något som blir allt viktigare då 2023 väntas bli ett nytt rekordår för solenergin i Sverige.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.